Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki aloitti hyökkäyksen Isisiä ja kurdeja vastaan Syyriassa – panssarivaunut yli rajan

Uutistoimistot: Syyrialaiskapinalliset saivat Jarablusin rajakaupungin haltuunsa Isisiltä

Ulkomaat
 
Reuters
Turkin armeijan panssarivaunuja kuvattuna Karkamisissa Turkin ja Syyrian rajalla keskiviikkona.
Turkin armeijan panssarivaunuja kuvattuna Karkamisissa Turkin ja Syyrian rajalla keskiviikkona. Kuva: Reuters

Turkin armeija taistelee jihadistijärjestö Isisiä ja kurdiryhmittymiä vastaan Syyrian pohjoisosissa. Operaation tavoitteena on Turkin mukaan ajaa Isis pois Jarablusin alueelta Syyriasta Turkin-vastaiselta rajalta.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat armeijalähteet kertovat, että turkkilaiset panssarivaunut ylittivät keskiviikkona rajan Pohjois-Syyriaan. Uutistoimiston toimittajan mukaan Syyrian puolelle oli tullut kuusi panssarivaunua, ja alueella kuului pommitusten ääni. Syyrian hallinto on tuominnut Turkin sotilasoperaation.

Keskiviikkona iltapäivällä ensimmäiset uutistoimistoraportit kertoivat, että Turkin tukemat syyrialaiskapinalliset olisivat saaneet Isisiltä haltuunsa kylän Jarablusin kaupungin läheltä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan korosti operaation olevan Isisin lisäksi myös kurdeja vastaan.

”Joukkomme aloittivat hyökkäyksen Isisiä ja kurdien demokraattista yhtenäisyyspuoluetta PYD:tä vastaan. Nämä terroristiryhmät uhkaavat maatamme Pohjois-Syyriasta käsin”, Erdoğan sanoi puheessaan Ankarassa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkin F-16-hävittäjät pudottivat varhain keskiviikkoaamuna pommeja Isisin asemiin Jarablusissa. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten viime syksyn, kun Turkin hävittäjät operoivat Syyrian ilmatilassa.

Ennen operaatiota Turkki määräsi lähellä rajaa sijaitsevan turkkilaisen Karkamisin asukkaat poistumaan kaupungista. Isis on ampunut Karkamisiin kranaatteja Jarablusista.

Operaatio käynnistyi vain muutama päivä sen jälkeen, kun kurdien hääjuhlaan tehty pommi-isku tappoi 54 ihmistä Turkin Gaziantepissa viime viikonloppuna. Turkki syyttää pommi-iskusta Isisiä.

Turkin pyrkimys ajaa Isis ulos Jarablusista voidaan nähdä myös pyrkimyksenä estää Jarablusin ajautuminen syyrialaisten kurdijoukkojen käsiin.

Pääosin syyrialaisista kurdeista muodostetun SDF:n (Syrian Democratic Forces) joukot ovat viime aikoina saaneet vallattua Isisiltä kaupunkeja Pohjois-Syyriassa. SDF taistelee Isisiä ja Syyrian hallintoa vastaan.

Valtaosa SDF:n joukoista lukeutuu kurdien aseellisiin YPG-joukkoihin. Turkki pitää YPG:tä Kurdien työväenpuolueen PKK:n siipenä. Turkki pitää PKK:ta terroristijärjestönä ja on käytännössä sodassa sitä vastaan.

Turkki on pommittanut viime aikoina myös YPG:n joukkoja Syyrian puolella. Yhdysvallat, joka johtaa Isisiä vastaan muodostettua kansainvälistä rintamaa, kuitenkin tukee aseellisesti Syyrian kurdeja.

Turkkia on pitkään syytetty siitä, että se pelaa kaksilla korteilla Isisin-vastaisessa rintamassa ja on antanut jihadistijärjestön toimia rauhassa raja-alueillaan.

Tuore sotilasoperaatio Jarablusissa voi kuitenkin olla osoitus siitä, että Turkki on ottamassa käyttöön voimakkaammat keinot Isisiä vastaan. Isis on tehnyt viime kuukausina useita terrori-iskuja Turkissa. Samaan aikaan Isis on kärsinyt suuria tappioita ydinalueillaan Syyriassa ja Irakissa.

Turkki on tähän asti suhtautunut vihamielisesti Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoon. Se on myös tukenut vuosien ajan Syyrian aseellista oppositiota al-Assadia vastaan.

Viime aikoina Turkin hallinnon kannat näyttävät kuitenkin lientyneen. Turkin pääministeri Binari Yildirim sanoi tällä viikolla, että al-Assad on vain yksi monista ”toimijoista ” ja antoi ymmärtää, että al-Assad voisi toimia Syyriassa väliaikaishallinnon johdossa.

Reuters
Jarablusista nousi savua keskiviikkona.
Jarablusista nousi savua keskiviikkona.
Murad Sezer / Reuters
Turkin F-16-hävittäjä Incirlikin lentotukikohdassa viime vuoden elokuussa. F-16 pudottivat varhain keskiviikkoaamuna pommeja Isisin asemiin Jarablusissa.
Turkin F-16-hävittäjä Incirlikin lentotukikohdassa viime vuoden elokuussa. F-16 pudottivat varhain keskiviikkoaamuna pommeja Isisin asemiin Jarablusissa.
Kukaan ei tiedä, mitä Erdoğanin Turkissa tapahtuu seuraavaksi
Kukaan ei tiedä, mitä Erdoğanin Turkissa tapahtuu seuraavaksi
Heinäkuun vallankaappausyritys sysäsi Turkin arvaamattomalle polulle. Videolla kooste loppukesän tapahtumista. Toimittaja ja editointi: Mark Autio.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat