Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etiopialainen juoksija teki poikkeuksellisen protestin maaliviivalla Riossa – pelkää nyt henkensä olevan vaarassa

Maratonilla olympiahopeaa voittanut Feyisa Lilesa risti käsivartensa päänsä päällä, mikä on hallituksen sortaman oromo-kansan käyttämä vastarinnan merkki.

Ulkomaat
 
HS–AFP
Athit Perawongmetha / Reuters
Etiopialainen Feyisa Lilesa maaliviivalla Riossa.
Etiopialainen Feyisa Lilesa maaliviivalla Riossa. Kuva: Athit Perawongmetha / Reuters

Etiopialainen kestävyysjuoksija Feyisa Lilesa teki uskaliaan protestieleen kotimaansa hallitusta vastaan, kun hän ylitti maaliviivan sunnuntaina Rion olympialaisissa.

Miesten maratonilla hopeaa juossut Lilesa risti käsivartensa päänsä päällä. Se on oromo-kansan käyttämä vastarinnan merkki.

Oromot ovat Etiopian suurin etninen ryhmä, joka on ollut hallituksen sortotoimien kohteena. Jännitteet ovat pahentuneet viimeisen vuoden aikana, ja oromot ovat osoittaneet mieltään useiden kuukausien ajan hallituksen maankäyttösuunnitelmia vastaan.

Maratoonari toisti eleen myöhemmin lehdistötilaisuudessa. Hän sanoi henkensä olevan vaarassa.

”Minulla on kotimaassani sukulaisia vankilassa. Jos palaan Etiopiaan, minut saatetaan tappaa tai panna vankilaan”, hän sanoi.

”Maassani on hyvin vaarallista. En ole vielä päättänyt, mutta ehkä joudun muuttamaan johonkin toiseen maahan. Osoitin mieltäni kaikkien niiden ihmisten puolesta, joilta puuttuu vapaus.”

Häneltä kysyttiin myös, onko hän huolissaan mahdollisista olympiakomitean sanktioista.

Siihen Lilesa vastasi: ”En voi tehdä mitään sen suhteen. Minusta tuntui tältä. Minulla on suuria ongelmia maani kanssa. Etiopiassa on hyvin vaarallista protestoida.”

Etiopian hallitus on vastannut oromoiden mielenosoituksiin kovalla kädellä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan turvallisuusjoukot ovat pidättäneet, kiduttaneet ja tappaneet satoja oromoita.

Kansainvälinen olympiakomitea sanoi selvittävänsä juoksijan tapausta. Sen peruskirja kieltää poliittiset mielenilmaukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat