Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norja kaavailee aitaa pohjoiselle rajalleen – haluaa hillitä turvapaikanhakijoiden tulon Venäjältä

Storskogin raja-aseman kautta tuli Norjaan viime vuonna 5 500 turvapaikanhakijaa, ja Norjassa kuten Suomessakin käytiin asiasta kovaa keskustelua. Nyt tulijoita ei enää ole.

Ulkomaat
 
Cornelius Poppe / NTB
Venäjän puolelta Norjaan saapuneet turvapaikanhakijat kuuntelivat viranomaisten ohjeita Storskogin raja-asemalla Norjassa viime marraskuussa.
Venäjän puolelta Norjaan saapuneet turvapaikanhakijat kuuntelivat viranomaisten ohjeita Storskogin raja-asemalla Norjassa viime marraskuussa. Kuva: Cornelius Poppe / NTB

Tukholma

Norja aikoo pystyttää aidan pohjoiselle rajalleen kontrolloidakseen paremmin turvapaikanhakijoiden tuloa Venäjän kautta.

Uusi Storskogin raja-asemalle sijoittuva portin ja aidan yhdistelmä on noin 200 metriä pitkä ja 3,5 metriä korkea. Sen rakennustöitä valmistellaan, ja aidan on määrä nousta lähiaikoina ennen pakkasten tuloa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Storskogin raja-aseman kautta tuli Norjaan viime vuonna 5 500 turvapaikanhakijaa, ja Norjassa kuten Suomessakin käytiin asiasta kovaa keskustelua. Nyt tulijoita ei enää ole. Rajavalvonnan kohentamista pidetään silti tärkeänä.

Hallitus on perustellut aitahanketta tarpeella tietää paremmin, keitä rajan ylittää.

”Tämä on ajankohtaistunut Euroopan viime vuoden kehityksen takia. Haluamme valvonnan olevan hyvää tällä tärkeällä raja-alueella ja olemme huolissamme siitä, etteivät muut maat vartioi omia ulkorajojaan riittävästi”, sanoi yhteiskunnan turvallisuudesta vastaava ministeri Anders Anundsen NRK:lle aiemmin, kun hallitus oli ilmoittanut aitahankkeesta.

Aidan ei normaalitilanteessa pitäisi vaikuttaa rajan ylittämiseen tai liikenteeseen merkittävällä tavalla. Norjassa turvapaikanhakijoiden oikeuksia puolustavat ryhmät ja osa oppositiopoliitikoista on silti pitänyt sen pystyttämistä symbolisesti kielteisenä eleenä.

”Meillä on velvollisuus olla maa, johon ihmiset voivat paeta – – Aita lähettää hyvin kielteisen viestin, myös Venäjälle, koska se kertoo, että ’me emme luota teihin’”, sanoo turvapaikanhakijoita auttavaa Refugees Welcome -ryhmää edustava Linn Landro Reutersille.

”En näe, että aidalle olisi tarvetta. Eurooppaan nousee näinä päivinä liikaa aitoja”, sanoi puolestaan raja-alueen käsittävän Sør-Varangerin pormestari Rune Rafaelsen, joka edustaa oppositiopuolue työväenpuoluetta.

Rajan Storskogissa ylittää Reutersin mukaan noin 250 000 ihmistä vuodessa. Alueen asukkaat voivat tietyin ehdoin matkustaa lyhyille matkoille ilman viisumia. Matkustajien määrä on vähentynyt jonkin verran viime aikoina muun muassa heikon ruplan ja länsimaiden pakotteiden seurauksena.

Norja on informoinut Venäjää aidan rakentamisesta. Rajakomissaari Roger Jakobsen sanoo, ettei Venäjältä ole kuulunut valituksia asiasta. Hän ei liioin usko, että aita haittaisi matkustamista.

”Meidän ei pitäisi tehdä tästä liian suurta asiaa”, hän sanoo Reutersin mukaan.

Venäjällä itsellään on 196 kilometriä pitkä aita Nato-jäsen Norjan rajalla, joissakin kohdissa kilometrejä varsinaisesta rajasta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat