Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen liittovaltio luopuu yksityisten vankiloiden käytöstä – vankibisnes jatkuu osavaltioissa

Yhdysvalloissa on yli kolme kertaa enemmän vankeja kuin Helsingissä on asukkaita. Vangeista on tullut liiketoimintaa yksityisille yrityksille.

Ulkomaat
 
Stephen Lam / Reuters
Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan maassa oli vuonna 2014 noin 2,2 miljoonaa vankia.
Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan maassa oli vuonna 2014 noin 2,2 miljoonaa vankia. Kuva: Stephen Lam / Reuters

Yhdysvaltojen oikeusministeriö kertoo, että liittovaltio aikoo lopettaa yksityisten vankiloiden käytön. Viranomaisten mukaan yksityisten yritysten ylläpitämät vankilat ovat julkisia vankiloita turvattomampia ja tehottomampia. Asiasta kertoi Washington Post -lehti.

Yhdysvaltojen apulaisoikeusministeri Sally Yates ilmoitti päätöksestä torstaina muistiossa, jossa viranomaisia opastetaan yksityisen vankilaverkoston asteittaiseen alasajoon. Yksityisten vankiloiden sopimuksia ei enää uusittaisi tai sopimusten laajuutta kutistettaisiin ”merkittävästi”.

”Päämääränä on vähentää ja lopulta lopettaa yksityisesti toimivat vankilat”, Yates kirjoittaa muistiossa.

Joulukuussa yksityisissä vankiloissa oli 22 660 liittovaltion vankia, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Valtaosa vangeista on kuitenkin osavaltioiden alaisuudessa.

Vaikka liittovaltio luopuisi kokonaan yksityisistä vankiloista, osavaltioiden vankeja jäisi niihin vielä noin 110 000. Bisnes ei siis ole kuihtumassa ainakaan heti.

Liittovaltio lähettää esimerkillään kuitenkin vahvan signaalin osavaltioille. Kysymys ei ole vain moraalisesta valinnasta. Oikeusministerin selvityksen mukaan yksityiset vankilat eivät tuo merkittäviä suoria säästöjä. Heikkotasoinen vankila aiheuttaa myös epäsuoria kustannuksia, jos se sysää vangit rikoskierteeseen, eikä kykene kuntouttamaan heitä työelämään.

Sijoittajat ottivat liittovaltion viestin vakavasti. Pörssilistattujen yksityisten vankiloiden osakekurssit romahtivat torstaina. Esimerkiksi Corrections Corporation of America ja Geo Group olivat torstai-iltana Suomen aikaa noin 40 prosentin pudotuksessa New Yorkin pörssissä. Molemmat pyörittävät yli miljardin dollarin liikevaihtoa.

Yhdysvalloissa on yli kolme kertaa enemmän vankeja kuin Helsingissä on asukkaita. Yhdysvaltojen oikeusministeriön tilastojen mukaan vankeja oli noin 2,2 miljoonaa vuoden 2014 lopussa.

Noin neljännes maailman vankilapopulaatiosta on Yhdysvalloissa, vaikka Yhdysvaltojen väkiluku on vain noin viisi prosenttia koko maailman väestöstä.

Toiseksi eniten vankeja on 1,35 miljardin asukkaan Kiinassa, mutta sielläkin vankien lukumäärä on noin 500 000 henkeä pienempi kuin Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen vankien määrä on kasvanut noin 700 prosentilla sitten 1970-luvun. Yksi syy tähän on vankilapainotteinen huumeiden vastainen taistelu.

Pienestäkin huumausainerikkeestä voi joutua vankilaan. 1980-luvulla Yhdysvaltojen lainsäädäntöä myös uudistettiin niin, että yhä mitättömämmät rikokset alkoivat johtaa vankilatuomioon.

Etenkin Yhdysvaltojen mustat ovat kärsineet lainsäädännöstä suhteettomasti. Mustat joutuvat osavaltioiden vankiloihin keskimäärin 5,1 kertaa herkemmin kuin valkoiset, selviää The Sentencing Project -järjestön raportista. Joissain osavaltioissa mustia vangitaan jopa kymmenen kertaa helpommin kuin valkoisia.

1980-luvulla alkanut yksityinen vankilaliiketoiminta on antanut uuden motivaation vankien lisäämiselle. Vaikka vangit tulevat julkiselle sektorille kalliiksi, vimmaisesti poliitikkoja lobbaavat yksityiset yritykset hyötyvät ylikansoitetuista vankiloista.

Viime vuosina vankien määrä on tosin kääntynyt hentoon laskuun.

Tutkimuslaitos Vera Institute of Justice laski vuonna 2012, että tutkituissa 40 osavaltiossa vankilat aiheuttivat yhteensä 39 miljardin dollarin eli noin 34,4 miljardin euron suorat kustannukset. Tutkimuksessa ei huomioitu, millaista vahinkoa maailman suurin vankilapopulaatio aiheuttaa Yhdysvalloille esimerkiksi verotulojen menetyksenä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat