Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläistutkija: Esitys Itämeren lentoturvallisuudesta nosti esiin Suomen syvän epäluottamuksen Venäjää kohtaan

Venäjän mediassa annetaan ymmärtää, että Niinistön ehdotuksesta olisi virinnyt myös Venäjän esitys kahdenvälisistä turvallisuusneuvotteluista.

Ulkomaat
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Presidentti Sauli Niinistö esitti Vladimir Putinille tämän Suomen-vierailulla heinäkuussa, että Itämeren lentoturvallisuutta tulisi parantaa muun muassa lopettamalla niin kutsutut pimeät lennot.
Presidentti Sauli Niinistö esitti Vladimir Putinille tämän Suomen-vierailulla heinäkuussa, että Itämeren lentoturvallisuutta tulisi parantaa muun muassa lopettamalla niin kutsutut pimeät lennot. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Venäläinen politiikantutkija Vladimir Gelman arvioi, että Suomessa ja muissa Itämeren maissa syntynyt keskustelu Venäjän esittämistä Itämeren turvallisuutta koskevista neuvotteluista kertoo syvästä epäluottamuksesta Venäjää kohtaan.

”Pääasia tässä on epäluottamus. Se ei liity lentoturvallisuuteen, vaan Krimin liittämisestä käynnistyneisiin tapahtumiin vuodesta 2014 alkaen”, Gelman sanoi HS:lle puhelimitse tiistaina.

”Epäluottamuksen takia liki kaikki Venäjän toimet käsitetään uhkaksi suomalaiselle yhteiskunnalle. Venäjän vallanpitäjät ovat itse antaneet paljon syitä tällaiselle käsitykselle. Se johtaa Suomessa varovaisuuteen, jolle on perusteita”, hän totesi. Gelman on Pietarin Eurooppalaisen yliopiston ja Helsingin yliopiston professori.

Suomen presidentti Sauli Niinistö esitti venäläiskollegalleen Vladimir Putinille tämän Suomen-vierailulla heinäkuussa, että Itämeren lentoturvallisuutta tulisi parantaa muun muassa lopettamalla niin kutsutut pimeät lennot. Putin lupasi edistää asiaa.

Elokuun alussa Venäjän varapuolustusministeri Anatoli Antonov kertoi venäläistoimittajille, että Venäjä ehdottaa turvallisuusneuvotteluita Itämeren Nato-maiden ja Suomen ja Ruotsin kanssa. Venäläisten viestinten tiedoista sai käsityksen, että Venäjä haluaisi keskustella asiantuntijatasolla kaikkien Itämeren maiden kanssa yhdessä.

Keskustelujen perustana olisi Venäjän mukaan presidentti Sauli Niinistön ehdotus lisätä lentoturvallisuutta.

Tämän lisäksi Venäjä esittäisi kahdenvälisiä neuvotteluja Suomelle, Ruotsille, Virolle, Latvialle, Liettualle ja Puolalle. Aiheena olisivat ”molemminpuoliset huolet” raja-alueiden sotilaallisesta toiminnasta. Kahdenvälisistä neuvotteluista ei ollut mainintaa läheskään kaikissa venäläisissä asiasta uutisoineissa viestimissä, mutta esimerkiksi televisiokanava Ren-tv julkaisi tiedon.

Niinistö torjui viime torstaina julkaistussa kirjoituksessaan tietoja siitä, että hänen esityksensä olisi hämmentänyt eri tahoja Suomessa ja muissa Itämeren maissa. Hän vastasi kirjoituksessaan HS:n analyysiin ja pääkirjoitukseen. Hän jatkoi esityksensä perustelua Yleisradion haastattelussa viikonloppuna ja tiistaina suurlähettiläspäivillä.

Niinistö korosti Ylelle erityisesti, että julkisuudessa ei ole osattu erottaa, että Venäjällä on kaksi täysin toisistaan poikkeavaa aloitetta turvallisuusneuvotteluista.

Ensimmäisen Venäjä esitti Niinistön mukaan Nato–Venäjä-huippukokouksessa heinäkuussa. Kyse oli siitä, että Venäjä, Nato, Suomi ja Ruotsi jatkaisivat keskustelua lentoturvallisuudesta Itämerellä, osana sitä olisi transpondereiden ottaminen käyttöön ja tässä viitattiin Niinistön aloitteeseen.

”Kukaan ei tätä hämmästellyt”, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Venäjä teki elokuussa tästä kokonaan poikkeavan aloitteen, jossa se kutsui Itämeren rantavaltioita kahdenkeskisiin neuvotteluihin.

”Siinä yhteydessä Venäjä ei ole mitenkään viitannut minun aloitteeseeni”, Niinistö sanoi ja kertoi nähneensä kopion eräälle maalle tulleesta kutsusta.

”Tämä asia ei ole oikein koskaan tullut selväksi vaan on hyvin näppärästi vedetty sellainen johtopäätös, että Venäjä vaatii konsultaatiota, koska Niinistö niitä esittää. Tämä on valhe”, presidentti totesi.

Ilta-Sanomien mukaan Venäjän mediassa on kuitenkin annettu ymmärtää, että Niinistön ehdotuksesta olisi virinnyt myös Venäjän esitys kahdenvälisistä neuvotteluista. Kukaan ei lehden mukaan kuitenkaan suoraan väitä, että Niinistö olisi alkuperäisessä aloitteessaan itse esittänyt kahdenvälisiä neuvotteluita. Lehden mukaan useissa elokuun aikana julkaistuissa venäläismedian jutuissa Baltian maille, Puolalle, Ruotsille ja Suomelle esitettyjä kahdenvälisiä turvallisuusneuvottelukutsuja perustellaan Niinistön aloitteella tai kuvataan ne Niinistön aloitteen jatkoaloitteeksi.

Tuore esimerkki tästä uutisoinnista on maanantailta. Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti kirjoittaa tapauksesta, jossa Liettuan puolustusministeriön mukaan Naton hävittäjät kävivät viime viikolla tunnistamassa venäläiskoneen, joka oli matkalla Venäjältä Itämeren yli Kaliningradiin. Kone ei ollut ilmoittanut lentosuunnitelmaansa ja sen paikannuslaitteet eivät olleet päällä. Venäjä on luvannut, että transponderit tullaan kytkemään päälle Kaliningradin-lennoilla.

Tämän jälkeen uutinen jatkuu:

”Aiemmin Venäjän presidentti Vladimir Putin yhtyi suomalaiskollegansa Sauli Niinistön esitykseen kieltää sotilaskoneiden lennot Itämeren yllä, jos niiden transponderit on sammutettu. Venäjän varapuolustusministeri Anatoli Antonov ilmoitti elokuun alussa, että Venäjän puolustusministeriö on valmis konsultaatioihin Latvian, Liettuan, Viron, Puolan, Ruotsin ja Suomen kanssa sotilastoiminnasta raja-alueilla. Hän kertoi valmiudesta yhteistyöhön kahdenvälisten sopimusten pohjalta, jotta vaaratilanteet merellä ja ilmassa saadaan estettyä.”

Venäjä ei ole antanut lisätietoa neuvotteluesityksistään, vaan tiedot mediassa leviävät lähinnä Antonovin siteerauksien perustalta. Tämä on lisännyt epätietoisuutta. Suomi ei tiettävästi ole vielä saanut kutsua kahdenvälisiin konsultaatioihin. Venäjän puolustusministeriö ja ulkoministeriö eivät tiistaina vastanneet HS:n kommenttipyyntöön ennen jutun julkaisua.

Tutkija Vladimir Gelmanin mukaan on mahdotonta tietää, onko Venäjällä piilotettuja tavoitteita esitystensä taustalla.

”Venäjän viranomaisten sanoista tullaan etsimään salattuja merkityksiä vastakin, ellei ennen Krimin liittämistä vallinnutta luottamusta palauteta”, hän toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat