Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainakin 51 ihmistä kuoli pommi-iskussa kurdien hääjuhlaan Turkissa

Viranomaiset: Alustavien tietojen perusteella hyökkäyksen teki äärijärjestö Isis, itsemurhapommittaja ehkä 12–14-vuotias.

Ulkomaat
 
Itsemurhapommittaja iski kurdien hääjuhlaan Turkissa
Itsemurhapommittaja iski kurdien hääjuhlaan Turkissa
Viranomaisten mukaan iskun tekijä on todennäköisesti äärijärjestö Isis. Kuva: Reuters.

Ainakin 51 ihmistä kuoli pommi-iskussa Etelä-Turkissa myöhään lauantai-iltana. Itsemurhapommittajan tekemä hyökkäys kohdistui kurdien hääjuhlaan Gaziantepin kaupungissa lähellä Syyrian rajaa, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Aikaisemmin viranomaiset kertoivat uhrien määräksi 30. Gaziantepin kuvernööri Lali Yerlikayan mukaan kymmeniä ihmisiä loukkaantui. Turkkilaisen uutistoimisto Doğanin mukaan pommi räjähti ennen yhtätoista illalla.

”Alustavien tietojen perusteella Isis teki tämän. Isku tapahtui alueella, jossa asuu paljon kurdeja”, Yerlikayan sanoi.

Myös presidentti Recep Tayyip Erdoğan syytti Gaziantepin pommihyökkäyksestä tuoreeltaan Isisiä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Erdoğan sanoi, että kyseessä olisi ollut 12–14-vuotias itsemurhapommittaja.

Poliisi on löytänyt räjähdyspaikalta räjähdeliivin kappaleita. Uutistoimisto Doğanin mukaan Turkin poliisi etsii kahta henkilöä, jotka silminnäkijöiden mukaan tulivat häihin itsemurhapommittajan kanssa ja pakenivat paikalta.

Gaziantepin kaupunki sijaitsee vain 60 kilometrin päässä Syyriasta. Siitä on tullut solmukohta Syyriasta lähteneiden pakoreiteille.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan isku tapahtui kaupunginosassa, jossa asuu paljon opiskelijoita. Pommi räjähti sen jälkeen, kun hääseurue oli siirtynyt kadulle juhlimaan.

”Juhlat olivat loppumassa, kun tanssivien ihmisten keskellä räjähti. Verta ja ruumiinosia oli kaikkialla”, kertoi 25-vuotias Veli Can uutistoimisto Reutersille.

Kurdien HDP-puolue ilmoitti, että kyse oli yhden sen jäsenen hääjuhlasta ja että kuolleiden joukossa oli paljon naisia ja lapsia. Uutistoimisto Doğanin mukaan myös hääpari loukkaantui räjähdyksessä, ja heidät vietiin sairaalahoitoon.

Gaziantepin oikeuslääketieteellisen instituutin eteen kertyi sunnuntaiaamuna pitkiä jonoja, kun omaiset hakivat kuolleitaan haudattavaksi.

Gaziantepissa hääjuhlaan tehty pommi-isku oli pahin terroriteko Turkissa sitten kesäkuun. Tuolloin itsemurhapommittajat räjäyttivät itsensä Istanbulin lentokentän terminaalissa. Surmansa sai 44 ihmistä.

Hyökkäys tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun pääministeri Binali Yıldırım vannoi maan ottavan aktiivisemman roolin taistelussa Isisiä vastaan.

Isis on iskenyt aiemminkin kurdien kokoontumisiin aiheuttaakseen jännitteitä Turkin eri väestönosien välille.

Turkkilaisten ja kurdien välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun vuonna 2012 alkaneet rauhanneuvottelut viime vuonna katkesivat. Sen jälkeen taistelut ovat olleet pahimmat sitten 1990-luvun.

Kesäkuussa Turkin armeijan ja kurdisissien välisissä taisteluissa kuoli 82 ihmistä. Muissa tällä viikolla tapahtuneissa pommi-iskuissa on kuollut uutistoimisto Reutersin mukaan kymmenen ihmistä. Kuolonuhreista suurin osa on ollut turkkilaissotilaita ja -poliiseja.

Tausta: Turkkia ravistelee karmeiden iskujen sarja

Lauantain terrori-isku oli jatkoa karmaisevien iskujen sarjalle, joka on ravistellut Turkkia tänä vuonna.

Sadat ihmiset ovat menettäneet henkensä paitsi äärijärjestö Isisin myös kurdikapinallisten tekemissä iskuissa ja heinäkuun epäonnistuneessa vallankaappausyrityksessä.

Terroristit ovat hyökänneet Turkin kaupunkien hermopisteisiin, kuten Istanbulin vilkkaimmalle ostoskadulle ja turistien suosimalle Sultanahmetin alueelle. Kesäkuussa 45 ihmistä kuoli ja yli 230 haavoittui terroristien hyökättyä Istanbulin kansainväliselle lentoasemalle. Turkin hallinto sanoi hyökkääjien olleen Isisin kannattajia Venäjältä ja Keski-Aasiasta.

Lauantain isku kohdistui kurdihäihin. Isis on ennenkin iskenyt Turkissa kurdeja vastaan ilmeisesti lietsoakseen etnisiä jännitteitä ja kostoksi siitä, että kurdit taistelevat järjestöä vastaan Syyriassa ja Irakissa.

Yli sata ihmistä kuoli viime vuoden lokakuussa Ankarassa, kun terroristit räjäyttivät kaksi pommia rauhanmarssille osallistuneiden vasemmiston ja kurdipuolueiden jäsenten joukossa.

Jos lauantain isku osoittautuu Isisin tekemäksi, taustalla saattoi olla vaikeuksissa olevan järjestön pyrkimys todistella voimaansa ja iskukykyään.

Isis on viime aikoina menettänyt paljon hallitsemiaan alueita Syyriassa ja Irakissa.

Hiljattain Yhdysvaltain tukemat kapinallisjoukot ajoivat järjestön ulos Pohjois-Syyriassa sijaitsevasta Manbijin kaupungista. Tämä katkaisi Isisin viimeisen tärkeän tieyhteyden Turkkiin, jota oli käytetty myöstarvikkeiden ja vierastaistelijoiden syöttölinjana järjestön keskuskaupunkiin Raqqaan Syyriassa.

Osman Orsal / Reuters
Naiset surivat pommi-iskun uhreja sunnuntaina Turkissa Gaziantepin sairaalan edustalla.
Naiset surivat pommi-iskun uhreja sunnuntaina Turkissa Gaziantepin sairaalan edustalla.
OSMAN ORSAL / Reuters
Poliisi eristi räjähdyspaikkaa Gaziantepissa sunnuntaiaamuna.
Poliisi eristi räjähdyspaikkaa Gaziantepissa sunnuntaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat