Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomensyyrialainen ”lelusalakuljettaja” lähtee taas sodan keskelle ilman takeita pääsystä perille – avun vieminen Aleppoon on yhä vaarallisempaa

Suomi–Syyria-yhteisö järjestää torstaina taidehuutokaupan sodan keskellä elävien lasten hyväksi.

Ulkomaat
 
Rami Adham jakoi Aleppossa makeisia, leluja ja kolmen lampaan lihat
Rami Adham jakoi Aleppossa makeisia, leluja ja kolmen lampaan lihat
Suomensyyrialainen Rami Adham on vienyt apua entiseen kotikaupunkiinsa Aleppoon jo 27 kertaa Syyrian sodan aikana. Video on koostettu hänen kuvaamistaan osista marras- ja kesäkuulta. Toimittaja: Tommi Hannula, kuvaus: Rami Adham, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Kahden viikon kuluttua Rami Adham pakkaa jälleen satoja pehmonalleja säkkeihin ja lähtee Helsingistä sodan keskelle.

Lelusalakuljettajaksi kutsuttu Adham on toimittanut iloa lapsille ja ruokaa nälkäisille Syyrian sodan polttopisteeseen Aleppoon jo 27 kertaa viisivuotisen sodan aikana.

”Ensimmäiset 26 matkaa olivat vaikeita, mutta alkukesästä tekemäni oli vaikeampi kuin kaikki aiemmat yhteenlaskettuna”, suomensyyrialainen Adham sanoo – huolimatta siitä, että aiemmin hän on haavoittunut pommituksissa.

Pommitusten jyly kuuluu Aleppossa nykyään vuorokauden ympäri, ja ilma on niiden takia koko ajan pölyinen, kuvailee Adham, joka sanoo todistaneensa kuukauden vierailunsa aikana seitsemää sairaalan pommitusta.

Aleppossa on pulaa ruoasta, lääkkeistä ja lääkäreistä. Jopa suurilla kansainvälisillä avustusjärjestöillä on hankaluuksia toimittaa apua Aleppon siviileille. Se johtuu kiihtyneestä taistelutilanteesta.

Viime kerralla lelutkin jäivät matkan varrelle. Adham kertoo kävelleensä, juosseensa ja ryömineensä viimeiset 4,5 kilometriä päästäkseen kapinallisten hallussa ollutta kapeaa kaistaletta pitkin hallituksen piirittämään Itä-Aleppoon, jossa asuu arviolta 300 000 siviiliä. Hänen kulkuaan mahdollistaa yhteistyö kapinallisryhmittymä Vapaan Syyrian armeijaan (FSA) kuuluvien taistelijoiden kanssa.

”Edes YK ei saa tehtyä mitään. Hätää on vain seurattu sivusta. Jos tiedän pystyväni auttamaan, teen sen”, Adham perustelee lähtemistään yhä uudestaan vaarallisille matkoille entiseen kotikaupunkiinsa.

”Avun saaminen perille palkitsee henkisesti. Jos jäisin kotiin katsomaan uutisia, itsetuntoni söisi minua.”

Adham poistui Alepposta heinäkuun alussa juuri ennen kuin hallituksen joukot saartoivat kapinallisalueen täydellisesti. Elokuun alussa kapinalliset mursivat saarron toisesta kohdasta, mutta uusi huoltoreitti on aiempaa vaarallisempi.

Aiemmin Adham on voinut ostaa avustustarvikkeita Alepposta jakaakseen ne ihmisille. Huoltoreittien menettämisen takia kaupungista on enää vaikea hankkia mitään, joten hän joutunee ostamaan esimerkiksi vihanneksia, jauhoja ja äidinmaidonkorviketta muualta Syyriasta ja ajamaan ne Aleppoon. Hän ei vielä tiedä, miten se onnistuu.

”En yritä ennen kuin olen lähes sataprosenttisen varma, että pääsen kaupunkiin.”

Ennen Aleppoa Adham vierailee Atman pakolaisleirillä Turkin rajan tuntumassa. Siellä on aloitettu jo neljännen koulun rakentaminen Adhamin johtaman hyväntekeväisyysjärjestön Suomi–Syyria-yhteisön tuella. Adhamin mukaan järjestö tukee leirillä myös noin 450:tä orpolasta.

Suomi–Syyria-yhteisö järjesti torstaina Helsingissä huutokaupan, jossa myytiin suomalaisten taiteilijoiden kuten Juhani Palmun ja Kaj Stenvallin maalauksia avun hankkimiseksi Syyrian lapsille.

Adham oli tyytyväinen huutokaupasta saatuihin tuloihin, jotka käytetään koulun rakentamiseksi Atmanin pakolaisleirille. Tauluista myytiin noin 70 prosenttia ja niistä saatiin muutama tuhat euroa, Adham kertoi. Kaikkiaan koulu tulee maksamaan noin 22 000 euroa.

”Huutokauppa meni erinomaisen hyvin, ja paikalle tuli satakunta ihmistä”, Adham kertoi.

Syyrian sodasta kärsiviä voi auttaa lahjoituksin myös ainakin Punaisen Ristin, Unicefin, World Visionin, Kirkon ulkomaanavun, Fidan, Suomen Caritasin, SOS-lapsikyläjärjestön ja Pelastakaa lapset -järjestön kautta.

Vastikään päättyneellä Syyria-viikolla HS julkaisi joka päivä juttuja sotaa käyvän maan monista todellisuuksista. Voit lukea kaikki jutut täältä.

Juttua korjattu: Kapinallisten voimasuhteiden epäselvyyden takia poistettu maininta, että Vapaan Syyrian armeija olisi kapinallisten pääryhmittymä.

Rami Adham
Rami Adham (oik.) jakoi lapsille pehmoleluja ja banaaneja Aleppossa tammikuussa.
Rami Adham (oik.) jakoi lapsille pehmoleluja ja banaaneja Aleppossa tammikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat