Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kuumassa väittelyssä sitä ei valitse sanojaan oikein” – Trump silottelee jyrkimpiä puheitaan kiriäkseen Clintonin etumatkaa

Republikaanien presidenttiehdokkaan lausunnot etenkin maahanmuutosta vaikuttavat aiempaa harkitummilta.

Ulkomaat
 
Jenkkipolitiikassa lyödään kuin vierasta sikaa
Jenkkipolitiikassa lyödään kuin vierasta sikaa
Kielenkäyttö Yhdysvaltain politiikassa on tyrmäävän suorasukaista. Tässä kokoelma tiukkoja lausuntoja. Kuva: Reuters

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump vaikuttaa pehmentävän tietoisesti julkikuvaansa. Viime päivinä hän on ahkerasti perunut tai lieventänyt kohua herättäneitä kommenttejaan. Samalla hän on selvästi pyrkinyt vetoamaan aiemmin sivuuttamiinsa väestöryhmiin.

Viime torstaina kampanjatilaisuudessaan Trump mainitsi katuvansa lausuntojaan, joilla hän on loukannut ihmisiä.

”Joskus kuumassa väittelyssä ja monista asioista puhuttaessa sitä ei valitse sanojaan oikein ja sanoo väärin”, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trumpin vaalikampanjan on tulkittu kosiskelevan valkoista työväenluokkaa, eikä hänen uskota saavan juurikaan ääniä esimerkiksi mustilta. Perjantaina Trump kuitenkin kuvasi mustien elinoloja kurjiksi ja sanoi pystyvänsä parantamaan heidän tilannettaan.

Trump on luvannut rakentaa muurin Meksikon rajalle ja toistuvasti sanonut karkottavansa Yhdysvalloissa asuvat 11 miljoonaa luvatonta siirtolaista, jos hänet valitaan presidentiksi. Lauantaina hän kuitenkin totesi karkottamisen mahdottomaksi ja epäinhimilliseksi tavatessaan latinoyhteisön edustajia. Trumpia kuulleiden ihmisten mukaan tämä myös antoi ymmärtää mahdollistavansa luvattomien siirtolaisten jäämisen maahan laillisesti.

Trumpin kampanjaväen mukaan presidenttiehdokas ei ole muuttanut kantojaan maahanmuuton suhteen.

”[Trump] haluaa varmistaa, että sovellamme lakia, kunnioitamme hyvin palkattuja töitä tavoittelevia amerikkalaisia sekä kohtelemme reilusti ja inhimillisesti tässä maassa kanssamme asuvia ihmisiä”, kampanjapäällikkö Kellyanne Conway muotoili uutiskanava CNN:lle.

Trump kiisti syyllistyneensä takinkääntöön ja selitti ristiriitaa lausunnoissaan ”reilun mutta tiukan ratkaisun” luonnostelemisella maahanmuuttopolitiikkaansa, jota hän ei ole vielä julkistanut.

Olennaisinta ei ehkä olekaan muutos Trumpin varsinaisissa linjanvedoissa vaan viestien sävyn pehmentymisessä. Aiemmin Trump ei ole tuntunut lainkaan varovan kohujen lietsomista ja ihmisten loukkaamista, mutta viime päivien valossa rääväsuisesta miljardööriliikemiehestä on kuoriutunut poliitikko, joka punnitsee sanojaan varovasti.

Trump tunnetaan vapaamuotoisista kampanjaesiintymisistään ilman muistiinpanoja, mutta sanomalehti The Washington Postin mukaan hän on viime päivinä alkanut lukea puheitaan näytöltä.

Linjan muuttumista selittänee Trumpin suosion suhteellinen romahtaminen demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin rinnalla. Heinä–elokuun vaihteesta lähtien Clinton on useimpien mielipidekyselyjen mukaan johtanut 7–8 prosenttiyksikön kannatuserolla, kun vielä heinäkuussa ero oli vain muutaman prosenttiyksikön luokkaa.

Heinäkuun lopussa Trump sai vastaansa merkittävän osan republikaaneistakin, kun hän kävi sanalliseen hyökkäykseen Irakin sodassa kuolleen islaminuskoisen yhdysvaltalaissotilaan vanhempia kohtaan.

Vaalipäivä on 8. marraskuuta. Solvauksiin ja rajuihin lupauksiin perustuva strategia toimi esivaaleissa, joissa republikaanien kenttäväki osoitti mieltään puolue-eliittiä vastaan, mutta sama ei näytä uppoavan yhtä hyvin koko kansaan. Sen Trump on ehkä nyt joutunut tunnustamaan kampanjaväkensä kanssa.

Muutos viestinnässä kumpuaa todennäköisesti myös Trumpin vaalikampanjan avainhenkilöiden vaihtumisesta viime viikolla, vaikka uusien nimitysten tulkittiin ensi alkuun ennemminkin tukevan räväkän linjan jatkumista.

Pahimmista loukkauksista perääntyminen ei toki tarkoita, että Trump aikoisi yleisellä tasolla luopua kärjekkäistä kommenteista tai Clintonin ja demokraattipuolueen haukkumisesta. Se muuttaisi hänen koko persoonansa tunnistamattomaksi.

Maanantaina Trump vaatikin Clintonien ”korruptoituneen” hyväntekeväisyyssäätiön lakkauttamista ja väitti, että ”demokraattien johtamat kaupunkikeskustat” ovat vaarallisempia kuin Irakin ja Afganistanin kaltaiset sotaa käyvät maat.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat