Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen sukellusveneestä – tällä kertaa ilmeisen onnistuneesti

Toimiva sukellusveneohjus tehostaisi Pohjois-Korean iskukykyä huomattavasti

Ulkomaat
 
KIM HONG-JI Reuters
Uutinen Pohjois-Korean uusimmasta sukellusveneohjuskokeesta näkyi televisioruudulla rautatieasemalla Etelä-Korea Soulissa keskiviikkona.
Uutinen Pohjois-Korean uusimmasta sukellusveneohjuskokeesta näkyi televisioruudulla rautatieasemalla Etelä-Korea Soulissa keskiviikkona. Kuva: KIM HONG-JI Reuters

Peking

Itä-Aasian sulkeutunut diktatuuri Pohjois-Korea on laukaissut sukellusveneestä ohjuksen Japaninmereen varhain keskiviikkoaamuna, kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap, viitaten Etelä-Korean asevoimilta saamiinsa tietoihin.

Ohjuskoe näyttää onnistuneen, toisin kuin Pohjois-Korean aiemmat yritykset ampua ohjuksia sukellusveneestä.

Ohjus lensi noin 500 kilometrin matkan kohti Japania, Yonhap kertoo. Japanin pääminsterin Shinzo Aben mukaan ohjus lensi Japanin ilmavalvonta-alueelle asti, kertoo uutistoimisto AFP.

Abe luonnehti ohjuskoetta rajuin sanankääntein. Hänen mielestään se oli anteeksiantamaton ja edesvastuuton teko, AFP kertoo.

Pohjois-Korea on jo pitkään kehitellyt sukellusveneohjusta. Se on aiemminkin tehnyt ohjuskokeita sukellusveneistä, mutta ne eivät ole tiettävästi onnistuneet yhtä hyvin kuin nyt.

”Sukellusveneestä laukaistavaa ballistista ohjusta, joka lentää noin 500 kilometriä, voi pitää onnistuneena”, sanoi eteläkorealainen puolustusasiantuntija Moon Keun-sik Yonhapille uusimmasta kokeesta.

”Se oli todennäköisesti onnistunut”, luonnehti keskiviikon koetta puolestaan Jeffrey Lewis yhdysvaltalaisesta Middleburyn kansainvälisten asioiden instituutista uutistoimisto Reutersille.

Onnistunut koe merkitsee sitä, että Pohjois-Korea on entistä lähempänä kykyä laukaista ohjuksia sukellusveneestä myös sotatilanteessa.

Yonhapin mukaan Etelä-Korea on aiemmin arvioinut, että Pohjois-Korean sukellusveneohjukset ovat taistelukykyisiä parin kolmen vuoden kuluttua, mutta nyt arvioidaan, että ohjukset ovat käyttövalmiita jo ensi vuonna.

Jos Pohjois-Korea kykenee ampumaan ohjuksia sukellusveneestä, sen kyky iskeä esimerkiksi Japaniin tai Etelä-Koreaan kohenee huomattavasti. Sukellusveneohjuksia on verrattain helppo siirtää salaa lähelle kohdetta, ja ohjuksen laukaisuvalmisteluja on vaikea havaita.

On epävarmaa, kykeneenekö Pohjois-Korea kuitenkaan varustamaan sukellusveneohjuksiaan ydinkärjin. Itse se on väittänyt saavansa ydinkärjen mahtumaan ainakin joihinkin ohjuksiinsa, mutta länsimaalaiset asiantuntijat ovat suhtautuneet väitteeseen epäillen.

Pohjois-Korea ampui uusimman ohjuksensa aralla hetkellä. Etelä- ja Pohjois-Korean välit ovat nyt erityisen kireät, koska Etelä-Korealla ja Yhdysvalloilla on meneillään maanantaina alkanut yhteinen sotaharjoitus.

Pohjois-Korealla on tapana pitää näitä vuotuisia harjoituksia hyökkäyksen valmisteluna. Se on tälläkin kertaa uhkaillut Etelä-Koreaa ennalta ehkäisevällä ydinaseiskulla. Tämän tyyppiset uhkaukset Pohjois-Korealta eivät ole kovin harvinaisia.

Ohjuksen laukaisupäivänä keskiviikkona on myös Etelä-Korean, Japanin ja Kiinan ulkoministerien määrä tavata Tokiossa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat