Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kestäväksi” rakennettu koulu sortui

Italiassa on maailman valtioista viidenneksi eniten taloja, jotka on suunniteltu varta vasten kestämään maanjäristykset. Uudet ’antiseismiset’ rakennukset kestivät pääasiassa hyvin.

Ulkomaat
 
Ciro Luca / Reuters
Maanjäristys vaurioitti Amatricen koulua.
Maanjäristys vaurioitti Amatricen koulua. Kuva: Ciro Luca / Reuters

Italian tuhoisan maanjäristyksen symboliksi on noussut Amatricen pikkukaupungin sortunut koulurakennus. Se oli rakennettu vuonna 2012, ja rakenteet oli suunniteltu varta vasten kestämään maanjäristyksiä.

”Joku saa luvan selittää, kunhan pelastustyöt ovat ohi”, vaatii sanomalehti Libero.

Keskiviikkona tapahtuneessa maanjäristyksessä kuoli ainakin 250 ihmistä. Määrän pelätään kasvavan raivaustöiden edistyessä.

Amatricessa kuoli kymmeniä ihmisiä. Romahtaneessa Roma-hotellissa arvioitiin yöpyneen 70 ihmistä, joista oli keskiviikkoiltana löydetty vain seitsemän.

”Mikä häpeä!” päivittelee Flavia Di Luzio Cauli, joka asuu rannikkokaupunki Pescarassa runsaan 60 kilometrin päässä järistyskeskuksesta.

”Umbriassa sijaitsevalle Norcialle kävi paremmin. Hyvät rakennukset ovat yhtä kuin turvallisuus. Koko Italian pitäisi ymmärtää tämä käsite”, Di Luzio Cauli kirjoittaa HS:lle.

Italiassa on maailman valtioista viidenneksi eniten taloja, joiden tekniikka on suunniteltu maanjäristyksiä varten.

Enemmän niitä on vain väkimäärältään ylivoimaisesti suuremmissa Japanissa, Kiinassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Uudet ’antiseismiset’ rakennukset kestivätkin pääasiassa hyvin maanjäristyksessä.

Suurin osa vahingoittuneista kylistä on kuitenkin rakennuskannaltaan hyvin vanhoja, ja vanhojen talojen kohentaminen kestävämmiksi on useimmiten käytännössä mahdotonta.

”Vielä sata vuotta sittenkään ei tiedetty, miten rakennukset voisi tehdä kestämään maanjäristyksiä”, kertoo geotieteiden professori David A. Rothery englantilaisesta The Open Universitystä Milton Keynesistä The New York Timesille.

Yli 70 prosenttia Italian rakennuksista ei ole riittävän vahvoja kestämään maanjäristyksiä. Näiden rakennusten joukossa on myös kouluja, sairaaloita ja muita strategisia kohteita, arvioi uusiin teknologioihin keskittynyt valtionvirasto ENEA.

Keskiviikon maanjäristyksen tuhoja pahensi, että järistyksen keskus sijaitsi melko lähellä maanpintaa, vain noin kuuden kilometrin syvyydessä.

Amatricen keskiaikainen kellotorni pysyi pystyssä talojen romahtaessa sen ympäriltä. Kello pysähtyi aikaan 3.36, jolloin aamuöinen järistys iski.

Ciro Luca / Reuters
Pelastustyöntekijät kantoivat löytämäänsä ruumista pois Amatricessa torstaina.
Pelastustyöntekijät kantoivat löytämäänsä ruumista pois Amatricessa torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat