Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki avasi uuden sillan Euroopan ja Aasian välille – pylväät kohoavat lähes Eiffel-tornin korkeuteen

Istanbulin valtava riippusilta jatkaa presidentti Erdoğanin megahankkeita.

Ulkomaat
 
HS–Reuters
Turkki avasi uuden jättisillan Bosporinsalmen yli
Turkki avasi uuden jättisillan Bosporinsalmen yli

Turkki avasi perjantaina uuden sillan kahden maanosan välille. Istanbulissa käyttöön vihitty riippusilta ylittää Bosporinsalmen, jonka länsipuolella on Eurooppa ja itäpuolella Aasia.

Uuden sillan korkein pylväs kohoaa 322 metriin, eli vain kaksi metriä Pariisin Eiffel-tornia matalammalle. Noin 1,4 kilometriä pitkä ja 59 metriä leveä rakennelma on yksi maailman suurimpia riippusiltoja. Sitä pitkin kulkee kahdeksankaistainen ajotie ja kaksi pikarautatietä.

Yavuz Sultan Selim -silta on nimetty 1500-luvulla eläneen Osmanien valtakunnan sulttaanin Selim I:n mukaan. Selim I laajensi valtakuntaa Lähi-idässä, ja hänet tunnettiin lisänimellä Julma.

Riippusilta on uusin megahanke Istanbulin valtavassa rakennusbuumissa. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan pyrkii rakennushankkeilla jättämään jälkensä historiaan suurena turkkilaisena uudistajana. Erdoğan oli paikalla myös sillan vihkiäisissä.

MURAD SEZER / Reuters
Presidentti Recep Tayyip Erdoğan vihki uuden sillan käyttöön perjantaina.
Presidentti Recep Tayyip Erdoğan vihki uuden sillan käyttöön perjantaina.

Hallitus ilmoitti kolme vuotta sitten lähes 200 miljardin euron investoinneista infrastruktuuriin. Rahoilla on uusittu Istanbulin kaupunkikuvaa, tehty tornitaloja, vedetty uusia moottoriteitä ja laajennettu metroa. Suunniteltuihin hankkeisiin kuuluu maailman suurin lentokenttä Istanbuliin ja kaupunkia halkova suurkanaali.

Noin 14 miljoonan asukkaan Istanbul on Turkin suurin kaupunki. Viranomaisten mukaan uusi silta helpottaa kaupungin valtavia ruuhkia ja vähentää työmatkoihin kuluvaa aikaa. Se on kolmas Bosporinsalmen ylittävä silta.

Bosporinsalmi yhdistää Välimeren ja Mustanmeren. Salmi on maailman öljyliikenteen vilkkaimpia reittejä. Turkin liikenneministeri Ahmet Arslanin mukaan paremmat liikenneyhteydet Euroopan ja Aasian välillä kiihdyttävät kauppaa.

Ympäristönsuojelijat moittivat siltatyön tuhonneen Istanbulin viimeistä laajaa metsäaluetta. Arkeologeja huolestutti vanhojen raunioiden kohtalo.

Istanbul tunnettiin vuoteen 1453 nimellä Kostantinopoli. Se nousi kukoistukseen Bysantin, eli Itä-Rooman pääkaupunkina 300-luvulta alkaen.

OSMAN ORSAL / Reuters
Istanbulin uusi Yavuz Sultan Selim -silta on nimetty 1500-luvulla eläneen sulttaani Selim I:n mukaan.
Istanbulin uusi Yavuz Sultan Selim -silta on nimetty 1500-luvulla eläneen sulttaani Selim I:n mukaan.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat