Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi Venäjän ensimmäisen avoimesti homoseksuaalin kansanedustajaehdokkaan – pienen tytön isä tietää altistavansa itsensä hyökkäyksille

Barantajev uskoo, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret ovat kuitenkin häntä paljon suuremmassa vaarassa joutua väkivallan kohteeksi.

Ulkomaat
 
Julkisuus suojelee Venäjän ensimmäistä avoimesti homoa parlamenttivaaliehdokasta väkivallalta
Julkisuus suojelee Venäjän ensimmäistä avoimesti homoa parlamenttivaaliehdokasta väkivallalta
Bulat Barantajev on ehdolla Venäjän duuman alahuoneeseen Parnas-puolueesta. Poliitikan lisäksi Barantajev toimii yrittäjänä ja hänellä on myös parivuotias tytär. Toimittaja: Salla Hekkala, kuvaaja: Janne Järvinen.
Kuka?

Bulat Barantajev

 Parnas-puolueen ehdokas syyskuun parlamenttivaaleissa

 Yrittäjä, joka omistaa markkinointiyrityksen ja fetissivaatemerkin

 2-vuotiaan tytön isä

Venäjän syyskuisissa parlamenttivaaleissa ehdolla oleva Bulat Barantajev vaikuttaa ulospäin hyvin perinteiseltä poliitikolta ja bisnesmieheltä. Venäläiseksi poliitikoksi hän on kuitenkin hyvin poikkeuksellinen. Barantajev on ensimmäinen avoimesti homoseksuaali parlamenttivaaliehdokas Venäjällä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on ollut Venäjällä heikko jo pitkään. Suomen Maahanmuuttovirasto on jopa varautunut ottamaan vastaan maasta pakenevia vähemmistöjen edustajia.

On tilastollisesti epätodennäköistä, että Barantajevista tulisi Venäjän ensimmäinen homo poliitikko. Barantajev on kuitenkin ensimmäinen ehdokas, joka kertoo omasta homoudestaan avoimesti ja ajaa samaan aikaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa Venäjällä.

Barantajevin puolue on demokraattinen Parnas, joka kuuluu Euroopan liberaalidemokraattien liittoon. Samaan ryhmittymään, johon suomalaisista puolueista kuuluu keskusta ja Rkp.

Barantajev on Venäjällä muutenkin harvinaisuus. Hänellä on kaksivuotias tytär lesbopariskunnan kanssa. Miehen mukaan tämä ei ole mikään ongelma, koska perhejärjestelyjä ei tarvitse käydä liian tarkkaan läpi viranomaisten kanssa.

”Uskon, että voimme myös auttaa venäläistä yhteiskuntaa hyväksymään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Keltainen lehdistö kirjoittaa usein, että homot ovat uhkaksi yhteiskunnalle, koska he eivät tee lapsia. Me olemme kyllä panostaneet siihen.”

Venäjällä otettiin käyttöön 2013 niin kutsuttu homopropagandalaki, joka kieltää ”muiden kuin perinteisten suhteiden propagoinnin alaikäisille”.

Barantajevin mukaan Venäjän homopropagandalaki ei kuitenkaan vaikuta kampanjointiin. Hänen mukaansa ketään ei ole vielä tuomittu lain rikkomisesta ja sen tarkoituksena on käytännössä vain antaa hyväksyvä nyökkäys vähemmistöjä vainoaville ryhmille.

”Lakia rikkoakseen pitäisi mennä esimerkiksi lastentarhaan kertomaan ’epätavanomaisista tavoista’ harrastaa seksiä. Ei kukaan tee sellaisia asioita. Lain suurin vaikutus on se, että valtio sen avulla lähettää viestin erilaisille ryhmille, että homot ovat hyvä kohde iskuille. Sen voimaan tulon jälkeen jotkut ihmiset, joilla on esimerkiksi rikollinen tausta, ovat alkaneet jahdata homoja.”

Barantajev on itsekin joutunut iskujen kohteeksi. Hän uskoo viranomaisten olleen mukana ainakin yhden iskun järjestämisessä. Barantajevin oli pitänyt tehdä kirjallinen ilmoitus mielenilmauksesta ja jostakin syystä häneltä oli kysytty tarkkaa aikaa, milloin hän aikoo palauttaa ilmoituksen kaupungintalolle. Kun hän meni palauttamaan ilmoitusta, hyökkäsi joukko miehiä hänen kimppuunsa.

Barantajev puhuu iskuista kuin ne kuuluisivat tavalliseen elämään. Hänen mukaansa väkivalta häntä kohtaan ei ole kuitenkaan ollut järin rajua eikä kukaan yritä esimerkiksi tappaa häntä, koska hän on julkisuuden henkilö.

”Hyväksyin oman homoseksuaalisuuteni aika myöhään, vasta 25-vuotiaana. Kun ajattelee sitä väkivaltaa, mitä jotkut nuoret kokevat lähiöissä, siihen verrattuna minä olen hyvässä turvassa.”

Barantajevin kotikaupunki Novosibirsk on Siperian suurin kaupunki, mutta sijaitsee kaukana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin myönteisemmin suhtautuvista länsimaista. Barantajevin mukaan venäläiseksi kaupungiksi Novosibirsk on kuitenkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suhteellisen hyvä paikka.

Korkeakoulujen ja start-up-yritysten täyttämässä kaupungissa ihmiset ovat suhteellisen kouluttautuneita, mikä Barantajevin mukaan vaikuttaa myös heidän asenteisiinsa. Näin ei ole ollut kuitenkaan aina.

”Ilmapiiri Novosibirskissä on muuttunut täysin. Esimerkiksi journalistien, bloggaajien ja korkeasti kouluttautuneiden mielipidejohtajien joukossa homofobia ei ole enää muodikasta.”

Samaan aikaan kun Venäjän keltainen lehdistö ryöpyttää Barantajevia, haluaa valtamedia samaan aikaan rakentaa hänestä esimerkin siitä, miten hyvin Venäjä kohtelee vähemmistöjään. Barantajev on kuin kiiltokuvakansalainen Putinin Venäjällä. Perheellinen yrittäjä, joka on mukana yhteisönsä toiminnassa.

Hän ei kuitenkaan halua suvaitsevaisen Venäjän posteripojaksi. Kun valtakunnallinen lehti halusi tulla tekemään hänestä juttua ja seuraamaan hänen elämäänsä Novosibirskissä, kieltäytyi hän tarjouksesta.

”He eivät kerro siitä, kun homoja kohdellaan kaltoin ja heidän kimppuunsa hyökätään. Tarkoituksena on vain levittää propagandaa ja näyttää, miten hyvin minullakin homona menee, kun olen päässyt ehdokkaaksi ja kaikkea.”

Bulat Barantajev oli yksi neljästätoista Venla Kokon ja Anaïs Kahnin Traveling through Rainbow Russia -valokuvanäyttelyyn kuvatusta ja haastatellusta ihmisestä. Näyttely on nähtävissä 3. syyskuuta asti taide- ja kehysliike Kamiter-Arsissa osoitteessa Helsinginkatu 6.

Janne Järvinen / HS
Venäjän ensimmäinen julkisesti homona esiintyvä kansanedustajaehdokas Bulat Barantajev.
Venäjän ensimmäinen julkisesti homona esiintyvä kansanedustajaehdokas Bulat Barantajev.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat