Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkel etsii viiden päivän maratonkiertueella Euroopan yhteistä nimittäjää

Saksan liittokansleri kiertää jäsenmaita nopeammin kuin pop-tähdet kesän festivaaleilla. Viidennen päivän iltana samaan pöytään istuu Suomen pääministeri Juha Sipilä.

Ulkomaat
 
Carlo Hermann / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli Italian pääministeri Matteo Renzin kanssa Italian Ventotenessä maanantaina.
Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli Italian pääministeri Matteo Renzin kanssa Italian Ventotenessä maanantaina. Kuva: Carlo Hermann / Reuters

Berliini

On aika kääriä hihat ja katsoa, mihin Euroopan unionista syksyllä 2016 on. Takana on kesä, jolloin britit äänestivät EU-eron puolesta. Takana on myös kesä, jonka aikana Saksassa ja Ranskassa on tapahtunut useita silmittömiä iskuja tavallisia ihmisiä kohtaan.

Heinäkuun puolivälissä Euroopan laidalla Turkissa, maassa jonka kanssa EU on tehnyt pakolaissopimuksen, tehtiin sotilasvallankaappausyritys. Näiden tapahtumien jättämän leiman kanssa Saksan liittokansleri Angela Merkel lähtee viiden päivän hektiselle kiertueelle ympäri Eurooppaa, ja tapaa mahdollisimman monen jäsenmaan johtajat.

Bratislavassa Slovakiassa on syyskuun puolivälissä EU-johtajien tapaaminen – 27 maata ilman Britanniaa. Silloin pöydällä ei ole mitään sen pienempää kuin unionin tulevaisuus. Tämän tulevaisuuden rakennuspalikoita Merkel lähti maanantaina viideksi päiväksi keräilemään. Hän on moneen kertaan korostanut, että koko unionin täytyy olla mukana, kun sen uutta tulevaisuutta pohditaan. Nyt Merkel sitten lunastaa puheitaan ja lähtee vaalitermein korva edellä kentälle.

Aikataulu on sähäkkä. Suuntana on ensin Euroopan etelä, sitten itä ja perjantai-iltana pohjoinen. Maanantaina Merkel tapaa Ranskan presidentin François Hollanden ja Italian pääministerin Matteo Renzin.

Viikon ensimmäiseen tapaamispaikkaan Italian Ventotenen saareen liittyy suurta symboliikkaa. Siellä Benito Mussolinin eristykseen määräämät italialaiset antifasistit kirjoittivat vuonna 1941 ”Ventotenen manifestin”, jossa keskellä sotaa vaadittiin vapaata ja yhtenäistä Eurooppaa.

Ranska ja Italia ovat suuria EU-maita, joilla on paljon sananvaltaa. Samalla kummatkin ovat talousvaikeuksissa ja Italian pankkijärjestelmä jopa romahduksen partaalla. Brexit-askelmerkeissä Ranska ja Italia ovat kuitenkin Saksan väistämättömät kumppanit.

Seuraavaksi Merkel ottaa suunnan itään. Onhan hänen ehdottomana tavoitteenaan kaikin voimin näyttää, että nyt kuullaan kaikkia, myös pieniä ja erimielisiä jäsenmaita. Nyt on pakko edetä toisin kuin viime syksynä, kun Merkel avasi pakolaisille portit muilta kysymättä.

Liittokansleri matkustaa keskiviikkona Viron pääkaupunkiin Tallinnaan, jossa hän tapaa sekä Viron pääministerin Taavi Rõivasin että presidentti Toomas Hendrik Ilveksen.

Torstaina tapaamisten erimielisyysaste varmasti nousee, sillä Prahassa liittokansleria odottaa Tšekin pääministeri ja perjantaina päivällä Puolan Varsovassa EU:n itäisten maiden Visegrad-ryhmän pääministerit. Itäisen Keski-Euroopan maat, Unkari etunenässä eivät halua ainakaan tiiviimpää unionia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne haluaisivat purkaa unionin kokonaan, niin paljon EU on niitä tukenut.

Maratonviikon päättää kaksi tapaamista Berliinin kupeessa perjantaina. Ensimmäiseen osallistuvat Slovenian, Bulgarian, Itävallan ja Kroatian johtajat.

Perjantain illallispöytään Saksan hallituksen kokouksiin käyttämässä Mesebergin linnassa taas istuvat osallistuvat Merkelin lisäksi Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja Hollannin, Ruotsin ja Tanskan pääministerit. Täällä myös skotit olisivat mieluusti mukana – jos voisivat.

Pohjoisen maat saanevat vastata kysymykseen, kuinka tiiviiseen EU-yhteistyöhön ne ovat valmiita. Tiiviin ja löyhän yhteistyön maiden unioni tai kahden vauhdin unioni, nämä ovat varmoja puheenaiheita.

Sipilä ja muut pohjoisen johtajat pääsevät kuulemaan, millaisia neuvotteluita Angela Merkel on viikon aikana ehtinyt salamavierailuillaan käydä. Kiertue on kovin tyypillinen Merkelin ongelmanratkaisussa: hän aloittaa tiedonkeruulla ja muiden kantojen kuulemisella. Vasta sitten hän alkaa muodostaa omaa kantaansa tai ratkaisumalleja. Varteenotettavista malleista onkin Brexitin jälkeisessä EU:ssa huutava pula.

Hannibal Hanschke / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel tapaa viiden päivän kiertueensa aikana EU-maan johtajia 27 maasta.
Saksan liittokansleri Angela Merkel tapaa viiden päivän kiertueensa aikana EU-maan johtajia 27 maasta.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat