Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukholman lähetystön tarkastusraportista julkistettiin karsittu osa – ei valota lähettilään kotiuttamisen taustoja

Tarkastuksessa tuli ilmi ongelmia, joita henkilöstö piti vakavina. Rahankäytössä ”epätarkoituksenmukaisuutta.”

Ulkomaat
 

Tukholma

Ulkoministeriö on toimittanut HS:lle laajasti karsitun julkisen version tarkastuskertomuksesta, joka liittyy Tukholman suurlähetystön ongelmiin ja lähetystössä tehtyyn sisäiseen tarkastukseen. Tarkastus johti viime viikolla esitykseen Tukholman-suurlähettilään Jarmo Viinasen kotiuttamisesta etuajassa.

Ulkoministeri Timo Soini ja ulkoministeriö perustelivat kotiuttamisesitystä sillä, että Viinasen toimintaedellytykset ovat heikentyneet ja että lähetystössä on sisäisessä tarkastuksessa ilmennyt epäasiallista kohtelua.

Tarkastuskertomuksen julkisesta osasta ei käy ilmi, minkälaisesta epäasiallisesta kohtelusta on ollut kyse.

Kaksisivuisessa tekstissä viitataan lähinnä henkilöstön eriasteiseen pettymykseen koskien lähetystön sisäistä tilannetta ja sen käsittelyä. Lisäksi mainitaan, että osa henkilöstöstä on huolissaan maineriskistä, jos lähetystön ristiriitaiset tapahtumat tulisivat julkisuuteen.

”Kokonaisuutena arvioiden erityistarkastuksen haastatteluissa tuli esille edustuston työsuojelun tilasta, ilmapiiristä ja työtyytyväisyydestä henkilöstön vakavina pitämiä ongelmia, jotka edellyttävät perusteellisia korjaustoimia”, raportissa sanotaan.

Sisäinen tarkastus koski lähettiläs Viinasen epäiltyä epäasiallista käytöstä, lähetystön johtamista, työtyytyväisyyttä ja rahankäyttöä.

Tarkastus tuli julkisuuteen kesällä, kun Iltalehti uutisoi, että lähettiläs Viinasta olisi epäilty seksuaalisesta häirinnästä. Viinanen itse on kiistänyt tämän.

Tarkastuskertomuksen julkisessa osassa ei käsitellä henkilökysymyksiä yksityisyydensuojaan vedoten. Tekstistä on karsittu noin neljän sivun verran salassa pidettävää materiaalia.

Sen sijaan julkisessa raportissa viitataan muun muassa rahankäyttöön. Sen osalta sisäinen tarkastus ei havainnut mitään selvästi normien vastaista.

Täysin puhtaita papereita lähetystö ei silti saa. Sisäisen tarkastuksen johtopäätös on, että lähetystön hankintoja on toteutettu ja edustustyönohjeita on noudatettu osin epätarkoituksenmukaisesti ja vähällä suunnittelulla ajatellen ministeriön säästötarpeita.

Edustuston jäsenet ovat nostaneet esiin muun muassa lähettilään virka-asunnon vierashuoneiden kalustuksen nopean uusimisen ilman suunnittelua. Lisäksi jotkut ovat arvostelleet sitä, että virka-asunnossa järjestettiin keväällä 2016 naamiaisjuhla sen jälkeen, kun vuoden 2015 itsenäisyysjuhla oli peruttu säästötavoitteiden vuoksi. Naamiaisjuhlan ei katsottu palvelevan maakuvan kohentamista parhaalla mahdollisella tavalla.

”STY:n (sisäisen tarkastuksen yksikkö) mukaan edustuston tulkinta suomalaisryhmien kestitsemisestä omassa piirissä ilman, että tilaisuudessa saatettaisiin heitä yhteen ruotsalaisten vastinparien kanssa, herättää kysymyksen edustustotyöohjeiden hengen seuraamisesta”, tarkastuskertomuksessa todetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat