Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin vallankaappaus­yrityksestä pidätetyllä suurlähettiläällä yhteyksiä valtion johtoon

Pidätetty suurlähettiläs toimi neuvonantajana muun muassa maan entiselle presidentille ja ulkoministerille.

Ulkomaat
 
Murad Sezer / Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti puheen Yavuz Sultan Selim -sillan avajaisissa Istanbulissa perjantaina.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti puheen Yavuz Sultan Selim -sillan avajaisissa Istanbulissa perjantaina. Kuva: Murad Sezer / Reuters

Turkki pidätti lauantaina suurlähettiläs Gürcan Balıkin epäiltynä osallisuudesta maassa heinäkuun puolivälissä tehtyyn vallankaappausyritykseen, kertoivat turkkilaiset tiedotusvälineet. Pidätys on merkittävä, sillä Balıkin yhteydet johtavat Turkin korkeimpaan johtoon.

Balık on toiminut aiemmin neuvonantajana muun muassa entiselle pää- ja ulkoministerille Ahmet Davutoğlulle. Turkin itsevaltaisista otteista syytetty presidentti Recep Tayyip Erdoğan erotti Davutoglun toukokuussa, kun Davutoğlu ei kannattanut Erdoğanin kiivaasti ajamaa uudistusta presidentin valtaoikeuksien lisäämisestä. Erottamisessa kyse oli puolueen valtataistelusta.

Balık on toiminut myös neuvonantajana maan entiselle presidentille, Eurooppa-myönteiselle Abdullah Gülille. Erdoğan on puolestaan riitautunut pahoin Euroopan unionin kanssa maan demokratiavastaisen kehityksen vuoksi.

Suurlähettiläs Balık oli avainroolissa järjestämässä erikoista tapaamista 2013 New Yorkissa Davutoğlun ja vallankaappausyrityksestä Turkin syyttämän muslimisaarnaajan Fethullah Gülenin kesken. Yhdysvalloissa asuva Gülen on kiistänyt osallisuutensa kaappausyritykseen. Gül ja Davutoğlu ovat tuominneet julkisuudessa jyrkästi kaappausyrityksen.

Kaappausyrityksen jälkeen Turkissa on pidätetty tai erotettu tehtävistään kymmeniätuhansia turkkilaisia. Heidän epäillään tukevan Güleniä, jota Turkki pitää terroristina. Yhdysvallat ei ole suostunut luovuttamaan Güleniä turkkilaisten vaatimuksista huolimatta.

Ankaralaisoikeuden päätöksellä pidätettiin lauantaina myös kaksi muuta turkkilaisdiplomaattia, Ali Fındık sekä Tuncay Babalı. He ovat toimineet suurlähettiläinä Costa Ricalla sekä Kanadassa. Heitä epäillään yhteyksistä Güleniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat