Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin hääjuhlien pommittaja ei välttämättä edes tiennyt räjähteestä – pommittajan iästä ei ole varmuutta

Pääministerin mukaan hääjuhlaan tehdyn verisen iskun tekijästä ei ole hajuakaan. Iskussa kuoli kymmenittäin siviilejä.

Ulkomaat
 
OSMAN ORSAL / Reuters
Sureva nainen istui sunnuntaina lähellä räjähdyspaikkaa Turkin Gaziantepissa.
Sureva nainen istui sunnuntaina lähellä räjähdyspaikkaa Turkin Gaziantepissa. Kuva: OSMAN ORSAL / Reuters

Turkin turvallisuusviranomaiset pitävät mahdollisena, että turkkilaisessa hääjuhlassa pommin viikonloppuna laukaissut ei välttämättä edes tiennyt kantaneensa räjähdettä mukanaan.

”Voi olla, että hänelle puettiin räjähteet ilman että tekijä edes tiesi asiasta. Räjähteet laukaistiin mahdollisesti etäältä”, kertoi asiaa tutkiva viranomainen uutistoimisto Reutersille.

Kurdien hääjuhla viikonloppuna turkkilaisessa Gaziantepissa sai karmivan lopun, kun presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan 12–14-vuotias tekijä räjäytti itseensä kiinnitetyn pommin. Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuka räjäyttäjä oli, mutta iskusta turkkilaiset syyttävät terroristijärjestö Isisiä.

Viranomaiset etsivät iskusta kahta henkilöä, jotka ilmeisesti tulivat epäillyn mukana hääjuhlaan mutta poistuivat paikalta.

Maanantaina Turkin pääministeri Binali Yıldırım kuitenkin veti takaisin tietoja iskun tekijästä tai tekijöistä.

”Meillä ei ole hajuakaan kuka iskusta on vastuussa. Aiemmat tiedot tekijästä ja järjestöstä eivät pidä paikkaansa”, Yıldırım totesi toimittajille Ankarassa uutistoimistojen mukaan.

Epäilyt pommittajan nuoresta iästä perustuvat silminnäkijähavaintoihin, pääministeri kertoi.

Iskussa kuoli yli 50 ihmistä, joista lähes puolet oli lapsia. Lisäksi yli 20 loukkaantui vakavasti, joten kuolleiden lukumäärä saattaa vielä nousta. Kyse oli verisimmästä terrori-iskusta Turkissa tänä vuonna. Gaziantep sijaitsee vain muutaman kymmen kilometrin päässä Syyrian rajasta.

Iskun jälkeen Turkki ilmoitti ”siivoansa täysin” raja-alueen Isisin asemiehistä. Aiemmin Turkkia on syytetty siitä, ettei se ole valvonut Syyrian-vastaista rajaansa riittävän huolellisesti, jolloin Isis on päässyt käyttämään hyväkseen rajavyöhykettä esimerkiksi ase- ja öljykaupassa.

Jos kyse oli lapsen tekemästä iskusta, ei käytäntö ole suinkaan tavatonta islamistien itsemurhaiskuissa. Erityisesti lapsia iskuissa on käyttänyt afrikkalainen Boko Haram -terrorijärjestö. YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan lasten käyttäminen järjestön iskuissa on yli kymmenkertaistunut vuoden aikana. Iskuissa käytetyistä lapsista yli 75 prosenttia on tyttöjä, toteaa Unicef.

”Pitää tehdä selväksi se, että nämä lapset ovat uhreja, eivät syyllisiä”, Unicefin aluejohtaja Manuel Fontaine totesi järjestön tiedotteessa.

Poikkeuksellista raakuutta muihin terroristijärjestöihin verrattuna Boko Haram on osoittanut siinä, että se on kaapannut ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan noin 2 000 naista ja lasta toteuttamaan omaa islamistista suunnitelmaansa.

Esimerkiksi viime vuonna terroristijärjestön itsemurhaiskuihin osallistui 44 lasta. Määrä kymmenkertaistui edellisvuodesta, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicefin raportti. Lapset tekevät jo viidenneksen Boko Haramin itsemurhaiskuista. HS kertoi asiasta muun muassa huhtikuussa.

Jihadistit ovat käyttäneet lapsia itsemurhaiskuissa myös muun muassa Afganistanissa ja Syyriassa. Syrian Obervatory for Human Rights -järjestön mukaan Isis käytti viime vuonna itsemurhaiskuissa lähes 20 lasta hyväkseen.

Maanantaina nousi myös uusi lapsien hyväksikäyttötapaus julkisuuteen, kun uutistoimisto Reuters julkaisi videon Irakista. Videolla turvallisuusviranomaiset purkavat pojalta itsemurhaliivin, jossa oli noin kaksi kiloa tnt-räjähdettä. Poika otettiin kiinni lähellä moskeijaa Kirkukissa.

Isis on käyttänyt lapsia iskujen lisäksi hyödykseen myös muun muassa tekemillään propagandavideoilla.

Lapselta riisuttiin itsemurhaliivi Irakissa
Lapselta riisuttiin itsemurhaliivi Irakissa
Irakin poliisi esti Kirkukissa mahdollisen itsemurhaiskun riisumalla 11-vuotiaalta pojalta parin kilon räjähdeliivin.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat