Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan oikeistopopulistit saavat räväkkää tukea – Tšekin entinen presidentti osallistuu vaalitilaisuuksiin

Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue valmistautuu nyt Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiovaaleihin. Tähtäimessä ovat jo myös ensi vuoden liittopäivävaalit.

Ulkomaat
 
Zacharie Scheurer
Schwerinin illassa satoi kaatamalla, kun Tšekin entinen presidentti Václav Klaus antoi haastatteluja Vaihtoehto Saksalle -puolueen vaalitilaisuuden jälkeen.
Schwerinin illassa satoi kaatamalla, kun Tšekin entinen presidentti Václav Klaus antoi haastatteluja Vaihtoehto Saksalle -puolueen vaalitilaisuuden jälkeen. Kuva: Zacharie Scheurer
Fakta

Vaihtoehto Saksalle on riitaisa puolue

 Vaihtoehto Saksalle -puolueen puheenjohtaja on Frauke Petry.

 Petry joutui kesällä kovan kritiikin kohteeksi, kun hän ei heti erottanut puolueesta antisemitismisiä lausuntoja esittänyttä paikallispoliitikkoa.

 Puolue on saanut paikkoja kahdeksaan osavaltioparlamenttiin. Saksan parlamentissa se ei ole.

 Se haastaa perinteiset puolueet suoraviivaisella maahanmuuttokritiikillä.

Schwerin

Tšekin entisen presidentin Václav Klausin tervehdyspuheessaan antama lupaus osoittautuu illan mittaan kovin vaikeaksi lunastaa, kun yleisönä ovat Vaihtoehto Saksalle -puolueen kannattajat.

”En ole tullut neuvomaan teitä tänne Schweriniin. Teillä on täällä varmaankin Berliinin muurin murtumisen jälkeen ollut lännestä tulleita asiantuntijoita riittävästi neuvomassa, miten asiat pitäisi tehdä”, hän sanoo.

Yleisö nauraa, vaikka Klaus osuukin suoraan entisten DDR-kansalaisten kipuhermoon.

Václav Klaus on illan tähti, eurooppalainen oikeistopopulisti, joka puhuu suunsa puhtaaksi ja nostattaa Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) vaalitunnelmaa kaksi viikkoa ennen Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiovaaleja.

Klaus on saavuttanut laajaa suosiota jo aiemmissa saksalaispuolueen tilaisuuksissa. Hänet lasketaan yhdeksi Euroopan oikeistopopulististen liikkeiden taustavoimaksi. Ja kyllä, juuri neuvoja hänen suustaan halutaan kuulla.

Amedia Plaza -hotellin kokoussaliin Schwerinissä on kokoontunut lähes 200 puolueen kannattajaa ja ehdokasta. Saksan koilliskulmassa, Itämeren rannalla AfD kolkuttelee 20 prosenttiyksikön kannatuslukuja, mikä tekee Mecklenburg-Etu-Pommerista yhden puolueen vahvimmista kannatusalueista.

Osavaltiovaaleja järjestetään omaan tahtiinsa, kun taas Saksan parlamentti- eli liittopäivävaalit ovat vuoden päästä syksyllä. Niissä AfD:n näkymät ovat juuri nyt varsin hyvät, sillä puolueen maanlaajuinen kannatus on noin 12–14 prosenttia.

Kokoussalin yleisöstä suuri osa on viisikymppisiä miehiä, mutta mukana on myös naisia ja takarivissä istuu joukko nuorempaa, kolmekymppistä äänestäjäkuntaa. Illan juontaja saa yleisön tuhahtamaan ja jopa buuaamaan, kun hän yrittää esittää myös kriittisiä kysymyksiä.

Václav Klaus neuvoo vieressään istuvaa Leif-Erik Holmia, alueen kärkiehdokasta.

”Teidän ehdokkaiden on nähtävä paljon enemmän vaivaa kuin muiden puolueiden ehdokkaiden. Menkää maaseudulla, kylissä, jokaisen oven taakse ja kertokaa mitä ajatte”, hän sanoo.

Klaus korostaa, että tärkeitä teemoja on vain yksi ja se on koko Euroopan laajuinen ”ei”: ”Sanomme ei massojen maahanmuutolle.” Yleisö antaa raikuvat aplodit.

”Ei pidä lähteä mukaan keskusteluihin, joissa yksityiskohtia puidaan. Yksityiskohdat ovat epäolennaisia”, Klaus lisää.

Yleisö nyökyttelee. Se haluaa selkeää puhetta, selkeitä linjauksia. Useampi kuulija huutaa: ”Jawohl, juuri näin!”

Vaihtoehto Saksalle -puolueen ohjelmassa korostetaan kansalaisten turvallisuutta ja sitä, että tuota turvallisuutta viime vuonna tulleet turvapaikanhakijat heikentävät. Puolueen poliitikot ovat sitä mieltä, että heidän ideoitaan varastetaan parhaillaan vasemmalta ja oikealta.

Esimerkiksi Saksan konservatiivisisäministerien ehdotukset kansallisen turvallisuuden parantamiseksi ovat monen mielestä vain heikko kopio AfD:n ohjelmasta.

Yleisöstä esittäytyy vanha mies, Schwerinin politiikkaklubin jäsen. Hän ehdottaa: että esimerkiksi saksalaiset ja tšekit toimisivat yhdessä EU:n parantamiseksi.

”Olen sataprosenttisesti eri mieltä kuin te. Eurooppa ei ole mahdollinen korsetti eri kansallisvaltioille. En minä tunne mitään yhteyttä suomalaisten tai portugalilaisten kanssa, tunnen sitä prahalaisten ja tšekkien kanssa”, jyrähtää Václav Klaus.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat