Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhoutunut italialaiskaupunki tunnetaan pastakastikkeestaan, jonka reseptiä se puolustaa kärkkäästi – annoksista rahaa hätäapuun

Amatriceen odotettiin viikonlopuksi paljon sukulaisia ja turisteja, koska paikkakunnan mukaan nimetylle maailmankuululle amatriciana-pastakastikkeelle omistettua juhlaa oli määrä viettää 50. kertaa.

Ulkomaat
 
Italian maanjäristyksen uhrimäärä kasvaa
Italian maanjäristyksen uhrimäärä kasvaa
Italian keskiviikkoisen maanjäristyksen uhrien määrä nousee edelleen. Samalla pelko jälkijäristyksistä kasvaa. Kuva: CCTV.

Tulevan viikonlopun piti olla juhlan aihe Amatricen pikkukaupungissa keskellä Apenniinien vuorijonoa, kahden tunnin ajomatkan päässä Roomasta. Kyläilemään odotettiin paljon sukulaisia ja turisteja, koska paikkakunnan mukaan nimetylle maailmankuululle amatriciana-pastakastikkeelle omistettua juhlaa oli määrä viettää lauantaina ja sunnuntaina jo 50. kertaa.

Porsaanposkeen perustuvan kastikkeensa sijaan Amatrice nousi keskiviikkona uutisiin tuhojensa takia. Aamuöisessä maanjäristyksessä kuoli kymmeniä kaupunkilaisia. Amatricen keskusaukio, viikonlopun juhlapaikka, on täyttynyt kivimurskasta. Keskiaikainen kellotorni on pysähtynyt aikaan 3.36, jolloin järistys iski.

”Kaupunkia ei enää ole”, Amatricen pormestari Sergio Pirozzi sanoi La Repubblica -lehden mukaan.

Romahtaneessa Roma-hotellissa Amatricessa arvioitiin yöpyneen 70 ihmistä, joista vain seitsemän oli tavoitettu keskiviikkoiltaan mennessä. Amatricessa sortui myös koulu, joka oli varta vasten suunniteltu kestämään maanjäristyksiä.

Italialaiset tuntevat Amatricen juuri pasta all’amatricianasta, joka on vakioannos Rooman ravintoloissa. Sen kunniaksi on painettu jopa postimerkki, johon on sattumalta kuvattu myös maanjäristyksestä selvinnyt kellotorni.

Maanjäristyksen jälkeen alkoi levitä ajatus lahjoittaa jokaisesta syödystä amatriciana-annoksesta kaksi euroa Punaiselle Ristille auttamaan pelastus- ja jälleenrakennustöissä, kertoo sanomalehti Il Giornale.

Idean takana on ruokabloggaaja Paolo Campana, jonka Facebook-viestiä aiheesta on jaettu tuhansia kertoja.

Amatricen asukkaat ovat ylpeitä pastakastikkeestaan. Niin ylpeitä, että he puuttuvat hanakasti vääräoppisiin resepteihin. Kun italialainen julkkiskokki Carlo Cracco viime vuonna paljasti tv-ohjelmassa, että hänen valmistamansa amatricianan salaisuus ovat kuorimattomana kuullotetut valkosipulinkynnet, kaupunki oikaisi asian laidan rivakasti virallisella Facebook-sivullaan.

Amatricen viranomaisten mukaan oikea amatriciana koostuu kuudesta ainesosasta: porsaanposkesta valmistettavasta kuivatusta guanciale-lihasta, San Marzano -luumutomaateista, pecorinojuustosta, valkoviinistä, pippurista ja chilistä.

”Uskomme, että nimekäs kokki on toiminut hyvässä uskossa. Hänellä on toki täysi oikeus laittaa omaan kastikkeeseensa valkosipulia, ja se voi olla hyvääkin. Mutta ei sitä voi kutsua amatricianaksi”, Amatricen viranomaiset kirjoittivat Craccolle, joka tunnetaan perunalastujen mainoskasvona.

Varapormestari Pergiuseppe Monteforte puolusti tiukkaa suhtautumista brittilehti The Guardianin haastattelussa.

”Ainesosien vaihtaminen muuttaa annoksen maun lisäksi sen historiaa”, hän perusteli.

”Jos amatricianaan lisää vaikkapa valkosipulia tai sipulia, tulee sivuuttaneeksi lähes tuhatvuotiset paimentolaisperinteet, jotka on siirretty sukupolvelta toiselle.”

Jukka Lehtinen
Pasta all’amatriciana
Pasta all’amatriciana
STEFANO RELLANDINI / REUTERS
Amatricen vanha kellotorni pysyi pystyssä, vaikka rakennukset sortuivat ympäriltä.
Amatricen vanha kellotorni pysyi pystyssä, vaikka rakennukset sortuivat ympäriltä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat