Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan pääministeri: Burkineissa kyse ”kulttuurien taistelusta”

Pukukieltoon odotettiin kantaa hallinto-oikeudelta.

Ulkomaat
 
Reuters
Musliminainen pukeutui burkiniin Marseillen rannalla viime viikolla.
Musliminainen pukeutui burkiniin Marseillen rannalla viime viikolla. Kuva: Reuters

Ranskan pääministeri Manuel Valls otti tiukan kannan maata kuohuttaneeseen kiistaan musliminaisten burkini-uima-asuista. Kiistaan on pyydetty avuksi Ranskan korkein hallinto-oikeus, jonka odotetaan linjaavan perjantaina, onko useissa ranskalaiskaupungeissa annettu kielto hyväksyttävä.

Pääministeri Vallsin mukaan burkineissa kyse on ”kulttuurien taistelusta.”

”Meidän on taisteltava päättäväisesti radikaalia islamia ja julkisilla paikoilla olevia uskonnollisia symboleja vastaan. Minulle burkini symboloi naisten orjuuttamista”, Valls sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan televisiohaastattelussa.

Myös Ranskan presidentiksi pyrkivä Nicolas Sarkozy tuomitsi burkinit jyrkästi.

”Burkini on poliittinen ja militantti teko sekä provokaatio. Burkineihin pukeutuvat naiset koettelevat tasavaltaa”, Sarkozy sanoi Reutersin mukaan perjantaina julkaistavassa haastattelussa.

Kielto on aiheuttanut kiivasta väittelyä, sillä muslimiryhmät pitävät sitä perustuslain ja islamin vastaisena. Ranskan muslimineuvosto on puolestaan ollut huolestunut asiasta käydyn keskustelun saamasta suunnasta ja Ranskan muslimien stigmatisoinnista, kertoi BBC.

Oikeudelta pyydettiin näkemystä asiaan, koska kiellot haluttiin peruttavaksi. Kieltoa on perusteltu sillä, että se on vastoin Ranskan uskonnollisten symbolien julkista käyttöä rajoittavaa lakia.

Esimerkiksi Cannesin rannoilla poliisi on pysäyttänyt naisia burkinin pitämisestä ja naisia on myös rangaistu 38 euron suuruisella sakolla. Cannesissa burkinien on katsottu ”vaarantavan yleisen järjestyksen”.

Burkineista on keskusteltu Ranskassa kiivaasti varsinkin tällä viikolla, kun nizzalaispoliisit kuvattiin valvomassa kieltoa kaupungin rannalla.

”Jotkut ihmisistä tulivat lohduttamaan, kun taas toiset loukkasivat minua. Tunnen itseni vieraaksi omassa maassani”, kertoi poliisien ojentamaksi Nizzassa joutunut Siam BBC:lle.

Väliaikaisen burkinikiellon on tarkoitus päättyä elokuun lopussa. Kielto tuli voimaan tuli voimaan pian sen jälkeen, kun tunisialaistaustainen mies oli tappanut 85 ihmistä ajamalla kuorma-autolla itsenäisyyspäivää juhlineeseen väkijoukkoon Nizzassa.

Burkini on muslimeille suunniteltu kokovartalouimapuku, joka peittää kaiken paitsi kasvot, kädet ja jalat. Konservatiivisten muslimien mukaan naisten tulee peittää itsensä suvun ja perheen ulkopuolisten miesten katseilta.

Ranska kielsi ensimmäisenä eurooppalaisena maana 2010 kokonaan kasvot peittävät asusteet. 2004 säädetyn lain mukaan uskonnollisten symbolien käyttö kiellettiin kouluissa ja oppilaitoksissa. Kieltojen taustalla on viime vuosisadan alusta peräisin oleva maallinen perustuslaki. Sekularismi takaa kansalaisille uskonnonvapauden, mutta erottaa uskonnon ja valtion tiukasti toisistaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat