Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi hävisi käännyttämälleen irakilaisperheelle ihmisoikeustuomioistuimessa – voi vaikuttaa Suomeenkin

Tuomioistuin katsoi, että terroristijärjestö al-Qaidan vainoaman perheen käännytys rikkoisi Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Ulkomaat
 

Tukholma

Irakilaisperhe on voittanut Ruotsin valtion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen päätyneessä tapauksessa, jossa perhe valitti Ruotsin maahanmuuttoviraston tekemästä käännytyspäätöksestä.

Ihmisoikeustuomioistuimen suuri jaosto katsoi, että terroristijärjestö al-Qaidan vainoaman perheen käännytys rikkoisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen kolmatta artiklaa. Siinä kielletään kidutus ja epäinhimillinen sekä alentava kohtelu.

Päätös on kiinnostava, koska se voi vaikuttaa vastaavien tapauksien tulkintaan Ruotsin lisäksi myös muissa Euroopan ihmisoikeussopimuksen sopijamaissa, kuten Suomessa.

Irakin Bagdadista kotoisin oleva kolmihenkinen perhe haki turvapaikkaa Ruotsista vuosina 2010–2011.

Turvapaikkahakemuksen syy oli, että perhe oli joutunut kotimaassaan terroristijärjestö al-Qaidan vainoamaksi.

Vainojen taustalla oli se, että perheen isä pyöritti rakennus- ja kuljetusyritystä, jonka asiakkaat olivat yhdysvaltalaisia ja jonka konttori sijaitsi Yhdysvaltojen sotilastukikohdassa.

Isän veli muun muassa siepattiin, ja perheen taloon yritettiin tehdä pommi-isku. Talo tuhottiin myöhemmin, kun perhe oli paennut Syyriaan. Perheen tytär puolestaan kuoli autoon ammuttujen laukausten seurauksena, kun perhe myöhemmin oli palannut Irakiin.

Ruotsin maahanmuuttoviranomainen uskoi perheen kertomuksen tapahtumista ja vainosta. Se linjasi silti, ettei turvallisuustilanne Irakissa estänyt perheen palaamista maahan. Perusteluna oli muun muassa, että miehen yritystoiminta oli loppunut, minkä jälkeen hänen perheensä ei ollut ollut suorien iskujen kohteena.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjaus oli nyt toinen. Tuomioistuin hyväksyi, että turvallisuustilanne Irakissa on valtaväestön osalta sellainen, että käännytys on mahdollista. Se katsoi silti, että koska turvallisuustilanne on heikentynyt sitten Ruotsin turvapaikkapäätöksen, eivät Irakin viranomaiset pystyisi suojelemaan erityisesti vainon kohteena ollutta perhettä riittävällä tavalla.

Oikeuden suuri jaosto kumosi ihmisoikeustuomioistuimen aiemman ratkaisun, josta perhe oli valittanut.

Perus- ja ihmisoikeuksiin erikoistunut Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro toteaa, että linjaus on merkittävä siinä mielessä, että sen on tehnyt tuomioistuimen korkein aste eli suuri jaosto.

Ratkaisu sitoo vain Ruotsia, mutta sillä on ennakkotapauksen luonne myös muun muassa Suomessa, missä irakilaisten käännytykset ovat puhuttaneet viime aikoina.

”Se, mitä tästä voidaan johtaa on, että myös Suomessa on vastaisuudessa arvioitava irakilaisten turvapaikanhakijoiden tapauksia tarkemmin”, Lavapuro sanoo.

Samaa sanoo valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta. Hän pitää huomionarvoisena ihmisoikeustuomioistuimen näkemystä siitä, että turvallisuustilanne Irakissa on heikentynyt. Suomessa maahanmuuttovirasto on katsonut sen pikemminkin parantuneen viime aikoina.

"Tämä horjuttaa sitä tausta-ajatusta, että Irak ylipäätään tai jotkin sen tietyt osat olisivat sellaisia, joita voidaan automaattisesti pitää turvallisina", Ojanen sanoo.

Ojanen toteaa, että käännytyksissä Irakiin olisi laitettava "sordiino päälle", ja että maahanmuuttoviraston olisi vastaisuudessa tarkasteltava turvallisuustilanteen ohella hakijoiden henkilökohtaista tilannetta nykyistäkin tarkemmin.

Suomessa huomiota herätti hiljattain tapaus, jossa terroristijärjestö Isis oli räjäyttänyt Mosulista kotoisin olevan miehen talon ja työpaikan. Mies sai kielteisen päätöksen. Maahanmuuttoviraston mukaan mies voi mennä maan sisäiseksi pakolaiseksi Bagdadiin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat