Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kuin pitäisi jääkaapin ovea auki” – Pohjoisen napajään alhainen taso on Nasan mukaan ”uusi normaali”

Ilmaston lämpeneminen on arktisella alueella kaksi kertaa nopeampaa kuin muualla maapallolla.

Ulkomaat
 
Näin arktisen jään sulaminen vaikuttaa maapallolla – "Se ei ole kuin Las Vegas. Mikä tapahtuu Arktiksella, ei pysy Arktiksella."
Näin arktisen jään sulaminen vaikuttaa maapallolla – "Se ei ole kuin Las Vegas. Mikä tapahtuu Arktiksella, ei pysy Arktiksella."
Nasan tutkijan Walt Meierin mukaan Arktiksen lämpenemisessä ei ole kyse suljetusta ilmiöstä. Leikkaus: Salla Hekkala Kuva: Reuters.

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa on julkaissut mittauksia pohjoisen napajään sulamisesta. Maaliskuussa jään maksimimäärä jäi pienemmäksi kuin kertaakaan aikaisemmin vastaavana aikana. Heinäkuussa jään sulaminen kuitenkin hidastui, joten jään kokonaismäärä pysynee tänä vuonna tavallisella tasolla.

Nasa seuraa Jäämeren jäätilannetta satelliittikuvien avulla. Napajää on avaruushallinnon mukaan saavuttanut nyt ”uuden normaalin”, jota olisi pidetty 1980-luvulla hyvin alhaisena.

Napajää on pienentynyt 30 vuodessa huomattavasti, ja ilmaston lämpeneminen on arktisella alueella kaksi kertaa nopeampaa kuin muualla maapallolla. Lisäksi kuluva vuosi on ollut mittaushistorian lämpimin.

”Merijää ei ole osoittanut toipumisen merkkejä, ja sen määrä tulee vähenemään myös tulevaisuudessa”, sanoo Nasan jäätutkija Walt Meir avaruushallinnon verkkosivuilla.

Meirin mukaan pohjoisen merijään sulamisen seuraukset ovat arktiselle alueelle ja koko maailmalle dramaattiset, sillä mannerjää on ilmaston kannalta luontainen jäähdytysmekanismi.

”Se on sama kuin pitäisi auki jääkaapin ovea, eli arktinen alue menettää jäähdytyskykynsä. Se taas vaikuttaa eteläisempien alueiden ilmastoon. Jos lämmitämme arktisia alueita, tasapaino kylmän pohjoisen ja lämpimän etelän välillä järkkyy. Olemme ehkä muuttamassa maapallon sääolosuhteita”, Meir sanoi uutistoimisto Reutersille.

Meir kertoo, että todisteita sääolojen vaihtumisesta on jo näkyvissä. Ilmavirtausten suunnanmuutokset ovat aiheuttaneet äärimmäisiä sääolosuhteita kuten rankkasateita ja tulvia.

Korjattu 21. 8. klo 7.45. Jutussa käytettiin virheellisesti sanaa mannerjää kuvaamaan Pohjoisnavan jäätiköitä. Pohjoisnavan alla ei ole mannerta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat