Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Venäjällä tulkitaan sotaharjoituksia: Suurimmat 1,5 vuoteen, asevoimien rooli muuttunut täysin

Suomalaisasiantuntijan mukaan Suomella ei ole erityistä aihetta huoleen.

Ulkomaat
 
MAKSIM ZMEJEV / Reuters
Venäläissotilaat kuljettivat panssarivaunuja ponttoonisillalla kansainvälisissä sotilastaitokilpailuissa Venäjän Muromissa elokuun alussa.
Venäläissotilaat kuljettivat panssarivaunuja ponttoonisillalla kansainvälisissä sotilastaitokilpailuissa Venäjän Muromissa elokuun alussa. Kuva: MAKSIM ZMEJEV / Reuters

Venäläismedian haastattelemat venäläiset asiantuntijat arvioivat, että Venäjä lähettää torstaina alkaneilla isoilla sotaharjoituksillaan viestin vastustajilleen ja Natolle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi suuren osan maan asevoimista ”täyteen taisteluvalmiuteen” torstaiaamuna kello seitsemän. Ne kattavat koko maan lukuun ottamatta itäistä sotilaspiiriä, jonka alaisuuteen kuuluu itäinen Siperia ja Venäjän Kaukoitä.

Erityisesti arvioidaan läntisen ja keskisen sotilaspiirin kykyä kasvattaa sotilaallista voimaa Lounais-Venäjällä, jota puolustusministeri Sergei Šoigu kuvasi strategiseksi suunnaksi. Rajan takana sijaitsee esimerkiksi Ukraina.

”Olen varma, että nämä toimet ovat kaikkein laajamittaisimmat harjoitukset puoleentoista vuoteen. Asevoimien rooli valtiossa on muuttunut täysin”, Geopoliittisten ongelmien akatemian johtaja ja kenraalieversti Leonid Ivašov sanoi Ria Novostille.

Ainutkertaisia tämänkertaiset harjoitukset eivät ole, sillä kahden–kolmen viime vuoden aikana asejoukkojen valmiutta on testattu vastaavilla yllättäen alkavilla valmiustason kohottamisilla 10–20 kertaa.

”Valtiotamme kohtaan on nyt olemassa konkreettinen turvallisuusuhka, ja sitä voi ehkäistä vain armeija ja muut voimankäyttöön oikeutetut viranomaiset”, hän jatkoi.

Sotatieteiden tohtorin ja samaisen geopolitiikkaan erikoistuneen laitoksen varajohtaja Konstantin Sivkovin mukaan Venäjä haluaa lähettää viestin vastustajilleen, kun se hälyttää joukot valmiuteen. Taustalla on maailman kiristynyt sotilaallinen jännite.

”Turkki on lähtenyt sotaan Syyriassa, Yhdysvallat kasvattaa voimiaan rajoillamme, ja sotilaallinen johtomme tekee vastaavia toimenpiteitä”, hän sanoi Ria Novostille.

Venäläispoliitikko ja politiikan tutkimuskeskuksen Aspektin johtaja Georgi Fjodorov sanoo Argumenty i fakty -sanomalehdessä, että harjoitukset liittyvät suoraan Naton aktivoitumiseen Baltian maissa ja Itä-Aasiassa. Hän iloitsee avoimesti, että harjoitukset antavat hyvän näytteen Venäjän voimista.

”On kuitenkin tärkeää korostaa, että näiden toimien luonne on täysin rauhanomainen ja puolustuksellinen”, Fjodorov lisäsi.

Nato lähettää pataljoonan verran eli noin tuhat sotilasta kuhunkin Baltian maahan ja Puolaan, mihin Fjodorov ilmeisesti viittaa.

Sen sijaan Venäjän parlamentin ylähuoneen puolustus- ja turvallisuuskomitean puheenjohtaja Viktor Ozerov sanoo, että tämänkertaiset harjoitukset eivät liity mihinkään yksittäisiin tapahtumiin, vaan samankaltaiset harjoitukset ovat toistuneet viime vuosina.

Suomessa Venäjän sotaharjoituksia ei pidetä poikkeuksellisina, sillä vastaavia on järjestetty vuosittain, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja, kapteeni Juha Kukkola.

”Tällä valmistaudutaan tämän vuoden Kavkaz-2016-pääsotaharjoitukseen, eli tämä on suunnitelman mukainen harjoitus”, Kukkola sanoi.

Samalla testataan joukkojen tilaa ja siirtoa läntisestä ja keskisestä sotilaspiiristä eteläiseen sotilaspiiriin, jossa pääsotaharjoitus järjestetään syyskuussa.

Venäläisten asiantuntijoiden mukaan torstaina alkaneet ja viikon kestävät sotaharjoitukset ovat isoimmat puoleentoista vuoteen. Tämä kuulostaa Kukkolan mukaan uskottavalta, vaikka Venäjä ei vielä ole ilmoittanut julkisuuteen harjoituksiin osallistuvien joukkojen määriä.

Venäjä on järjestänyt isoja sotaharjoituksia useiden sotilaallisten operaatioiden edellä viime vuosina. Näin oli ennen Georgian sotaa vuonna 2008, Krimin valtaamista 2014 ja ennen Syyrian operaatiota 2015.

Kukkola ei halua spekuloida, voisiko sama toistua tänä syksynä.

”Harjoitus sijoittuu Venäjän näkökulmasta lounaiselle strategiselle suunnalle. Jos Venäjä haluaa tästä jonkin viestin antaa, niin se on kohdistettu Naton ja ennen kaikkea Ukrainan suuntaan.”

Suomalaisilla ei siten Kukkolan mukaan ole erityistä huolenaihetta.

”Tulee toki seurata tilanteen kehitystä tarkasti”, hän totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat