Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikavirus tarttui oireettomasta miehestä naiseen suojaamattomassa seksissä

Yhdysvalloissa varmennettu tapaus on ensimmäinen laatuaan.

Ulkomaat
 
CDC / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Keltakuumehyttynen pistämässä ihmistä. Zikavirus leviää ihmisiin kyseisestä hyttyslajista – paljon useammin kuin virus leviää ihmisestä toiseen.
Keltakuumehyttynen pistämässä ihmistä. Zikavirus leviää ihmisiin kyseisestä hyttyslajista – paljon useammin kuin virus leviää ihmisestä toiseen. Kuva: CDC / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Yhdysvalloissa on todennettu ensimmäinen tapaus, jossa zikavirus on tarttunut oireettomasta miehestä naiseen suojaamattomassa seksissä. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Tuoreen tapauksen perusteella riski zikaviruksen leviämisestä ihmisten välillä voi olla suurempi kuin mitä on aiemmin luultu.

Zikaviruksen seksikumppaniinsa tartuttanut mies oli matkustanut Yhdysvaltojen Marylandista Dominikaaniseen tasavaltaan aiemmin tämän vuoden aikana. Hänellä ei ollut mitään zikaviruksen oireita, kuten ihottumaa, lihaskipua, kuumetta tai silmätulehdusta.

Mies harrasti zikatartunnastaan autuaan tietämättömänä kumppaninsa kanssa suojaamatonta seksiä 10 ja 14 päivää matkansa jälkeen.

16. päivänä miehen matkan jälkeen naiskumppani oli kärsinyt kuumeesta ja ihottumasta. Kesäkuussa Marylandin terveysviranomaiset todensivat testissä hänellä zikatartunnan.

Naisen mukaan hänellä ei ollut kahden viikon ajanjaksolla ennen oireitaan muita seksikumppaneita, eikä hänelle ollut tehty verensiirtoja tai elinsiirtoja.

Mies kävi puolestaan testeissä 29 päivää paluunsa jälkeen, ja hänellä havaittiin määrittelemätön flavivirusinfektio. Zikavirus kuuluu flavivirusten sukuun.

Yhdysvaltain terveysviranomaisten mukaan tuore tartunta seksin välityksellä voi johtaa tiukempiin suosituksiin siitä, kuinka kauan suojaamattomalta seksiltä tulisi pidättäytyä sen jälkeen, kun on matkustanut alueilla, joissa zikavirus leviää.

Zikatartunnan saaneiden miesten tulisi nykyisten suositusten mukaan käyttää kondomia tai pidättäytyä seksistä vähintään puoli vuotta oireiden ilmenemisen jälkeen.

Naisten tulisi odottaa zikatartunnan todentamisen jälkeen vähintään kahdeksan viikkoa ennen kuin he yrittävät tulla raskaaksi.

Tutkijat ovat toistaiseksi tietoisia vain yhdestä toisesta tapauksessa, jossa mies on saattanut tartuttaa naiskumppanilleen zikaviruksen seksin välityksellä.

Kyseisessä tapauksessa he molemmat olivat tosin matkustaneet alueelle, jossa zikavirus on yleinen, eikä voitu sulkea pois mahdollisuutta, että nainen olisi saanut tartunnan hyttysen pistosta.

Zikavirus leviää pääosin Latinalaisessa Amerikassa. Virus tarttuu yleisimmin keltakuumehyttysen välityksellä. Neljä viidestä tartunnasta on oireettomia.

Zikavirusinfektio voi aiheuttaa synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiöille, etenkin jos äiti on saanut infektion alkuraskauden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat