Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävarmuus piinaa Britannian EU-tulijoita

Kukaan ei tiedä, minkälaisia rajoituksia brexit tuo EU-maahanmuutolle.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Syön silliä ja perunoita puolalaisravintolassa Lontoossa ja olen iloinen siitä, että aksenttini on suomalainen. Kukaan ei luule minua vahingossakaan britiksi. Pelkästään esittämällä tilaukseni voin viestiä puolalaiselle tarjoilijalle, että olemme kumpikin samassa veneessä: EU-maahanmuuttajia brexit-Britanniassa.

Britanniassa asuu yli kolme miljoonaa muiden EU-maiden kansalaista. Kesäkuinen kansanäänestys heitti EU-tulijat yhdessä yössä epävarmuuden tilaan. Miten Britannian EU-ero vaikuttaa EU-kansalaisten oikeuteen asua ja tehdä töitä? Minkälaisia rajoituksia EU-maahanmuutolle brexitin myötä tulee? Kukaan ei tiedä. Mistään ei ole vielä päätetty.

Teoriassa on jopa mahdollista, että Britannia potkaisee EU-maista tulleet kolme miljoonaa eurooppalaista ulos saareltaan. Konservatiivipääministeri Theresa May ei ole antanut minkäänlaisia takeita tai vakuutusta siitä, että Britanniassa asuvat EU-muuttajat saavat jäädä maahan.

Skotlannin johtaja Nicola Sturgeon on painottanut, että eurooppalaiset ovat jatkossakin tervetulleita ja osa skotlantilaista yhteisöä. Samaa on sanonut Suur-Lontoon puolesta Lontoon pormestari Sadiq Khan. Edes EU- ja maahanmuuttajakielteisen Ukip-puolueen näkyvimmät edustajat eivät ole olleet ajamassa ketään ulos maasta.

Mutta May – ei pihahdustakaan.

Käytännössä Britannia on tuskin heittämässä laillisesti maahan tulleita eurooppalaisia yhtään minnekään, kun EU-ero joskus vuosien kuluttua toteutuu. Asuuhan brittejäkin parisen miljoonaa eri puolilla unionia. Britannian pitää ajatella omiensakin etua. Sivistysvaltiot eivät rupea osoittamaan toistensa kansalaisille ovea.

Mayn hallitukselle EU-maahanmuuttajien pitäminen varpaillaan on kuitenkin yksi harvoista valteista tulevissa eroneuvotteluissa. Britanniassa asuvien EU-kansalaisten asema huolestuttaa näiden kotimaissa. Se antaa Maylle edes teoreettista liikkumatilaa, kun eron ehdoista aletaan joskus vääntää. Kun brittihallitus päättää lopulta eroneuvottelut aloittaa, vastassa on 27 muuta jäsenmaata. Asetelmassa Britanniassa on altavastaaja.

EU-maahanmuuttajia neuvottelustrategiat eivät kuitenkaan lohduta. Epävarmuus heijastuu kaikkeen: opinto- ja urasuunnitelmiin, asuntokauppoihin ja perheenperustamisiin. Osa pohtii, kannattaisiko anoa Britannian kansalaisuutta, kun vaadittavat vuodet tulevat täyteen. Osa miettii, pitäisikö sittenkin lähteä takaisin kotiin, jos ulkomaalaisia ei tänne enää haluta.

Moni kertoo, että ennen niin läheiseltä tuntunut Britannia vaikuttaa nyt aiempaa suljetummalta. Valkoiselle eurooppalaiselle voi olla järkytys huomata olevansa kerrankin ei-toivottujen vieraiden listalla.

Britanniaan odotetaan EU-kansalaisten ryntäystä etenkin Itä-Euroopasta ennen kuin EU-ero toteutuu ja maahanmuutto voi käydä nykyistä vaikeammaksi. Jalka pitää saada ajoissa oven väliin. Epävarmuus voi toisaalta myös torjua tulijoita. Kukaan ei tiedä, millainen EU-kansalaisen asema tulevaisuudessa on.

Syön kaalikeittoa puolalaisravintolassa. Osoitan keskinäistä solidaarisuutta syömällä. Puolalaisia asuu Britanniassa noin 900 000, suomalaisia paljon vähemmän. EU-kansalaisina kaikki ovat samassa tilanteessa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat