Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumbia pääsi rauhansopimukseen Farc-sissien kanssa puolen vuosisadan konfliktin jälkeen

Kolumbian hallitus ja maan suurin kapinallisryhmä Farc-sissit pääsivät historialliseen sovintoon.

Ulkomaat
 
Reuters
Farc-sissejä juoksuhaudassa Caquetan maakunnassa vuonna 1998.
Farc-sissejä juoksuhaudassa Caquetan maakunnassa vuonna 1998. Kuva: Reuters
Fakta

Puoli vuosisataasotaa

 Sissijärjestö Farc on Kolumbian suurin ja vanhin kapinallisryhmä.

 Se on pyrkinyt sosialistiseen vallankumoukseen Kolumbiassa. Ajan mittaan se sekaantui yhä enemmän huumekauppaan. Se on tehnyt myös sieppauksia.

 Farc perustettiin vuonna 1964.

 Konfliktin takia on kuollut arviolta 220 000 ihmistä, heistä noin 80 prosenttia siviilejä.

Kolumbian hallitus ja maan suurin kapinallisryhmä Farc-sissit ovat päässeet historialliseen sovintoon, jonka on määrä lopettaa puoli vuosisataa kestänyt konflikti.

Sopimuksen nojalla Farc (Kolumbian vallankumousarmeija) laskee aseensa kansainvälisten tarkkailijoiden valvonnassa.

Kyseessä on yksi maailman pisimpiin jatkuneista sissisodista. Sen aikana yli 200 000 ihmistä on kuollut ja viisi miljoonaa joutunut jättämään kotinsa.

Rauhanneuvotteluja käytiin Kuubassa lähes neljä vuotta.

”Olemme voittaneet taisteluista kauneimman: rauhan Kolumbiaan”, sanoi Farcin pääneuvottelija Iván Márquez keskiviikkona Havannassa.

Farc on merkittävin jäljellä oleva kylmän sodan aikainen vasemmistolainen sissiliike Latinalaisessa Amerikassa.

Se syntyi Kolumbian kommunistisen puolueen aseelliseksi siiveksi 1960-luvulla. Samoihin aikoihin Kuuban vallankumous innoitti aseellisten sissiliikkeiden perustamista muuallakin Latinalaisessa Amerikassa.

Farc on määritellyt itsensä marxilais-leniniläiseksi ryhmäksi, joka puolustaa maaseudun köyhiä. Sen tavoitteena on ollut sosialistinen vallankumous.

Ajan mittaan Farc sotkeutui yhä enemmän huumekauppaan, jonka lonkeroissa Kolumbiasta oli tullut keskeinen maa. Farc on hankkinut rahoitusta myös esimerkiksi sieppauksilla.

Sissit itse väittävät yhä, että he ainoastaan perivät veroa alueillaan operoivilta huumekauppiailta. Farc on hallinnut verrattain laajoja alueita maaseudulla.

Kolumbian trooppiset metsät ovat tarjonneet sissitaistelijoille vuoristoisillakin alueilla hyödyllistä suojaa. Niiden kätkössä Farc piilotteli kuusi vuotta myös kuuluisinta panttivankiaan, kolumbialais-ranskalaista Íngrid Betancourtia.

Rauhansopimus ei takaa väkivallan loppua. Kolumbian hallituksen ja pienemmän ELN-sissiryhmän neuvottelut ovat jumissa. Erilaiset puolisotilaalliset ryhmät ja rikollisryhmät yrittävät hyötyä Farcin jättämästä tyhjiöstä. Silti väkivalta on Kolumbiassa vähäisintä vuosikymmeniin, kertoo uutistoimisto AFP.

Yksi keskeinen kysymys koskee sitä, kuinka hyvin järjestön 7 000 taistelijaa saadaan palaamaan tavalliseen elämään. Monet heistä ovat palkkataistelijoita, jotka ovat käyneet koko elämänsä sotaa.

Kolumbia ei solmi ensimmäistä kertaa rauhaa Farcin kanssa. 1980-luvulla Farc laski aseensa ja muodosti muiden vasemmistoryhmien kanssa yhteisen poliittisen rintaman.

Oikeiston kuolemanpartiot tappoivat sen jälkeen tuhansia rintaman jäseniä. Se vahvisti sissien parissa ajatusta, että aseista luopuminen ei kannata.

Farc kärsi isoja tappioita viime vuosikymmenellä. Tuolloin oikeistopresidentti Alvaro Úribe kävi Yhdysvaltain tukemana kovalla kädellä sissejä vastaan. Úriben oma isä oli maanomistaja, jonka Farc tappoi.

Heikentynyt järjestö taipui lopulta neuvottelupöytään.

Saavutettu rauhansopimus on vielä hyväksyttävä lokakuun alussa kansanäänestyksessä. Monet mielipidekyselyt ennustavat sen läpimenoa, mutta sopu on myös kiivaan poliittisen vastarinnan kohteena. Sen vastustajiin kuuluu muun muassa entinen presidentti Úribe.

Vastustajat arvostelevat sitä, että rikoksensa tunnustavat kapinalliset eivät joudu vankilaan. Monet kolumbialaiset pitävät Farcia pelkkänä huumerikollisliigana, jonka jäsenet pitäisi panna vastaamaan teoistaan.

Farcilla on sopimuksen myötä myös edustus parlamentissa vuoteen 2018, joskin ilman äänioikeutta. Se voi osallistua politiikkaan jatkossa vaalien kautta.

Ho New / Reuters
Farcin panttivanki Ingrid Betancourt kuvattiin vuonna 2007.
Farcin panttivanki Ingrid Betancourt kuvattiin vuonna 2007.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat