Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaislehti Expressen julkaisi laajan artikkelin suomenruotsalaisten kohtaamasta vihasta Suomessa

”Jos äitini soittaisi myöhään yöllä, kun olen vaikka metrossa, en uskaltaisi vastata”, 18-vuotias Siri Rosenström sanoo Expressenille.

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus Expressenin verkkosivulta.
Kuvakaappaus Expressenin verkkosivulta.

18-vuotias Siri Rosenström on yksi ruotsalaislehti Expressenin haastattelemista suomenruotsalaisista, jotka kokevat vihan ruotsinkielisiä kohtaan kasvaneen Suomessa viime vuosina.

”Jos äitini soittaisi myöhään yöllä, kun olen vaikka metrossa, en uskaltaisi vastata”, 18-vuotias Siri Rosenström sanoo Expressenille.

Rosenström kertoo lehdessä kuinka hän oppi jo nuorena välttämään ruotsin puhumista tietyissä paikoissa ja tiettyinä aikoina. Nyt 18-vuotiaana hän kertoo tuon välttelyn tapahtuvan jo ihan luonnostaan.

Suomenruotsalaiset ovat päällepäin näkymätön vähemmistö, mutta aina sekään ei takaa rauhaa. Rosenström kertoo Expressenissä esimerkin kuinka humalainen alkoi sättimään häntä raitiovaunussa, kutsui hurriksi, ruotsalaiseksi paskiaiseksi ja käski palata kotiin. Hyökkäyksen syy oli se, että hän luki ruotsinkielistä kirjaa.

Rosenström jätti raitiovaunun seuraavalla pysäkillä ja käveli loppumatkan kouluun.

Eikä Rosenström ole Expressenin mukaan suinkaan ainoa, joka kokee itsensä ruotsinkielen takia uhatuksi Suomessa. Lehden mukaan Tukholman yliopiston teettämässä kyselyssä monet Suomen ruotsinkielisistä kertoivat kokeneensa uhkaa.

Kyselyyn vastasi 412 ihmistä, joista 295 kertoi kokeneensa itsensä joskus uhatuksi tai haavoittuvaiseksi suomenruotsalaisuutensa takia. 244 vastaajista kertoi kokeneensa fyysistä tai sanallista väkivaltaa suomenruotsalaisuutensa takia.

Kohtelu ei näytä myöskään muuttuvan paremmaksi. Yli puolet vastaajista koki tilanteen ja kohtelun huonontuneen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Monet vastaajista pitivät yhtenä syynä huonontuneeseen kohteluun hallituspuolueeksi noussutta perussuomalaisia, jotka ovat kampanjoineet muun muassa kouluruotsin pakollisuutta vastaan.

”Kielellinen ilmasto on huonontunut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Keskustelu ruotsin asemasta on muuttunut aggressiivisemmaksi ja kriittisemmäksi. On erittäin huolestuttavaa, että ihmiset eivät enää uskalla puhua äidinkieltään kadulla”, politiikan tutkija Pasi Saukkonen sanoo Expressenille.

Lehti on haastatellut kokemuksistaan myös muun muassa Sulkavalla varttunutta Sebastian Stjernvallia. Hän kertoo lehdessä olleensa koulun ainoa ruotsinkielinen.

”Pukuhuoneessa minut piiritettiin ja minua herjattiin ja heiteltiin likaisilla sukilla ja alushousuilla”, Stjernvall sanoo lehdelle.

Koulun jälkeen Stjernvallin piti odottaa koulukyytiä puoli tuntia. Odotusaikana kiusaaminen aina yltyi ja häntä heiteltiin jopa kivillä. Pian hän oppi lähtemään koulun alueelta pois heti koulupäivän päätyttyä ja matkustamaan kotiin myöhäisemmällä linja-autolla kuin kiusaajansa.

Kokemuksistaan lehdelle kertoo myös suomenruotsalaisten ongelmista ja kokemastaan uhkailusta jo vuonna 2013 puhunut televisiotoimittaja Bettina Sågbom.

Expressenin mukaan suomenruotsalaisia on pidetty Suomessa kautta historian suomenkielisiä rikkaampina. Mielikuvaan ovat lehden arvion mukaan vaikuttaneet niin Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalo ja Fazerin kahvila kuin esimerkiksi se, että Björn ”Nalle” Walhroos ja monet muut rahoitusalan ja liike-elämän johtajat ovat käyneet ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat