Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin hyökkäyksellä Syyriaan kaksi kohdetta – operaatio mutkistaa äärimmäisen monimutkaista sotaa entisestään

Turkki pitää yhä kurdeja suurempana vihollisena kuin terroristijärjestö Isisiä.

Ulkomaat
 
Reuters
Turkin armeijan panssarivaunut ja syyrialaistaistelijat keskiviikkona matkalla Jarabulusiin.
Turkin armeijan panssarivaunut ja syyrialaistaistelijat keskiviikkona matkalla Jarabulusiin. Kuva: Reuters

Vanhan vertauskuvan mukaan kattilaan pudotettu sammakko ei huomaa olevansa vaarassa, jos vettä lämmitetään hiljalleen kiehuvaksi. Lopulta sammakkoraukka kiehuu kuoliaaksi.

Turkki on kuin kattilassa istuva sammakko.

Usean vuoden ajan Turkki on sallinut jihadistijärjestö Isisin toimia rauhassa sen etelärajalla Syyrian puolella ja levittää lonkeroitaan myös Turkin puolelle.

Länsivallat ja monet muut alueen valtiot pitävät nimenomaan Isisiä vakavimpana alueellisena ja kansainvälisenä turvallisuusuhkana.

Mitä Turkki on tehnyt estääkseen Isisin paisumisen?

Tähän mennessä melko vähän. Isisin sijaan Turkki on keskittynyt pommittamaan kurdialueita Pohjois-Syyriassa, Pohjois-Irakissa ja omien rajojensa sisällä Kaakkois-Turkissa.

Siksi Turkin ilmoitus sotilasoperaation käynnistämisestä varhain keskiviikkona Jarabulusin alueelle tulkittiin ainakin alkuun käänteeksi Turkin politiikassa Isisiä vastaan. Turkki ilmoitti haluavansa puhdistaa Isisin alueelta, koska Isis tekee Turkissa terrori-iskuja.

Mutta jo aamupäivällä Turkin hallinto tarkensi, ettei sotilasoperaatiossa ole kyse vain Isisin uhan torjumisesta vaan myös iskusta Syyrian kurdijoukkoja vastaan.

”Neljältä tänä aamuna käynnistyi Syyrian pohjoisosissa operaatio terroriryhmiä kuten Daeshia ja PYD:tä vastaan, jotka jatkuvasti uhkaavat maatamme”, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi Ankarassa.

PYD on syyrialainen kurdipuolue, jonka aseellisella siivellä YPG:llä on ollut tärkeä rooli kurdien tosiasiallisesti autonomisen alueen muotoutumisessa Pohjois-Syyriaan. Aluetta kutsutaan Rojavaksi.

Viime aikoina Yhdysvaltain tukemat, Isisiä ja Syyrian hallintoa vastaan taistelevat kurdijoukot ovat vakiinnuttaneet entisestään asemiaan Rojavassa.

SDF:ksi (Syrian Democratic Forces) kutsuttu aseellinen joukko, joista valtaosa koostuu YPG:n kurdisotilaista, on onnistunut valtaamaan tärkeitä kaupunkeja kuten Manjibin Isisiltä ja al-Hasakan Syyrian hallituksen joukoilta.

Turkki pitää Syyrian kurdijoukkoja kuitenkin terroristeina ja Kurdien työväenpuolueen PKK:n sisarjärjestönä.

PKK ja Turkki ovat käytännössä olleet sodassa parikymmentä vuotta, sillä PKK haluaa Turkin kurdeille autonomisemman aseman. Turkin väestöstä arviolta 20 prosenttia on kurdeja.

Turkin käynnistämän sotilasoperaation todelliset motiivit saattavatkin paljastua vilkaisemalla karttaa.

Syyrian kurdialue Rojava ei ole yhtenäinen maantieteellinen alue vaan jakautunut kahtia. Väliin jää alueita, jotka ovat Isisin, Syyrian hallituksen sekä Syyrian aseellisen opposition hallussa.

Turkin hallitus perusteli sotilasoperaation käynnistymistä sillä, että se haluaa rauhoittaa koko Syyrian-vastaisen rajansa. Rajan yli on saapunut muun muassa Isisin terroristeja, jotka ovat tehneet viime kuukausina useita iskuja Turkissa. Turkin mukaan myös kurdien äärijärjestöt ovat tehneet terrori-iskuja Turkissa.

Onkin todennäköistä, ettei Turkki vieläkään näe Isisiä suurimpana uhkanaan.

Sen sijaan Turkki pitää olemassaoloaan uhkaavana voimana kurdeja, joiden autonomiahaaveet ovat kasvaneet Syyrian viisi vuotta jatkuneen sodan myötä.

Turkki tuntuu pelkäävän kaikkein eniten sitä, että Syyrian puolelle Turkin-vastaiselle rajalle muodostuu yhtenäinen ja elinvoimainen kurdialue. Niinpä Turkki keskittää kaiken voimansa siihen, että kurdit pysyvät mahdollisimman heikkona.

Turkilla on kuitenkin ongelma. Yhdysvallat ja myös Venäjä ovat tukeneet Syyrian kurdijoukkoja. Yhdysvallat pitää Syyrian kurdijoukkoja kaikkein tehokkaimpina ja luotettavimpina paikallisina liittolaisina Isisiä vastaan.

Niinpä Turkin operaatio Syyriassa mutkistaa Syyrian äärimmäisen monimutkaista sotaa entisestään. Se pakottaa myös kysymään, mitä Turkilla todella on mielessä.

Miksi Turkki yrittää kaikin keinoin ratkaista kurdikysymyksen aseellisesti? Eikö Turkissa uskota, että kurdien kanssa olisi mahdollista neuvotella?

Uskooko Turkki sen sijaan, että Isisin kanssa voi neuvotella?

Jos Turkin operaatio Syyriassa paljastuu iskuksi ennen kaikkea kurdeja eikä Isisiä vastaan, siitä voi vetää ainakin yhden johtopäätöksen:

Vesi kuumenee, mutta sammakko istuu yhä kattilassa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat