Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italian maanjäristyksessä kuoli ainakin 120 ihmistä – tuhannet jäivät kodittomiksi

Italian maanjäristyksessä kuoli kymmeniä ihmisiä kesken yöunien. Accumolissa isoäiti todisti lastenlastensa kaivausta raunioista.

Ulkomaat
 
Emiliano Grillotti / Reuters
Maanjäristyksestä selvinnyt mies seurasi keskiviikkona pelastustöitä Amatricessa.
Maanjäristyksestä selvinnyt mies seurasi keskiviikkona pelastustöitä Amatricessa. Kuva: Emiliano Grillotti / Reuters
Fakta

Italian tuhoisimpia maanjäristyksiä

 Messina ja Reggio di Calabria 28.12.1908: yli 82 000 kuollutta (voimakkuus 7,2)

 Avezzano 13.1.1915: noin 32 600 kuollutta (voimakkuus 7,0)

 Napoli 23.11.1980: yli 2 700 kuollutta, yli 7 500 loukkaantunutta (voimakkuus 6,5)

Pelastustyöntekijät kaivoivat keskiviikkona Accumolin raunioista Italiassa nelihenkisen perheen kuolleita jäseniä. Perheen pojat olivat iältään kahdeksan kuukautta ja yhdeksän vuotta.

Kun pojat nostettiin raunioista huovalla peitettynä, oli perheen isoäiti seuraamassa tilannetta. Hän syytti tapahtuneesta jumalaa, raportoi paikalta uutistoimisto Reuters.

”Hän vei heidät kaikki kerralla”, isoäiti syytti.

Kaivauksiin osallistuivat myös kyläläiset. Tilannetta todistanut valokuvaaja Emiliano Grillotti kertoi, kuinka ”äidin ja lapsen huuto” kuuluivat vielä tapahtuma-aikaan raunioista.

Ciro Luca / Reuters
Avustustyöntekijät keräsivät perustarvikkeita maanjäristykset uhreille Amatricessa.
Avustustyöntekijät keräsivät perustarvikkeita maanjäristykset uhreille Amatricessa.

Keskiviikkona aamuyöllä Italian keskiosissa tapahtuneessa maanjäristyksessä kuoli ainakin 120 ihmistä. Lisäksi tuhannet italialaiset jäivät kodittomiksi. Järistys oli voimakkuudeltaan 6,2. Tuhoja todistettiin muun muassa reilun sadan kilometrin etäisyydellä Roomasta itään.

Suomen ulkoministeriön mukaan uhrien joukossa ei tiettävästi ollut suomalaisia.

”Hyvä Jumala, kuinka kauheaa se oli. Seinät natisivat ja kaikki kirjat putosivat hyllyistä”, kertoi Olga Urbani Schegginosta.

Monet toivoivat rakkaittensa selviämistä raunioista.

”Siskoni ja hänen miehensä ovat hautautuneet. Odotamme kaivajia, mutta he eivät pääse tänne”, Guido Bordo, 69, kertoi AFP:lle lähellä Accumolia.

Italian armeija mobilisoitiin pelastustöihin ja maan hallitus antoi 235 miljoonaa euroa hätäapuun. Vatikaanissa paavi rukoili uhrien puolesta.

”Tämä on kauheaa. Olen 65-vuotias, enkä ole koskaan kokenut mitään tällaista. Pienempiä järistyksiä kyllä, mutta ei mitään näin suurta. Tämä on katastrofi”, Amatricen kylän asukas Giancarl o kertoi Reutersille.

Maanjäristys iski vähän ennen aamuneljää Suomen aikaa ja se tuntui monissa osissa Italiaa. Esimerkiksi yli 150 kilometrin päässä järistyskeskuksesta sijaitsevassa Roomassa monet heräsivät yöuniltaan ja järistykset koettiin aina Napolissa asti.

Nimellä Jonquil esiintynyt luontomatkailija kertoi kokemuksesta sanomalehti The Guardianille.

”Olin leireilemässä Serramonacescassa noin sata kilometriä etelään järistyskeskuksesta. Herätessäni tuntui kuin jättiläinen olisi tarttunut telttaani ja ravistellut sitä noin kuuden sekunnin ajan. Sitä seurasi putoavien kivien ääniä, kun vuorenrinne romahti viereisessä laaksossa”, Jonquil kertoi.

Remo Casilli / Reuters
Italialaismies keskellä tuhoja Pescara del Trontossa.
Italialaismies keskellä tuhoja Pescara del Trontossa.

Maanjäristys aiheutti vahinkoa erityisesti Umbrian, Lazion ja Marchen alueilla. Järistys on tiettävästi vaikuttanut pahimmin Accumoliin, Amatriceen, Postaan ja Arquata del Trontoniin.

”Tämä on katastrofi. Meillä ei ole valoja tai puhelimia, eivätkä pelastusjoukot ole vielä ehtineet tänne”, Accumolin noin 650 asukkaan pormestari Stefano Petrucci kertoi maanjäristyksen jälkeisestä tilanteesta.

Maanjäristykset ovat Italiassa verrattain yleisiä. Vuonna 2009 L’Aquilan aluetta runteli voimakkuudeltaan 6,3:n maanjäristys, joka tappoi yli 300 ihmistä. Erittäin tuhoisa maanjäristys Italiassa koettiin 1908, jolloin Messinassa ja Reggio di Calabriassa kuoli yli 80 000 ihmistä.

Jälkijäristyksiä Italiassa koettiin kymmenittäin, joista järisyttävin oli voimakkuudeltaan 5,5. Asiantuntijat pelkäsivät mahdollisten uusien jälkijäristysten tuomia tuhoja.

Italian pääministeri Matteo Renzi lupasi tukea maanjäristyksen uhreille.

”Kukaan ei tule jäämään yksin. Ei yksikään perhe, yhteisö tai naapurusto. Meidän on aloitettava työt toivon palauttamiseksi tuhoalueilla”, Renzi sanoi televisioidussa puheessa.

Myös Euroopasta kuului apua. Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi Saksan antavan kaiken mahdollisen tuen Italialle.

”Näkemämme kuvat ovat kauheita. Autamme kaikin mahdollisin tavoin Italiaa, ja ajatuksemme ovat alueella olevien ihmisten kanssa”, Merkel sanoi Tallinnassa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Remo Casilli / Reuters
Onnekas mies saatiin kaivettua elossa Amatricen raunioista.
Onnekas mies saatiin kaivettua elossa Amatricen raunioista.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat