Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisumivapaus koskisi vain pientä osaa turkkilaisista

HS tapasi Istanbulissa viisumia hakevia turkkilaisia ja heitä, joilla ei ole passiakaan.

Ulkomaat
 
Agata Skowronek
Kahden lapsen vanhemmilla Sükran (vas.) ja Kudbettin Celikillä ei ole passeja eivätkä he ole koskaan käyneet ulkomailla. Sukulaisten ansiosta Eurooppa ei silti tunnu kaukaiselta.
Kahden lapsen vanhemmilla Sükran (vas.) ja Kudbettin Celikillä ei ole passeja eivätkä he ole koskaan käyneet ulkomailla. Sukulaisten ansiosta Eurooppa ei silti tunnu kaukaiselta. Kuva: Agata Skowronek

Mahdollinen viisumivapaus koskisi vain pientä osaa turkkilaisista.

Turkkilaisen median mukaan noin kymmenellä prosentilla turkkilaisista on passi. Heistäkin ainoastaan osa käy ulkomailla vuosittain.

Viisumivapaus helpottaisi Turkissa siis lähinnä pienen kansainvälisen vähemmistön elämää. Heistä suuri osa on koulutettua ylempää keskiluokkaa, joka ei kuulu presidentti Recep Tayyip Erdoğanin keskeisimpään äänestäjäkuntaan.

HS tapasi Istanbulissa viisumia hakevia turkkilaisia sekä heitä, joilla ei ole edes passia.

Agata Skowronek
Ekim Kaya matkustaa Ranskaan työasioissa.
Ekim Kaya matkustaa Ranskaan työasioissa.
Ekim Kaya

Ohjelmistoyhtiön omistava yrittäjä Ekim Kaya jonottaa paperikasa mukanaan Istanbulin keskustassa sijaitsevaan viisumikeskukseen. Siellä käsitellään hakemukset 18:aan Euroopan maahan, myös Suomeen.

Kaya on menossa Ranskaan työasioissa. Hän matkustaa työnsä vuoksi useita kertoja vuodessa sekä Eurooppaan että Yhdysvaltoihin. Hänen elämäänsä ja työtään viisumivapaus helpottaisi paljon, mutta hän ei usko, että EU myöntää sitä Turkille – ainakaan pitkään aikaan.

Syy on hänestä sekä EU:n ennakkoluuloissa että turkkilaisissa, jotka aiheuttavat ennakkoluulot.

”Tiedän, miten ulkomaailma näkee meidät, ja se on oikeutettua”, hän sanoo. Turkki on jakautunut vapaamielisiin, Eurooppaan suuntautuneisiin ihmisiin ja niihin, jotka ovat uskonnollisempia ja länttä kohtaan epäileviä. Turkin nykyhallitus Erdoğanin johdolla edustaa hänen mukaansa jälkimmäisiä.

”Puolella meistä on eurooppalaiset arvot, ja ansaitsisimme kuulua Eurooppaan. Mutta puolet meistä ei vaikuta eurooppalaisilta. He ovat tietämättömiä.”

Erdoganille viisumivapaus on Kayan mielestä pelkkä peliväline. ”Hän vaatii Euroopalta rahaa ja myönnytyksiä tai uhkaa lähettää pakolaisia sinne. Sellainen on nöyryyttävää.”

Agata Skowronek
Fatma Akgöl on menossa kiertomatkalle Eurooppaan.
Fatma Akgöl on menossa kiertomatkalle Eurooppaan.
Fatma Akgöl

Fatma Akgöl on menossa parin viikon kiertomatkalle useaan EU-maahan.

Vaikka viisumianomusta varten pitää tehdä paljon paperityötä, hän arvelee saavansa viisumin helposti, koska hän työskentelee ja hänellä on säännöllinen kuukausipalkka.

Akgöl ei usko, että turkkilaiset lähtisivät suurin joukoin Eurooppaan, vaikka viisumivapaus tulisikin. ”Suurin osa turkkilaisista haluaa asua täällä”, hän sanoo. ”Mutta turismin helpottamiseksi viisumivapaus olisi tärkeä.”

Agata Skowronek
Siivoojana työskentelevä Muhammed Güner (vas.) muutti Istanbuliin työn perässä. Hän ei pääse edes joka vuosi käymään kotiseudullaan. Güner vietti vapaapäiväänsä Nuray Karatasin kanssa.
Siivoojana työskentelevä Muhammed Güner (vas.) muutti Istanbuliin työn perässä. Hän ei pääse edes joka vuosi käymään kotiseudullaan. Güner vietti vapaapäiväänsä Nuray Karatasin kanssa.
Muhammed Güner

Zonguldakin kaupungista kotoisin olevalle Muhammed Günerille viisumivapaudella ei ole mitään merkitystä. Hänellä ei ole edes ajokorttia, saati passia.

Güner viettää vapaapäivää Istanbulin keskustan Gezi-puistossa coca-colaa juoden ja auringonkukansiemeniä syöden.

”Miten minä Eurooppaan menisin?” Güner ihmettelee.

”Enhän pysty matkustamaan edes kotiseudulleni.”

Sükran ja Kudbettin Celik

Kurdipariskunta Sükran ja Kudbettin Celik toivovat viisumivapautta, koska he haluaisivat nähdä Eurooppaa.

Heillä on sukulaisia Belgiassa ja Ranskassa. Jos se vain mitenkään olisi mahdollista, myös Celikit muuttaisivat mielellään Eurooppaan. Siellä elämä olisi heidän mielestään helpompaa kuin Turkissa.

Celikit ovat kuulleet, että EU:ssa tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

”Euroopassa nainen ja mies ovat tasa-arvoisia”, uskoo perheen äiti Sükran Celik. ”Täällä mies on aina yhden pykälän naisen yläpuolella.”

Haastattelut tehtiin kesäkuussa ennen Turkin vallankaappausyritystä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat