Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Internet-kuri kovenee Kiinassa – väärä verbi toi potkut päätoimittajalle

Verkkopalvelut eivät saa enää hankkia omia uutisia. Päätoimittajien päät pannaan vadille vääränlaisesta uutisoinnista.

Ulkomaat
 
Kim Kyung Hoon Reuters
Vierailijat käyttivät älypuhelimiaan internet-aiheisessa konferenssissa kiinalaisen Tencent-nettiyhtiön mainoksen alla Pekingissä vuonna 2014. Kiinassa on kattavat nettipalvelut, mutta vain kotimaisina versioina. Ulkomaisista palveluista moniin on estetty pääsy.
Vierailijat käyttivät älypuhelimiaan internet-aiheisessa konferenssissa kiinalaisen Tencent-nettiyhtiön mainoksen alla Pekingissä vuonna 2014. Kiinassa on kattavat nettipalvelut, mutta vain kotimaisina versioina. Ulkomaisista palveluista moniin on estetty pääsy. Kuva: Kim Kyung Hoon Reuters
Fakta

Vahva nettisensuuri

 Kiina sensuroi kiinalaisen internetin uutisia ja keskustelupalveluja.

 Ulkomaisilla palvelimilla olevia tietoja se ei voi sensuroida, mutta Kiina on estänyt pääsyn Kiinasta moniin ulkomaisiin verkkopalveluihin.

 Estettyjä ovat esimerkiksi länsimaissa yleiset palvelut Facebook, Twitter, Instagram sekä kaikki Google-yhtiön palvelut.

 Kiinassa on saatavilla vastaavat verkkopalvelut kiinalaisina versioina, joita Kiina sensuroi.

Peking

Yksipuoluemaa Kiina on kesän kuluessa rajoittanut voimakkaasti uutisten kertomista kiinalaisissa internet-palveluissa. Viimeksi viime viikolla joukko päätoimittajia joutui puhutteluun, jossa heille kerrottiin tiukennetuista pelisäännöistä.

Internetiä valvova virasto CAC kutsui useita kymmeniä päätoimittajia palaveriin, jossa heille kerrottiin, että he ovat tästä lähin vastuussa kaikesta, mitä heidän verkkopalveluissaan julkaistaan. Kokouksesta kertoi valtion virallinen uutistoimisto Xinhua.

Uutissivustojen on järjestettävä palveluihinsa 24 tuntia vuorokaudessa toimiva valvonta, jossa tarkkaillaan esimerkiksi lukijoiden kommenttikirjoituksia, Xinhua kertoi. Sen mukaan Kiinan merkittävimpien verkkopalvelujen päätoimittajat ovat ilmoittaneet sitoutuvansa sääntöihin.

Sääntöjen on tarkoitus edistää ”päämelodiaa” ja ”positiivista energiaa”. Kiinan kommunistipuolueen kielenkäytössä nämä termit tarkoittavat, että välitetään vain sellaista tietoa, jota puolue haluaa välittää.

Päämelodiasta poikkeamista näyttää olevan esimerkiksi Kiinan ylimmän johtajan Xi Jinpingin asettaminen vääränlaiseen valoon. Parin tänä vuonna sattuneen kohtalokkaan lipsahduksen jälkeen häntä koskevat uutiset todennäköisesti luetaan Kiinan uutistoimituksissa suurennuslasilla, ennen kuin ne julkaistaan.

Heinäkuun alussa Kiinan suurimpiin verkkopalveluihin kuuluva Tencent kertoi uutisessaan, että Xi ”raivosi” tärkeän puheen puolueen vuosipäivänä. Tapauksen jälkeen Tencentin uutisten päätoimittaja Wang Yongzhi sai potkut.

Kyseessä oli ilmeisesti kirjoitusvirhe. Uutisen laatijan lienee ollut tarkoitus kertoa, että Xi piti tärkeän puheen. Kiinan kielen verbi fa biao voi eri tavoin lausuttuna tarkoittaa joko raivostumista tai jonkin asian julki tuomista.

Viime maaliskuussa sattuneen vielä isomman lipsahduksen jälkeen joutui tiettävästi parikymmentä toimittajaa pitätetyiksi. Tuolloin pienehkö uutissivusto Wujie julkaisi nimettömän kirjeen, jossa vaadittiin Xin eroa.

Tekstin julki pääsemisen on arveltu johtuneen jonkinlaisesta virheestä tai mahdollisesti tietomurrosta. Tarkkaa tapahtumien kulkua ei ole kerrottu julkisuuteen.

Heinäkuussa internetvalvoja CAC:n Pekingin-toimisto ilmoitti sakottavansa useita kaupallisia internet-portaaleja, koska ne olivat julkaisseet itse tuottamiaan uutisia. Ne olivat rikkoneet sääntöä, jonka mukaan vain virallisista lähteistä tulevia uutisia saa levittää, kertoi uutistoimisto Xinhua heinäkuussa.

CAC määräsi uutissivustot lakkauttamaan toimitukset, jotka tekevät omia uutisia, kertoi uutistoimisto Bloomberg heinäkuussa nimeämättömiin lähteisiin viitaten. Sen mukan sivustot saavat vastaisuudessa jakaa vain valtion median tekemiä uutisia.

Oma uutishankinta on tähänkin asti ollut nettipalveluilta periaatteessa kiellettyä, mutta siihen ei ole puututtu. Monet suuret kiinalaiset internet-palvelut ovat vuosien palkanneet omia toimittajia, jotka ovat tehneet esimerkiksi selvityksiä viranomaisten korruptiosta ja uutisoineet mielenosoituksista.

Uusimmat tiukennukset nettiuutisointiin ovat tulleet sen jälkeen, kun nettisensuurista vastaavan viraston CAC:n johtaja yllättäen vaihtui kesäkuussa. Tuolloin johtoon astui mies nimeltä Xu Lin. Sitä ei tiedetä, ovatko tiukennukset hänen aikaansaannostaan vai ovatko määräykset tulleet ylempää.

Xun ilmoitettiin kesäkuussa korvaavan viraston aiemman johtajan Lu Wein, joka on tullut tunnetuksi eräänlaisena Kiinan nettisensuurin keulakuvana. Lu tunnettiin kovaotteisena sensuurin kannattajana.

Uutta johtajaa Xuta puolestaan pidetään Kiinan ylimmän johtajan Xi Jinpingin luottomiehenä. Hän oli Xin läheinen työtoveri vuonna 2007, kun Xi oli Shanghain suurkaupungin puoluejohtaja.

Xi on pyrkinyt voimakkaasti kiristämään puolueen otetta mediasta. Helmikuussa hän kävi näyttävällä vierailulla valtion viestimien toimituksissa ja vaati näitä palvelemaan puoluetta. Nettiä valvova virasto CAC on perustettu Xin alaisuudessa vuonna 2014.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat