Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärit ja tutkijat: Kiina saattaa yhä ottaa elimiä teloitetuilta

Elinsiirtokonferenssin järjestämistä Hongkongissa moititaan, koska Hongkong kuuluu Kiinaan.

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
Kiinan elinsiirtopolitiikan vastustajat esittivät elinsiirtoleikkausta Brysselissä heinäkuussa 2006.
Kiinan elinsiirtopolitiikan vastustajat esittivät elinsiirtoleikkausta Brysselissä heinäkuussa 2006. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Peking

Kiina ei ole välttämättä lopettanut elinten keräämistä teloitetuilta vangeilta elinsiirtoja varten, vaikka se niin väittää. Näin sanoo joukko lääkäreitä ja lakimiehiä.

Asia on noussut tapetille, koska Hongkongissa on parhaillaan meneillään elinsiirtoja käsittelevä konferenssi. Konferenssin järjestäminen epäeettisestä elinsiirtopolitiikastaan tunnetussa Kiinassa on herättänyt maailmalla arvostelua lääkäripiireissä.

Hongkong on Kiinaan kuuluva erityishallintoalue. Siellä on kuitenkin oma, Manner-Kiinasta erillinen elintenluovutusjärjestelmänsä.

Kiinan viranomaiset ilmoittivat vuoden 2014 lopulla, että elinten ottaminen teloitetuilta kielletään vuoden 2015 alusta. Kiina oli sitä ennen jo vuosia suunnitellut epäeettisen käytännön lopettamista.

Monet kuitenkin epäilevät, että surmatuilta vangeilta otetaan elimiä yhä. Esimerkiksi elinsiirtoalan lääketieteellinen julkaisu American Journal of Transplantation julkaisi asiasta artikkelin tällä viikolla.

”Nykyisessä tilanteessa ei ole mahdollista vahvistaa ilmoitettuja muutoksia todellisiksi, joten on ennenaikaista ottaa Kiina eettisenä kumppanina mukaan kansainväliseen elinsiirtoyhteisöön”, julkaisussa todetaan.

Kesäkuussa joukko vankien elinten keräämistä vastustavia tutkijoita julkaisi selvityksen, jossa arvioidaan, että Kiinassa tehdään 60 000–100 000 elinsiirtoa vuodessa, vaikka Kiina sanoo niitä olevan vain 10 000. Väite perustuu muun muassa siihen, että Kiinassa on huomattavan paljon esimerkiksi elinsiirtoihin kykeneviä sairaaloita ja elinsiirtoalan koulutusta.

Hongkongissa pidettävän konferenssin järjestää The Transplantation Society -niminen järjestö. Sen edustajien mukaan Hongkongin valitseminen konferenssipaikaksi ei tarkoita Kiinan elinsiirtopolitiikan tukemista, kertoo The New York Times -sanomalehti.

Lehdelle viestittäneiden järjestäjien mukaan konferenssi oli ensin tarkoitus pitää Thaimaassa, mutta se siirrettiin Hongkongiin Thaimaan vuoden 2014 sotilasvallankaappauksen takia.

Kiina tuomitsee kuolemaan ja teloittaa yhä eniten ihmisiä maailmassa, arvioi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uusimmassa vuosiraportissaan.

Kiinan arvioidaan teloittavan tuhansia vuosittain. Tarkkaa lukua ei tiedetä, koska Kiina pitää sitä valtionsalaisuutena.

Yksipuoluemaa Kiinassa kuolemantuomion voi saada myös poliittisista rikoksista.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat