Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asevelvollisuuden palauttaminen nousi yllättäen keskusteluun Saksassa

Saksa esitteli kansalaisten suojelusuunnitelman terrori-iskujen tai verkkohyökkäysten varalle.

Ulkomaat
 
Fabian Bimmer / Reuters
Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen elokuussa Jagelissa lähellä Tanskan rajaa.
Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen elokuussa Jagelissa lähellä Tanskan rajaa. Kuva: Fabian Bimmer / Reuters
Fakta

Saksa antoi ohjeet pahan päivän varalle

 Siviilien katastrofisuunnitelmassa listataan parikymmentä elintarviketta, jotka kriisitilanteessa pitäisi olla kotona kaapissa.

 Listalla on muiden muassa kilo täysjyväleipää, 400 grammaa säilykeparsaa ja 700 grammaa hapankaalia.

 Myös kotiapteekin tärkeimmät aineet ja välineet on listattu.

 Listalla on myös laajasti palonsammutusvälineitä ja selviytymistarvikkeita pitkän sähkökatkon varalle.

Berliini

Yleiseen asevelvollisuuteen palaaminen tuli esiin, kun Saksan hallitus käsitteli lakiesitystä siviilipuolustuksesta katastrofitilanteessa keskiviikkona.

Saksa poisti yleisen asevelvollisuuden viisi vuotta sitten.

Asevelvollisuutta sivutaan esityksessä tiiviisti. Kysymys tulee esiin kohdassa Saksan joukkojen osallistumisesta Nato-liittolaisten mahdolliseen alueelliseen puolustukseen.

Suunnitelman mukaa silloin saattaisi olla tarpeen saada hätätilalait voimaan, mikä tarkoittaisi mahdollisesti myös asevelvollisuuteen palaamista.

Vaihtoehtoisesti paperissa otetaan esiin malli, jolla turvallisuuden kannalta tärkeissä työtehtävissä olevia siviilejä voidaan velvoittaa puolustustehtäviin.

Ylipäätään suunnitelmassa arvioidaan suoran hyökkäyksen Saksan maaperälle olevan varsin epätodennäköinen. Sen sijaan vaaroina pidetään laajaa terrorihyökkäystä tai verkkohyökkäystä esimerkiksi tieto- tai sähköverkkoihin.

”Meidän täytyy valmistautua pää kylmänä myös epätodennäköisiin kriisitilanteisiin. Suunnitelma ei liity viime aikojen Saksassa tehtyihin hyökkäyksiin, vaan sitä on tehty pitkällä tähtäimellä”, Saksan sisäministeri Thomas de Maizière sanoi esitellessään siviilipuolustuksen suunnitelmaa keskiviikkona iltapäivällä Berliinin vesilaitoksen tiloissa.

Aiemmin kesällä saman puolueen puolustusministeri Ursula von der Leyen on sanonut, ettei asevelvollisuuden palauttamiseen ole syytä.

Hallitus nostaa ehdotuksessa asevelvollisuuden myös esiin, kun se hahmottelee kutsuntojen turvaamisesta posti- ja telekommunikaatiolailla.

Hallitus linjaa myös, että yksityisten yritysten tulisi osallistua varuskuntien rakentamiseen ja korjaamiseen, jos tarve tulee.

Saksan hallitus päätti poistaa asevelvollisuuden heinäkuussa 2011, koska se ei nähnyt sille turvallisuuspoliittisia tai sotilaallisia perusteita. Tuolloin se oli ollut voimassa 55 vuotta.

Asevelvollisuus on kuitenkin yhä perustuslakiin liitettynä, ja sen palauttamiseksi ei tarvittaisi kuin tavallinen lainmuutos.

Saksassa paljon enemmän keskustelua ovat herättäneet kansalaisille tarkoitetut käyttäytymisohjeet, erityisesti ostoslista katastrofitilanteen varalle.

Edellinen siviiliensuojelunsuunnitelma oli vuodelta 1995 eli jo yli 20 vuotta vanha.

Se oli aikanaan suuri muutos kylmän sodan ajan varautumistasoon.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat