Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK myöntää osallisuutensa koleran leviämiseen Haitilla – lähes 10 000 haitilaista on kuollut tautiin

YK myöntää vuosien kiemurtelun jälkeen, että sen pitää parantaa toimintatapojaan. Järjestö ei silti varsinaisesti myöntänyt syyllisyyttään. Koleran uhrit hakevat korvauksia kärsimyksistään.

Ulkomaat
 
HS–Reuters
Markus Jokela HS
Haitilla oli tuhoisa maanjäristys vuonna 2010. Kuva on toukokuulta 2010 maanjäristyksessä kotinsa menettäneiden leiriltä Port Au Princestä.
Haitilla oli tuhoisa maanjäristys vuonna 2010. Kuva on toukokuulta 2010 maanjäristyksessä kotinsa menettäneiden leiriltä Port Au Princestä. Kuva: Markus Jokela HS

Maailman valtioiden välinen yhteistyöjärjestö YK on ensimmäistä kertaa tunnustanut, että sillä on ollut jonkinlainen rooli koleran leviämisessä Haitilla. Varsinaista syyllisyyttään epidemian puhkeamiseen järjestö ei myönnä.

YK:n rauhanturvaajien on pitkään epäilty varomattomuuksissaan tuoneen koleraepidemian Haitille kuusi vuotta sitten. Tähän asti YK on kieltänyt väitteet yksiselitteisesti.

Epidemia on tappanut yli 9 000 haitilaista uutistoimisto Reutersin mukaan. 10 miljoonan ihmisen valtion asukkaista noin 770 000 on sairastunut koleraan epidemian aikana YK:n omien tilastojen mukaan.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin tiedottaja Farhan Haq totesi tällä viikolla sähköpostissa, että ”kuluvan vuoden aikana YK on tullut vakuuttuneeksi siitä, että sen pitää tehdä paljon enemmän liittyen sen omaan osallisuuteen koleran puhkeamisessa.”

Asiasta kertoi muun muassa New York Times -lehti. Sähköpostissa myös todettiin, että Haitin kolerakriisi vaatii ”merkittävän määrän uusia YK:n toimia”.

Ihmisoikeusjärjestö IJDH (Institute for Justice and Democracy in Haiti) haastoi YK:n oikeuteen marraskuussa 2011 koleran tuomisesta Haitille. Järjestö vaatii julkista anteeksipyyntöä ja korvauksia 5 000 kolerauhrin puolesta, kertoo Reuters.

”Tämä on merkittävä ensimmäinen askel kohti oikeutta. Tähän asti YK on kieltäytynyt minkäänlaisesta keskustelusta heidän roolistaan koleraepidemian synnyssä. Olemme silti yhä kaukana virallisesta anteeksipyynnöstä”, sanoi IJHD:n asianajaja Beatrice Lindstrom Reutersin haastattelussa.

YK toi rauhanturvaajiaan Haitille lokakuussa 2010, kun tuhoisa maanjäristys ravisteli Karibianmerellä sijaitsevaa valtiota. Maanjäristyksessä kuoli yli 220 000 ihmistä, ja se suisti koko köyhän maan sekasortoon.

YK asetti itsenäisen työryhmän tutkimaan epidemian synnyn syitä, mutta selvitys ei tuottanut yksiselitteistä tulosta. Raportissa kuitenkin todettiin, ettei tauti saanut alkuaan Haitin omasta ympäristöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat