Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumbian hallitus ja sissiliike sopivat rauhasta – 50 vuotta kestänyt väkivalta päättymässä

Marxilainen Farc-sissiliike voi osallistua jatkossa vaaleihin.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Kolumbian sissiliike ja hallitus allekirjoittivat rauhansopimuksen
Kolumbian sissiliike ja hallitus allekirjoittivat rauhansopimuksen
Viisi vuosikymmentä kestänyt vihanpito on päättynyt rauhansopimuksen allekirjoitukseen Kolumbian hallituksen ja Farc-sissiliikkeen välillä. Kuva: Reuters.

HS-Reuters

Kolumbian hallitus ja marxilainen Farc-sissiliike ovat viimein päässeet sopimukseen maan sisäisten väkivaltaisuuksien lopettamisesta. Hallituksen ja Farcin edustajat allekirjoittivat keskiviikkona rauhansopimuksen, joka lopettaa taistelut maan armeijan ja sissien välillä.

Saavutettu rauhansopimus on vielä hyväksyttävä lokakuun alussa kansanäänestyksessä. Monet mielipidekyselyt ennustavat sen läpimenoa, mutta sopu on myös kiivaan poliittisen vastarinnan kohteena.

Sopimuksen mukaan Farc saa edustajansa maan kongressiin ilman äänestysoikeutta vuoteen 2018 saakka. Liike voi myös osallistua vaaleihin.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama soitti tuoreeltaan Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille ja onnitteli tätä sopimuksesta.

Sopimuksesta neuvoteltiin lähes neljä vuotta Kuubassa. Kun tieto sopimuksesta tuli julki, ihmiset kerääntyivät juhlimaan Kolumbian pääkaupungin Bogotan puistoihin ja baaareihin.

”Olen niin onnellinen. Oli aika lopettaa sota”, sanoi Margarita Nieto, 28, uutistoimisto Reutersille. Hän oli kerääntynyt satojen muiden kanssa kuuntelemaan ilmoitusta keskustan jättiscreeniltä.

”Tiedän, että tulevaisuus tulee olemaa vaikea, mutta me selviämme yhdessä.”

Sopimuksella on maassa myös paljon vaikutusvaltaisia vastustajia.

Kolumbian sisäisessä väkivallassa on kuollut yli 400 000 ihmistä 1940-luvun lopun jälkeen. Kymmenettuhannet ovat kadonneet ja miljoonat joutuneet jättämään kotinsa. Luonnonvaroiltaan rikas maa on ollut taloudellisesti lähellä romahtamista.

Ensin kymmenen vuotta kestänyt sisällissota vaati noin 200 000 henkeä. Uhriluku on vielä jonkin verran suurempi viisi vuosikymmentä jatkuneessa vasemmistolaisten vallankumousryhmien sodassa hallitusta vastaan.

Ratkaisevat alkel rauhansopimukseen tapahtui kaksi vuotta sitten, kun sovintoa kannattava Santos voitti presidentivaaleissa tiukkaa linjaa kapinallisiin ajaneen Oscar Ivan Zuluagan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat