Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paot Pohjois-Koreasta lisääntyivät yllättäen – diplomaatin loikkaus herätti arveluja eliitin kyllästymisestä hallintoon

Maasta pakenemisten määrä kääntyi nousuun. Loikkareiden joukossa on myös eliittiä.

Ulkomaat
 
KIM HONG-JI / Reuters
Etelä-Korean Soulissa seurattiin torstaina Pohjois-Korean Britannian-suurlähetystön kakkosmiehen Thae Yong-hon loikkaamisesta kertovia uutisia.
Etelä-Korean Soulissa seurattiin torstaina Pohjois-Korean Britannian-suurlähetystön kakkosmiehen Thae Yong-hon loikkaamisesta kertovia uutisia. Kuva: KIM HONG-JI / Reuters

Peking. Itä-Aasian suljetusta diktatuurista Pohjois-Koreasta pakenee aiempaa enemmän ihmisiä ulkomaille. Kyseessä on käänne, sillä nykyisen diktaattorin Kim Jong-unin tultua valtaan neljä vuotta sitten pakolaisten määrä on pikemminkin laskenut.

Tämän vuoden alusta heinäkuun loppuun Pohjois-Koreasta pakeni Etelä-Koreaan 815 ihmistä Etelä-Korean yhdistymisministeriön tilaston mukaan. Se on yli 15 prosenttia enemmän kuin samana aikavälinä viime vuonna.

Loikkareiden joukossa on viime aikoina ollut myös Pohjois-Korean eliittiin kuuluvia. Esimerkiksi tällä viikolla Etelä-Korean hallitus kertoi poikkeuksellisen korkea-arvoisen diplomaatin loikkauksesta.

Pohjois-Korean Britannian-suurlähetystön kakkosmies, ministerin arvonimen saanut Thae Yong-ho, loikkasi Etelä-Koreaan koko perheensä kanssa, kertoi Etelä-Korean yhdistymisministeriö keskiviikkona.

Ministeriön mukaan kyseessä on tähän asti korkea-arvoisin etelään loikannut pohjoisen diplomaatti.

”Thaen mukaan hän oli kyllästynyt Kim Jong-unin hallintoon ja halusi vapautta Etelä-Koreassa. Hän ajatteli myös lastensa tulevaisuutta”, kertoi Etelä-Korean yhdistymisministeriön edustaja Jeong Joon-hee lehdistölle keskiviikkona Korea Times -lehden mukaan.

Diplomaatin loikkaus on herättänyt kysymyksen, onko Pohjois-Korean eliitissä paljonkin niitä, jotka alkavat kyllästyä Kimin hallintoon.

”Tapaus heijastaa sitä, että Pohjois-Korean eliitti näkee Kimin hallinnolla olevan hyvin vähän toivoa, ja että heidän joukossaan on solidaarisuus heikkenemässä”, totesi Jeong.

On vaikea todentaa, onko hänen analyysinsä oikea, sillä Pohjois-Korean hallinnon mielialoista tihkuu äärimmäisen niukasti tietoa. Etelä-Korean hallituksella saattaa olla asiasta tietoa, mutta sen edustajien analyysejä ei voi pitää puolueettomina. Etelä- ja Pohjois-Korea ovat yhä nimellisesti sodassa keskenään.

Mahdolliseen Pohjois-Korean eliitin rivien rakoiluun viittaa kuitenkin se, että viime aikoina maasta näyttää loikanneen muitakin korkea-arvoisia pohjoiskorealaisia.

Viime huhtikuussa Etelä-Korean puolustusministeriö vahvisti, että viime vuonna everstin arvoinen pohjoiskorealainen tiedustelu-upseeri oli loikannut etelään. Samana vuonna myös korkea-arvoinen pohjoiskorealainen Afrikassa työskennellyt diplomaatti perheineen oli loikannut Etelä-Koreaan.

Viime huhtikuun alkupuolella sattui myös poikkeuksellinen joukkopako, kun Kiinassa sijainneessa pohjoiskorealaisessa ravintolassa työskennelleet 13 ihmistä loikkasivat joukolla Etelä-Koreaan. Pohjois-Korealla on melko laaja ravintolabisnes ulkomailla. Diktatuuri saa ravintoloista valuuttatuloja.

Loikkaukset Pohjois-Koreasta olivat kasvussa viime vuosikymmenen lopulta alkaen vuoteen 2011 asti, jolloin Etelä-Korean yhdistymisministeriön tilaston mukaan loikkasi runsaat 2 700 ihmistä.

Vuonna 2012, Kim Jong-unin noustua valtaan, loikkausten määrä romahti noin 1 500:aan. Viime vuonna loikkareita oli enää vajaat 1 300.

Loikkausten vähenemistä on selitetty rajatarkastusten kiristämisellä ja entistä ankarammalla suhtautumisella loikkareiden perheenjäseniin. Pohjois-Koreassa joutuu yleensä vaikeuksiin, jos joku sukulainen pakenee maasta.

Etenkin korkea-arvoisten loikkarien perheitä voi odottaa vankileiri. Toisaalta Pohjois-Korea on erittäin korruptoitunut maa, joten seuraamuksia saattaa pystyä välttämään, jos on varaa lahjuksiin.

Loikkausten määrän yllättävän nousun tänä vuonna on arveltu voivan johtua talouspakotteista, jotka YK:n turvallisuusneuvosto määräsi Pohjois-Korealle alkuvuoden ydin- ja rakettikokeiden vuoksi. Pakotteet eivät kuitenkaan välttämättä ole aiheuttaneet niin pahaa romahdusta talouteen, että ne olisivat ainakaan ainoa syy maasta pakenemisen lisääntymiseen.

Seitsemän kuukauden aikana on loikannut runsaat 120 ihmistä enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Tämä määrä voi selittyä vaikkapa sillä, että joku on keksinyt uuden, toimivan tavan paeta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat