Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin media: Raketti-isku Diyarbakirin lentokentälle – ei uhreja

Yhteenotot Turkin ja Syyrian kurdien välillä uhkaavat kiristää Yhdysvaltojen ja Turkin välejä.

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS
Turkkilaisia panssariajoneuvoja palasi takaisin
Turkkilaisia panssariajoneuvoja palasi takaisin Kuva: UMIT BEKTAS

Turkkilaisen Diyarbakirin kaupungin matkustajalentokentälle on tehty raketti-isku, turkkilainen uutistoimisto Dogan kertoi sunnuntain vastaisena yönä.

Raketti oli osunut lähelle poliisien tarkastuspistettä lentokentällä, mutta kukaan ei loukkaantunut iskussa. Matkustajat ja lentokentän henkilökunta olivat kuitenkin rynnänneet sisätiloihin etsimään suojaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Turkkilainen media syytti iskusta kurditaistelijoita. Diyarbakir sijaitsee Turkin kaakkoisosissa.

Turkki ilmoitti aiemmin lauantai-iltana, että yksi sen sotilaista oli kuollut taisteluissa Pohjois-Syyriassa. Kyseessä oli ensimmäinen turkkilaissotilaan kuolema sotilasoperaatiossa, jonka Turkki käynnisti Syyrian puolella viime keskiviikkona.

Turkki syyti sotilaansa kuolemasta syyrialaisia kurdijoukkoja, kertoo uutistoimisto AFP.

Turkkilaissotilaan kuolemasta raportoi Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu myöhään lauantaina. Anadolun mukaan yksi turkkilainen sotilas kuoli ja kolme haavoittui, kun kurdijoukot tekivät raketti-iskun kahteen turkkilaiseen panssarivaunuun Syyrian puolella. Anadolun mukaan raketti-iskun tekivät kurdien YPG-joukot, uutistoimisto AFP kertoo.

Kurdien paikallishallinto kertoi tiedotteessaan, että paikalliset, kurdien tukemat joukot ”tuhosivat kaksi panssarivaunua ja tappoivat miehistön” lähellä al-Amarnan kylää Syyriassa, AFP kertoo.

Turkin armeijan ja Syyrian kurdijoukkojen yhteenottojen pelätään nyt laajenevan Pohjois-Syyriassa.

Turkin mukaan, että Pohjois-Syyriassa käynnistetyn sotilasoperaation tarkoituksena on puhdistaa rajaseutu jihadistijärjestö Isisin taistelijoista ja samalla varmistaa, etteivät Syyrian kurdijoukot pääse alueille, joista Isis ajetaan ulos.

Aiemmin lauantaina Turkin turvallisuuslähteet sanoivat, että kaksi Turkin F-16-hävittäjää oli pommittanut kurdien YPG-joukkojen asemia Syyrian puolella, kertoo uutistoimisto Reuters. Turkin mukaan hävittäjät iskivät myös kuuteen jihadistijärjestö Isisin kohteeseen, Reuters kertoo.

Turkki on lähettänyt keskiviikosta alkaen rajan yli Syyrian puolella panssarivaunuja syyrialaisten kapinallisjoukkojen tueksi, jotka taistelevat paitsi Syyrian hallintoa, nyt myös Syyrian kurdijoukkoja vastaan.

Turkin hallinto pitää kurdien YPG-joukkoja terroristeina, sillä se pitää YPG:tä Kurdien työväenpuolueen PKK:n sisarjärjestönä. Turkin hallinto ja turkkilainen PKK-järjestö ovat olleet käytännössä vuosikymmeniä sodassa. PKK vaatii laajempaa autonomiaa Turkin kurdeille.

Yhteenotot Syyrian kurdijoukkojen kanssa uhkaavat vaarantaa myös Turkin suhteet Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat on tukenut aseellisesti kurdien YPG:tä ja Pohjois-Syyriassa toimivia SDF-joukkoja (Syrian Democratic Forces), jotka muodostuvat pääasiassa kurdisotilaista.

Yhdysvallat on tähän asti pitänyt Syyrian kurdeja tärkeimpänä ja tehokkaimpana liittolaisena taistelussa Isisiä vastaan. SDF on taistellut viime aikoina menestyksellisesti Isisiä vastaan Pohjois-Syyriassa.

Useat lähteet vahvistivat, että lauantaina oli yhteenottoja kurdijoukkojen ja Turkin armeijan tai Turkin tukemien syyrialaisjoukkojen välillä Pohjois-Syyriassa.

”Turkin panssarivaunut etenivät tänään lähelle al-Amarnaa Aleppon maakunnassa, rajan eteläpuolella, ja yhteenottoja puhkesi niiden ja kurdien tukemien joukkojen välillä”, sanoi Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rightsin johtaja Rami Abdel Rahman.

Turkki antoi torstaina uhkavaatimuksen, että Syyrian kurdijoukkojen pitää siirtyä viikon sisällä Eufratjoen itäpuolelle. Myös Yhdysvallat, joka on tukenut kurdijoukkoja, on vaatinut kurdeja vetäytymään Eufratin itäpuolelle.

Syyrian kurdit ovat ilmaisseet pettymyksensä sille, että Yhdysvallat näyttäisi nyt taipuvan Turkin suunnitelmille Pohjois-Syyriassa.

Turkin tavoitteena on todennäköisesti pyrkiä estämään Syyrian kurdeja yhdistämään kurdialueet yhtenäiseksi maantieteelliseksi alueeksi Turkin-vastaisella rajalla. Turkin hallinto on huolissaan kurdien lisääntyneistä autonomia- ja itsenäistymisvaatimuksista.

Mikäli kurdijoukot eivät taivu Turkin uhkavaatimuksiin, alueella on odotettavissa lisää yhteenottoja Turkin tukemien joukkojen ja kurdien tukemien joukkojen välillä. Tämän pelätään monimutkaistavan Syyrian viisi vuotta jatkunutta sotaa entisestään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat