Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotaharjoitus kiristää Etelä- ja Pohjois-Korean välejä

Asiantuntija: Koreoiden suhteet ovat huonommat kuin kertaakaan kylmän sodan jälkeen.

Ulkomaat
 
HS–AFP
Etelä-Korean armeijalla laajamittaiset sotaharjoitukset
Etelä-Korean armeijalla laajamittaiset sotaharjoitukset
Etelä-Korean armeija aloitti laajamittaiset sotaharjoitukset lähellä Pohjois-Korean rajaa. Harjoituksessa oli mukana myös raskasta tykistöä. kuva: reuters

Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittavat ensi viikolla kaksi viikkoa kestävän sotaharjoituksen Korean niemimaalla. Harjoitukseen osallistuu kymmeniätuhansia sotilaita.

Ulchi Freedom -nimisen harjoituksen odotetaan kiristävän Etelä- ja Pohjois-Koreoiden muutenkin tulehtuneita välejä. Pohjois-Korea on usein vastannut etelän harjoituksiin ohjusten koelaukaisuilla.

Vaikka maat sopivat vuosi sitten elokuussa välien parantamiseeen johtavista neuvotteluista, suhteet ovat menneet entistä huonommiksi. Sekä Etelä- että Pohjois-Korea ovat palanneet kylmän sodan aikaiseen retoriikkaan ja propagandasotaan. Osapuolet huutavat viestejään rajan yli kovaäänisillä, ja loikkaukset Pohjois-Koreasta etelään ovat kuumentaneet tunteita.

”Pohjois- ja Etelä-Korean välit eivät ole olleet näin kireät sitten 1970-luvun kylmän sodan vuosien”, sanoo Pohjois-Korean tuntija, professori Kim Yong-Hyun Donggukin yliopistosta.

Kuvaavaa on, että Pohjois-Korea on alkanut lähettää koodattuja viestejä radiolla kylmän sodan tapaan. Lyhytaalloilla lähetetyt salaviestit on ilmeisesti tarkoitettu etelässä oleville vakoojille.

Etelä-Korea puolestaan uhitteli järjestämällä tällä viikolla tykistöharjoitukset, joilla haluttiin kunnioittaa kahta elokuussa 2015 haavoittunutta sotilasta. Sotilaat loukkaantuivat, kun miina räjähti demilitarisoidulla vyöhykkeellä. Seurauksena oli maiden välinen kriisi, joka johti tykkituleen ja uhkaan sodan syttymisestä.

Pohjois-Korea ja Etelä-Korea ovat teknisesti ottaen sodassa keskenään. Maiden välillä vuosina 1950–1953 käyty sota päättyi aselepoon muttei rauhansopimukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat