Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australiassa kiistellään Kiina-propagandasta melkein kuin Helsingissä vuosi sitten

Joukko australiankiinalaisia järjestöjä aikoo järjestää konsertteja Mao Tsetungin kunniaksi

Ulkomaat
 
Petar Kujundzic / Reuters
Australian ja Kiinan liput liehuivat Tiananmenin aukiolla Pekingissä 2011.
Australian ja Kiinan liput liehuivat Tiananmenin aukiolla Pekingissä 2011. Kuva: Petar Kujundzic / Reuters

Peking

Australiassa on aiheuttanut hämmennystä, kun siellä asuvien kiinalaisten järjestöt aikovat pitää sarjan konsertteja, joissa ylistetään Kiinan entistä johtajaa Mao Tsetungia.

Mao aiheuttaa ristiriitaisia tunteita, koska hän oli yksi viime vuosisadan verisimmistä hallitsijoista. Hänen johdollaan kymmeniä miljoonia kiinalaisia kuoli esimerkiksi väkivaltaisuuksissa ja nälänhädässä Kiinan 1960-luvun kulttuurivallakumouksen ja sitä edeltäneen niin sanotun suuren harppauksen aikana.

Kiinaa johtava kommunistinen puolue kuitenkin pitää kansantasavallan perustanutta niin sanottua suurta ruorimiestä edelleen arvossa, ja monet näkevät hänet isänmaallisena symbolina.

Australiassa konsertteja Maon kunniaksi on järjestämässä joukko paikallisia kiinalaistaustaisia kulttuurijärjestöjä ja yrityksiä. Osa muista australiankiinalaisista katsoo, että Mao-ylistyksen motiivina on Kiinan mielistely poliittisten vastapalvelusten toivossa.

Liike-elämän ja kulttuurialan järjestöt järjestävät yhä enemmän niin sanottuja isänmaallisia tapahtumia, sanoi australiankiinalaisten toimintaa seuraava Kiinan-tutkimuksen apulaisprofessori Feng Chongyi australialaiselle Sydney Morning Herald -lehdelle tällä viikolla.

Hänen mukaansa järjestöt haluavat osoittaa lojaaliuttaan Kiinan edustustoille Australiassa ja Kiinan hallitukselle. Vastapalvelukseksi ne odottavat suosiollista kohtelua liiketoimilleen.

Monilla Kiinan ulkopuolella asuvilla on liiketoimintaa Kiinassa. Kiina on keskusjohtoinen maa, jossa hyvät välit poliittisiin johtajiin yleensä helpottavat asiointia.

Sydneyn ja Melbournen kaupungintaloilla pidettäviksi suunnitelluilla konserteilla on aikomus ylistää Maoa, kun hänen kuolemastaan tulee syyskuun ensimmäisellä viikolla kuluneeksi 40 vuotta.

Mao-konsertit on koettu Kiinan kommunistista puoluetta ylistäväksi propagandaksi. Australialaisten sanomalehtien mukaan Maoa on konsertin mainoksissa luonnehdittu esimerkiksi ”sankariksi ihmisten silmissä kaikkialla maailmassa” ja ”humaaniksi persoonallisuudeksi”.

Toista näkökulmaa edustavat australiankiinalaiset ovat perustaneet vetoomuksen, johon he keräävät nimiä konserttien perumiseksi. Australiankiinalainen, nimimerkkiä Badiucao käyttävä poliittinen pilapiirtäjä julkaisi Twitterissä piirroksen, jossa Mao esiintyy Australian kansallislinnun emun kanssa.

”Ilettävin tapahtuma, jota Australialta voi odottaa” hän totesi tviitissään.

Australiassa asui vuoden 2011 väestönlaskennassa vajaat 870 000 ihmistä, joilla oli kiinalaisia sukujuuria. Heistä noin 320 000 oli syntynyt Manner-Kiinassa.

Vuosi sitten Kiinan kommunistipuolueen propaganda pääsi paraatipaikalle myös Helsingissä. Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistossa oli tuolloin Maon aikainen propagandabaletti nimeltä Punainen naiskomppania.

Sitä esitettiin Helsingin Senaatintorilla. Helsingin juhlaviikot luonnehti markkinoinnissaan esitystä ”retrokommunistiseksi tuulahdukseksi”. Esityksen propagandaluonne herätti arvostelua, mutta esitys koettiin myös hyväksi ajankuvaksi.

Esitys kertoo eteläkiinalaisesta maalaistytöstä, joka taistelee Kiinan sisällissodassa ja nousee puna-armeijassa komppanian poliittiseksi komissaariksi. Vuonna 1964 tehty propagandateos pyöri Kiinan päänäyttämöillä verisen kulttuurivallankumouksen aikana 1960-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat