Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset turvaavat Libyan kemiallisten aseiden tuhoamista

Maasta siirretään hävitettäväksi tonnikaupalla vaarallisia kemikaaleja.

Ulkomaat
 
Suhaib Salem / Reuters
Muammar Gaddafille uskolliset joukot tuhosivat asevaraston Libyan kapinallisten hallitsemalla alueella Libyassa maaliskuussa 2011. Hyökkäyksessä kuoli 17 ihmistä.
Muammar Gaddafille uskolliset joukot tuhosivat asevaraston Libyan kapinallisten hallitsemalla alueella Libyassa maaliskuussa 2011. Hyökkäyksessä kuoli 17 ihmistä. Kuva: Suhaib Salem / Reuters

Kaksi suomalaista upseeria aloitti tiistaina operaationsa Libyan kemiallisten aseiden valmistukseen käytettävien aineiden tuhoamiseksi. Suomalaisupseerit toimivat tanskalaisten komennon alaisuudessa.

Kyse on muutamasta sadasta tonnista kemiallisten aseiden valmistusaineita, kertoo eversti, pioneeritarkastaja Jouko Rauhala maavoimien esikunnasta. Valmistusaineet kuljetetaan Libyasta Atlantille ja sieltä jälleenkäsittelylaitokseen tuhottavaksi. Kemikaaleja on voitu käyttää sinappi- ja hermokaasujen valmistukseen.

Libyassa tilanne on pitkään ollut sekasortoinen. Vaarana on ollut, että kemiallisten aseiden valmistusaineet saattaisivat päätyä vääriin käsiin. Siksi kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n johtama operaatio on tarpeellinen turvallisuustilanteen parantamiseksi. Suomalaisten haluttiin osallistuvan operaatioon tanskalaisten pyynnöstä.

Alunperin Libya pyysi OPCW:ltä apua operaatioon, koska ei itse kyennyt kemikaaleja tuhoamaan. Arabikevään tapahtumat ovat kuitenkin viivästyttäneet suunnitelmia.

Suomalaisilla on jo entuudestaan kokemuksia kemiallisten aseiden tuhoamisesta. Suomalaissotilaat osallistuivat 2013–2014 syyrialaisten kemiallisten aseiden hävittämiseen. Tuolloin operaatioon osallistui myös suomalainen Ekokem, jonka laitoksilla Riihimäellä vaaralliset aineet tuhottiin. Libyan operaatioon osallistuvista toinen suomalaisupseeri oli mukana myös Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisessa.

Libyan operaatio on kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) johtama ja perustuu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan. Suomalaisille upseereille on annettu aikaa 120 vuorokautta tehtävän suorittamiseen. Operaation arvioidaan kestävän kuitenkin vain muutamia viikkoja.

Rauhalan mukaan suomalaiset ovat varmistamassa, että niin kemikaalien lastaus kuin kuljetuskin tapahtuvat turvallisesti. Tällä kertaa kemikaalit eivät ole tulossa Suomeen tuhottavaksi. Tuhoamispaikkaa ei paljasteta turvallisuussyistä.

”Kun tiedetään millainen turvallisuustilanne Libyassa on, antaa se yhden näkökulman riskikartoitukseen. Haasteellista on sekin, saadaanko aineiden kuljetus tehtyä häiriöttömästi”, Rauhala pohtii operaation vaativuutta.

Muammar Gaddafin hallinnon kaaduttua vuonna 2011 Libya on jakaantunut toistensa kanssa sotiviin leireihin, jotka yrittävät vallata lisää alueita itselleen.

Terroristijärjestö Isis on kyennyt hyödyntämään valtatyhjiötä ja kaaosta, jonka takia Syyriasta virtaavat Isisin taistelijat ovat päässeet helposti maahan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat