Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki vyöryttää lisää panssarivaunuja Syyriaan – kurdeille ”viikko aikaa siirtyä Eufratjoen itäpuolelle”

Turkin päätös iskeä Isisiä ja kurdijoukkoja vastaan Syyrian puolella mutkistaa konfliktia, sillä se näyttäisi asettavan Yhdysvaltojen ja Turkin intressit osin vastakkain. Yhdysvallat on tähän asti tukenut syyrialaisia kurdijoukkoja.

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS / Reuters
Turkin armeijan panssarivaunut ajoivat kohti Syyrian rajaa Karkamisissa torstaiaamuna.
Turkin armeijan panssarivaunut ajoivat kohti Syyrian rajaa Karkamisissa torstaiaamuna. Kuva: UMIT BEKTAS / Reuters

Ainakin kymmenen turkkilaista panssarivaunua siirtyi torstaina rajan yli Syyrian puolelle päivä sen jälkeen, kun Turkki aloitti ensimmäisen merkittävän sotilasoperaationsa Syyriassa viisi vuotta kestäneen sodan kuluessa.

Turkkilaisjoukot ja sen tukemat syyrialaiset kapinalliset valtasivat keskiviikkona jihadistijärjestö Isisiltä Jarabulusin rajakaupungin, joka oli Isisin viimeinen tukikohta Turkin-vastaisella rajalla. Operaatiota olivat tukemassa Yhdysvaltain johtaman kansainvälisen liittouman hävittäjät.

Turkki päätti iskeä Isisin asemiin Syyriassa muutama päivä sen jälkeen, kun Isis oli tehnyt itsemurhaiskun kurdien hääjuhlaan Turkin Gaziantepissa viime viikonloppuna. Turkin mukaan sotilasoperaation kohteena ei ole kuitenkaan vain Isis, vaan myös Syyrian kurdien aseelliset joukot, jotka ovat viime aikoina vallanneet kaupunkeja Syyrian pohjoisosissa.

Torstaina rajan ylittäneiden panssarivaunujen oletettiin yhtyvän keskiviikkona Syyrian puolelle siirtyneiden panssarivaunujen ja muun turkkilaismiehistön jatkoksi, kertoo uutistoimisto AFP.

”Syyrian opposition taistelijat ovat asettuneet Jarabulusiin ja ovat ryhtyneet ottamaan haltuunsa kyliä ja kaupunkeja”, Turkin pääministeri Binali Yildirim sanoi turkkilaisen tv-kanavan haastattelussa AFP:n mukaan.

Nato-maa Turkin päätös iskeä Isisiä ja kurdijoukkoja vastaan Syyrian puolella on mutkistanut monimutkaista konfliktia entisestään. Se näyttäisi asettaneen Yhdysvaltojen ja Turkin intressit Syyriassa ainakin osittain vastakkain.

Yhdysvallat on tähän asti tukenut ja aseistanut syyrialaisia kurdijoukkoja. Yhdysvallat on pitänyt Syyrian kurdeja luotettavimpina ja tehokkaimpina liittolaisinaan taistelussa Isisiä vastaan.

Turkki taas pitää syyrialaista kurdipuoluetta PYD:tä ja sen Pohjois-Syyriassa toimivaa aseellista siipeä YPG:tä terrorijärjestönä. Turkin mukaan PYD on terroristijärjestöksi luokitellun Kurdien työväenpuolueen PKK:n sisarjärjestö.

Nyt Yhdysvallat näyttäisi asettavan edelle hyvät välit Ankaraan.

Keskiviikkona Turkissa vieraillut Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden varoitti Syyrian kurdeja siitä, että YPG:n on ehdottomasti pidettävä joukkonsa Eufratjoen itäpuolella, mikäli kurdit haluavat pysyä Yhdysvaltojen liittolaisina.

”He eivät saa missään nimessä Yhdysvaltojen tukea, mikäli he eivät pysy tässä lupauksessa”, Biden sanoi.

Yhdysvallat tukee sotilaallisesti Syyriassa SDF:ksi (Syrian Democratic Forces) nimistä aseellista liittoumaa, jonka sotilaista valtaosa kuuluu kurdien YPG-joukkoihin.

Turkin sotilasoperaation päämääränä on arveltu olevan kurdien voittokulun katkaisu Pohjois-Syyriassa.

Laajemmasta autonomiasta tai jopa itsenäisestä valtiosta haaveilevat kurdit ovat pyrkineet luomaan Pohjois-Syyriaan yhtenäisen maantieteellisen alueen. Rojavaksi kutsuttu alue on tällä hetkellä jakautunut maantieteellisesti kahtia, sillä välissä on ollut Isisin, Syyrian hallituksen ja Syyrian aseellisen opposition joukkoja.

Turkin uskotaan pyrkivän katkaisemaan kurdeilta mahdollisuus yhdistää maantieteellisesti hajanaiset alueensa. Turkki pelkää, että yhtenäinen kurdialue Syyriassa edistää itsenäisyyshaaveita Turkin puolella, sillä arviolta noin viidennes Turkin asukkaista on kurdeja.

Torstaina Turkin puolustusministeri Fikri Isik sanoi turkkilaisella tv-kanavalla, että Syyrian kurdijoukkojen pitää vetäytyä Eufratjoen itäpuolelle viikon sisällä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Syyrian kurdipuolueen PYD:n varapuheenjohtaja Salih Muslim puolestaan rinnasti viestipalvelu Twitterissä Syyriaan saapuneet turkkilaisjoukot jihadistijärjestö Isisiin.

”Turkki on Syyrian suossa. [Heidät] lyödään Daeshina”, Muslim viittasi käyttäen Isisistä sen arabiankielistä, halventavaa nimitystä.

Torstaina Yhdysvaltain johtaman liittouman tiedottaja sanoi kuitenkin, että valtaosin kurdeista koostuvan SDF:n joukot olisivat jo vetäytyneet Eufratin itäpuolelle ja valmistautuvat seuraavaksi iskemään Isisin ”pääkaupunkiin” Raqqaan.

”SDF on liikkunut itään yli Eufratin valmistautuakseen lopulta vapauttamaan Raqqan”, Yhdysvaltain operaation tiedottaja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kurdien YPG-joukkojen tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle Beirutissa, etteivät kurdit aio totella Turkin uhkavaatimuksia.

”YPG on syyrialainen ja he ovat Syyrian maaperällä. Turkki ei voi asettaa rajoitteita syyrialaisille heidän omalla maallaan”, tiedottaja Redur Xelil sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat