Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Afrikassa alkoi uusi aika – valtapuolue ANC syrjäytettiin tärkeimmissä kaupungeissa

Etelä-Afrikka koki suurimman poliittisen keikauksensa 22 vuoteen, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Sami Sillanpää.

Ulkomaat
 

Yksi aikakausi päättyi Etelä-Afrikassa maanantai-iltana, myrskyisässä yhdentoista tunnin kokouksessa. Sen päätteeksi maan suurimmalle kaupungille Johannesburgille nimettiin uusi pormestari. Ensi kertaa 22 vuoteen johtaja ei tule valtapuolue Afrikan kansalliskongressi ANC:stä.

Se täydensi Etelä-Afrikan demokratian ajan suurimman poliittisen keikauksen. Elokuun paikallisvaaleissa ANC hävisi johtopaikat myös pääkaupunki Pretoriassa, maan kakkoskaupunki Kapkaupungissa ja teollisuuskeskus Port Elizabethissa.

Nelson Mandelan aikoinaan johtama ANC on entinen mustien ja muiden alistettujen vapautusliike, joka taisteli valkoisen vähemmistön harjoittamaa rotusortoa vastaan. Vuoden 1994 ensimmäisistä vapaista vaaleista lähtien se on hallinnut Etelä-Afrikkaa ylivoimaisesti.

Nyt yksinvaltakausi päättyy. Etelä-Afrikka siirtyy jaetun vallan monipuolueaikaan.

ANC:n tappio on voitto Etelä-Afrikan demokratialle. Ainakin vaaleissa kansanvalta toimii: alisuorittavista johtajista voi päästä eroon.

Vaalitulos kertoi myös poliittisen opposition kypsymisestä. Vuosia ANC:n vaihtoehdot ovat olleet rajallisten piirien porukoita. Nyt laajaa luottamusta kansalta sai etenkin Demokraattinen liitto (DA), jonka riveistä tulee myös Johannesburgin uusi pormestari.

Demokraattinen liitto on karistanut mainetta valkoisten puolueena uuden mustan johtajansa Mmusi Maimanen vetämänä ja esiintyy nyt koko kansan asiallisena hallintopuolueena.

ANC:n suosion laskusta paljon joutuu ottamaan piikkiinsä presidentti Jacob Zuma, josta on monissa skandaaleissa tullut kasvot politiikan korruptiolle. Talouden vaikeudet kärjistävät epäsuosiota.

Kyse on myös uusista äänestäjistä. ”Vapaana syntyneiden” -sukupolvi ei kokenut apartheidia suoraan itse eikä tunne ANC:tä kohtaan samanlaista uskollisuutta kuin vanhempansa.

Etelä-Afrikan hurjat elintasoerot eivät enää ole pelkästään valkoisten ja mustien välillä. Monelle nuorelle ANC edustaa mustaa politiikan ja liike-elämän yhteiseliittiä.

Etelä-Afrikka on koko Afrikan suurmaa, sen kehittynein ja kansainvälisin talous. Muuallakin eteläisessä Afrikassa entisistä vapautusliikkeistä tuli hallitsevia puolueita, mutta siirtymä hyvään hallintoon ja laajapohjaiseen demokratiaan on osoittautunut vaivalloiseksi.

Etelä-Afrikan kyky muuttua on siksi rohkaiseva esimerkki, vaikka sillä ei suoraan ole vaikutusta vaikkapa naapuri Zimbabwen kurimukseen.

Paikallistason johtajanvaihdokset eivät vielä muuta valtakunnan suuntaa. Ne voivat silti auttaa palauttamaan luottamusta politiikkaan ja talouteen, jossa Etelä-Afrikka hakee uutta, kykyjään vastaavaa nousua.

Äänestäjät odottavat uusilta paikallisjohtajilta parempia asuntoja, turvallisempia kaupunkeja, toimivia kouluja ja luotettavasti virtaavaa sähköä. Juuri peruspalveluissa ANC:n työ on jäänyt vajaaksi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat