Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italiassa sortunut koulu oli rakennettu kestämään maanjäristyksiä – ”Mikä häpeä!”

Italiassa on maailman valtioista viidenneksi eniten taloja, jotka on suunniteltu varta vasten kestämään maanjäristykset. Järistyksessä kuoli ainakin 250 ihmistä.

Ulkomaat
 
CIRO DE LUCA / REUTERS
Amatricen osittain sortunut koulurakennus näkyy aidan takana. Muurissa lukee: ”Poistu, juokse, mene kouluun!”
Amatricen osittain sortunut koulurakennus näkyy aidan takana. Muurissa lukee: ”Poistu, juokse, mene kouluun!” Kuva: CIRO DE LUCA / REUTERS

Italian maanjäristyksen symboliksi on noussut Amatricen pikkukaupungin sortunut koulurakennus. Se oli rakennettu vuonna 2012, ja rakenteet oli suunniteltu varta vasten kestämään maanjäristyksiä.

Maanjäristyksessä kuoli ainakin 250 ihmistä. Kuolleiden määrän pelätään kasvavan vielä raivaustöiden edistyessä.

”Joku saa luvan selittää, kunhan pelastustyöt ovat ohi”, vaatii sanomalehti Libero.

Amatricessa kuoli kymmeniä ihmisiä. Romahtaneessa Roma-hotellissa arvioitiin yöpyneen 70 ihmistä, joista oli keskiviikkoiltana löydetty vain seitsemän.

”Mikä häpeä!” päivittelee Flavia Di Luzio Cauli, joka asuu rannikkokaupunki Pescarassa runsaan 60 kilometrin päässä järistyskeskuksesta.

”Hyvin rekonstruoidulle, Umbriassa sijaitsevalle Norcialle kävi paremmin. Hyvät rakennukset ovat yhtä kuin turvallisuus. Koko Italian pitäisi ymmärtää tämä käsite”, Di Luzio Cauli kirjoittaa HS:lle.

Italiassa on maailman valtioista viidenneksi eniten taloja, joiden tekniikka on suunniteltu varta vasten maanjäristyksiä varten. Enemmän niitä on vain väkimäärältään ylivoimaisesti suuremmissa Japanissa, Kiinassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Uudet ’antiseismiset’ rakennukset kestivätkin pääasiassa hyvin. Suurin osa vahingoittuneista kylistä on kuitenkin rakennuskannaltaan hyvin vanhoja, ja vanhojen talojen kohentaminen kestävämmäksi on useimmiten käytännössä mahdotonta.

”Vielä sata vuotta sittenkään ei tiedetty, miten rakennukset voisi tehdä kestämään maanjäristyksiä”, kertoo geotieteiden professori David A. Rothery englantilaisesta The Open Universitysta Milton Keynesistä The New York Timesille.

Yli 70 prosenttia Italian rakennuksista ei ole riittävän vahvoja kestämään niihin mahdollisesti kohdistuvia maanjäristyksiä, ja näiden rakennusten joukossa on kouluja, sairaaloita ja muita strategisia kohteita, arvioi uusiin teknologioihin keskittynyt valtionvirasto ENEA.

Keskiviikon maanjäristyksen tuhoja pahensi, että järistyksen keskus sijaitsi melko lähellä maanpintaa, vain noin kuuden kilometrin syvyydessä.

Amatricen keskiaikainen kellotorni pysyi pystyssä talojen romahtaessa sen ympäriltä. Kello pysähtyi aikaan 3.36, jolloin aamuöinen järistys iski.

STEFANO RELLANDINI / REUTERS
Amatricen keskiaikainen kellotorni pysyi pystyssä, vaikka rakennukset sortuivat ympäriltä.
Amatricen keskiaikainen kellotorni pysyi pystyssä, vaikka rakennukset sortuivat ympäriltä.
Italian maanjäristyksen uhrimäärä kasvaa
Italian maanjäristyksen uhrimäärä kasvaa
Italian keskiviikkoisen maanjäristyksen uhrien määrä nousee edelleen. Samalla pelko jälkijäristyksistä kasvaa. Kuva: CCTV.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat