Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useat pormestarit Ranskassa aikovat pitää burkinikiellon voimassa oikeuden päätöksestä huolimatta

Hallinto-oikeus kumosi burkinikiellon väliaikaisesti kansalaisvapauksien vastaisena. Lopullinen päätös Ranskaa kuohuttaneessa kiistassa tulee myöhemmin.

Ulkomaat
 
HS–AFP
NEIL HALL / Reuters
Ranskan burkinikieltoa vastaan osoitettiin mieltä myös Lontoossa torstaina.
Ranskan burkinikieltoa vastaan osoitettiin mieltä myös Lontoossa torstaina. Kuva: NEIL HALL / Reuters

Useat Etelä-Ranskan kaupunkien pormestarit aikovat pitää kohutun burkinikiellon voimassa oikeuden perjantaisesta päätöksestä huolimatta.

Nizzan kaupunginviranomaiset sanoivat perjantai-iltana uutistoimisto AFP:lle pitävänsä kiellosta kiinni. Samoin ilmoittivat ainakin Fréjus’n ja Korsikalla sijaitsevan Siscon pormestarit.

Ranskan korkein hallinto-oikeus kumosi väliaikaisesti kohutun burkinikiellon eteläranskalaisessa Villeneuve-Loubet’n kaupungissa. Päätös julkistettiin perjantaina iltapäivällä. Väliaikainen ratkaisu tarkoittaa, että oikeus haluaa vielä perehtyä asiaan tarkemmin ennen kuin tekee lopullisen päätöksen.

Kohu musliminaisten peittävistä uima-asuista, burkineista, on vellonut Ranskassa viime viikkoina. Oikeudelta pyydettiin näkemystä asiaan, koska ihmisoikeusjärjestö vaati kiellon kumoamista sillä perusteella, että se loukkaa kansalaisoikeuksia.

Oikeus asettui tälle kannalle. Sen antaman lausunnon mukaan burkinien kieltäminen ”rikkoo vakavasti ja selvästi laittomasti perusvapauksia, uskonvapautta ja yksilönvapautta”.

Päätöksen teki Conseil d'Etat, joka on Ranskan korkein hallintotuomioistuin. Se valvoo julkishallinnon päätösten lainmukaisuutta.

Perjantain kumouspäätös koskee vain Villeneuve-Loubet’n pikkukaupunkia, koska kantelu oli tehty sen päätöksestä. Käytännössä oikeuden lopullisesta ratkaisusta odotetaan ennakkopäätöstä myös muille paikkakunnille.

Kaikkiaan noin 30 paikkakuntaa Ranskan etelärannikolla on kieltänyt burkinit. Kiellot on pantu voimaan pääasiassa pormestarien hallinnollisilla määräyksillä.

Kieltoa on perusteltu sillä, että burkinin käyttö olisi vastoin Ranskan uskonnollisten symbolien julkista käyttöä rajoittavaa lakia.

Muslimijärjestöt pitävät kieltoa perustuslain ja islamin vastaisena.

Esimerkiksi Cannesin rannoilla poliisi on pysäyttänyt naisia burkinin pitämisestä ja rankaissut 38 euron suuruisella sakolla. Cannesissa burkinien on katsottu ”vaarantavan yleisen järjestyksen”.

Burkini on muslimeille suunniteltu kokovartalouimapuku, joka peittää kaiken paitsi kasvot, kädet ja jalat. Konservatiivisten muslimien mukaan naisten tulee peittää itsensä suvun ja perheen ulkopuolisten miesten katseilta.

Aiemmin tällä viikolla Ranskan pääministeri Manuel Valls sanoi, että burkineissa kyse on ”kulttuurien taistelusta.”

”Meidän on taisteltava päättäväisesti radikaalia islamia ja julkisilla paikoilla olevia uskonnollisia symboleja vastaan. Minulle burkini symboloi naisten orjuuttamista”, Valls sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ranska kielsi ensimmäisenä eurooppalaisena maana 2010 kokonaan kasvot peittävät asusteet. 2004 säädetyn lain mukaan uskonnollisten symbolien käyttö kiellettiin kouluissa ja oppilaitoksissa. Kieltojen taustalla on viime vuosisadan alusta peräisin oleva maallinen perustuslaki. Sekularismi takaa kansalaisille uskonnonvapauden, mutta erottaa uskonnon ja valtion tiukasti toisistaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty paheksuu burkinikieltoa naisten oikeuksien vastaisena. Järjestö sanoo tiedotteessaan, että kielto ruokkii ennakkoluuloja ja suvaitsemattomuutta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat