Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

DN: Ruotsin hallituksessa pohditaan kerjäämisen kieltämistä

Ulkomaat
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kerjäläinen Tukholman Södermalmilla vuoden 2015 tammikuussa.
Kerjäläinen Tukholman Södermalmilla vuoden 2015 tammikuussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tukholma. Ruotsin hallituksessa punnitaan kerjäyskiellon esittämistä. Asiasta kertoo siviiliministeri, sosiaalidemokraatteja edustava Ardalan Shekarabi Dagens Nyheterin haastattelussa.

Sekä Tanskassa että Norjassa on esitelty erilaisia kerjäystä koskevia rajoituksia. Shekarabi sanoo haluavansa arvioida näitä ja katsoa, voisiko Ruotsi ottaa naapureistaan oppia. Tämän jälkeen hän voisi ottaa asian esiin hallituksessa.

”Tavoitteena tulee olla kerjäämisen poistaminen. Se ei ole mikään ratkaisu köyhyyteen. Ratkaisu syrjintään ja syrjäytymiseen Romaniassa ja Bulgariassa ei ole eikä tule koskaan olemaan kerjääminen ruotsalaisilla kaduilla”, hän sanoo.

Ministeri ei sulje pois mitään keinoja.

”En sulje pois paikallisia kerjäyskieltoja. Mutta olisiko kyseessä paikallinen vai kansallinen kielto – ratkaisuilla on varmasti hyvät ja huonot puolensa”, Shekarabi sanoo DN:lle.

Ruotsin ja erityisesti Tukholman ja muiden suurten kaupunkien kaduilla kerjäävät EU-siirtolaiset ovat viime vuosina olleet yleinen näky. Ruotsin television taannoisen kartoituksen mukaan koko Ruotsissa olisi noin 3 900–4 700 kerjäävää EU-siirtolaista, suurin piirtein saman verran kuin viime vuonna.

Shekarabin ministerikollega Åsa Regner on aiemmin kehottanut ruotsalaisia pidättäytymään rahan antamisesta ja sen sijaan tukemaan tulijoiden kotimaiden kanssa työskenteleviä järjestöjä.

Ruotsissa kerjäyskysymystä on viime aikoina pohtinut myös hallituksen erityinen selvitysmies Martin Valfridsson. Hän on muun muassa katsonut, ettei kerjäläisten lasten tulisi saada automaattisesti oikeutta koulupaikkaan.

Ruotsissa erityisesti ruotsidemokraatit ovat ajaneet kerjäyskieltoa. Myös porvaripuolueiden riveissä osa poliitikoista on puoltanut sitä. Sosiaalidemokraattien hallituskumppani ympäristöpuolue puolestaan ehdotti viime vaaleissa, että EU-siirtolaisille pitäisi taata katto pään päälle.

Shekarabi ei halua spekuloida, miten pienempi hallituskumppani suhtautuisi kieltoon, DN kirjoittaa.

Suomessa kolme perussuomalaisten kansanedustajaa teki kesäkuussa lakialoitteen kerjäämisen kieltämistä. Nykyinen vuonna 2003 voimaan tullut järjestyslaki mahdollistaa vain häiritsevään kerjäämiseen puuttumisen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat