Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK-raportti: Sekä hallitus että Isis ovat käyttäneet kemiallisia aseita Syyriassa

Tuore raportti vahvistaa, että myös Syyrian hallituksen joukot ovat käyttäneet lähiaikoina kemiallisia aseita. YK:n turvallisuusneuvosto keskustelee raportista ensi viikolla.

Ulkomaat
 
ABDALRHMAN ISMAIL
Aleppolaisessa sairaalassa hoidettiin loukkaantuneita sen jälkeen, kun asuinalueelle oli pudotettu klooriksi epäiltyä kaasua. Kuva on otettu noin kaksi viikkoa sitten.
Aleppolaisessa sairaalassa hoidettiin loukkaantuneita sen jälkeen, kun asuinalueelle oli pudotettu klooriksi epäiltyä kaasua. Kuva on otettu noin kaksi viikkoa sitten. Kuva: ABDALRHMAN ISMAIL

Sekä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto että jihadistijärjestö Isis ovat käyttäneet kemiallisia aseita Syyriassa, paljastaa YK:n ja kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tekemä selvitys. Asiasta kertoivat keskiviikkona uutistoimistot AFP ja Reuters.

Raportin mukaan Syyrian hallituksen joukot pudottivat helikoptereista myrkyllisiä kemikaaleja Idlibin maakunnassa huhtikuussa 2014 ja maaliskuussa 2015. Kummassakin iskussa käytettiin klooria.

Lisäksi tutkijat arvioivat, että Isis on ainoa toimija, jolla oli sekä valmiudet että motiivi tehdä sinappikaasuhyökkäys Aleppon pohjoispuolelle viime vuoden elokuussa.

Raportissa tutkittiin yhteensä yhdeksää eri iskua eri puolilla Syyriaa. Kuuden hyökkäyksen kohdalla tutkijat eivät saaneet aikaan selviä johtopäätöksiä.

OPCW on jo aiemmin kertonut, että Isis on käyttänyt kemiallisia aseita sekä Irakissa että Syyriassa. Syyria lupasi vuonna 2013 tuhota omat kemialliset aseensa.

YK:n turvallisuusneuvosto aikoo Reutersin mukaan keskustella raportista ensi viikolla. YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan raportti julkaistaan tämän tapaamisen jälkeen.

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston puhemies Ned Pricen mukaan on enää mahdotonta kiistää sitä, että Syyria hallitus on käyttänyt jatkuvasti kemiallisia aseita omia kansalaisiaan vastaan. Pricen mukaan Yhdysvallat pyrkii vaikuttamaan diplomatian keinoin ja YK:n turvallisuusneuvoston kautta.

”Kun kyse on kemiallisista joukkotuhoaseista, emme voi olla heikkoja. Turvallisuusneuvoston on puututtuva asiaan.”

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Samantha Powell vaati raportin takia turvallisuusneuvostoa ”nopeisiin ja voimakkaisiin toimiin”, jotta syylliset joutuisivat vastuuseen. Turvallisuusneuvosto keskustelee raportista ensi tiistaina ja voi periaatteessa asettaa Syyrialle pakotteita tai alistaa tapaukset Kansainvälisen rikostuomioistuimen käsiteltäviksi sotarikoksina.

Syyria hallituksen liittolainen Venäjä todennäköisesti kuitenkin kaataisi turvallisuusneuvosssa veto-oikeudellaan mahdolliset vastatoimet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat