Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällainen on eläinjärjestöjen arvostelema Attica, jonne Särkänniemen delfiinit päätyvät – viime vuonna eläinpuistolla rahavaikeuksia ruokkia eläimiä

Särkänniemen toimitusjohtajan mukaan delfiinit voivat siirron jäljiltä hyvin.

Ulkomaat
 
Fotis Plegas G
Ihmiset seisoskelivat Attican eläinpuiston pullokuonodelfiinien alueen suljetulla portilla sunnuntaina.
Ihmiset seisoskelivat Attican eläinpuiston pullokuonodelfiinien alueen suljetulla portilla sunnuntaina. Kuva: Fotis Plegas G

Särkänniemen delfiinien uusi koti sijaitsee Ateenan itäpuolella Attica Zoological Parkissa. Eläinpuisto on perustettu vuonna 2000 ja sen delfinaario 2010. Attica aloitti lintupuistona, mutta on laajentunut perustamisen jälkeen.

Eläinten oikeuksia ajavat järjestöt ovat arvostelleet delfiinien elinoloja Atticassa. Kreikan vihreän puolueen mukaan delfinaario on perustettu ilman tarvittavia lupia, ja puolue on vaatinut sen sulkemista.

”Delfiinit kärsivät vankeudessa äärimmäisestä stressistä ja lyhemmästä elinajanodotteesta”, valaiden ja delfiinien suojelujärjestö WDC totesi Attican delfinaarion auetessa.

Eläinjärjestö Animalian mukaan delfiinejä pidetään Atticassa ulkoaltaissa, joissa niille ei ole tarjolla riittävästi suojaa auringolta. Myös asuinaltaat ovat järjestön mukaan matalammat kuin Särkänniemessä.

”On perusteltua pelätä, ettei tällainen laitos pysty tarjoamaan Särkänniemen delfiineille kunnollista huolenpitoa varsinkin, kun osa eläimistä on sairaita ja tarvitsee jatkuvaa erikoishoitoa. Kreikka on erittäin ongelmallinen sijoitusmaa myös siksi, että maassa on vireillä delfinaariokielto. Kreikan laki kieltää jo nyt villieläinnäytökset, mutta lakia ei kuitenkaan valvota”, Animalia on todennut tiedotteessaan.

Viime vuonna uutistoimisto Reuters kertoi, että Kreikan syvien talousvaikeuksien vuoksi Atticalla oli vaikeuksia hankkia riittävästi ruokaa eläinpuiston 2 200 eläimelle.

”Kyse on eläimille elämästä ja kuolemasta”, puiston perustaja Jean-Jacques Lesueur totesi Reutersille reilut vuosi sitten.

Merinisäkkäistä tietoa keräävä Ceta-Base-järjestö on kertonut, että Atticassa on kuollut ainakin viisi delfiiniä vuosina 2013–2015.

Kuolleista kolme oli poikasia. Ceta-Basen tiedot perustuvat kreikkalaisten viestimien tietoihin, eikä järjestö kertonut, mikä oli delfiinien kuolinsyy.

Sunnuntaina Attica pahoitteli nettisivullaan, että ”odottamattoman kunnostustyön vuoksi” delfinaariossa ei järjestetä sunnuntaina näytöksiä.

Jukka Rapo
Delfiinit esiintyivät Särkänniemen delfinaariossa helmikuussa 2015.
Delfiinit esiintyivät Särkänniemen delfinaariossa helmikuussa 2015.

Särkänniemen toimitusjohtajan Miikka Seppälän mukaan Attican valinta oli ”delfiinien kannalta paras mahdollinen”. Hän kertoo, että delfiinit pääsivät altaaseen hieman ennen puoltapäivää sunnuntaina.

”Eläimet ovat heti syöneet ja reagoineet positiivisesti tuttuihin kouluttajiin”, hän kertoi.

Seppälä sanoo olevansa tietoinen siitä, että Attica on ”leimattu huonoksi puistoksi tai surulliseksi paikaksi”. Hänen mukaansa se ei pidä paikkaansa.

”Jos Euroopan johtavat merinisäkäseläinlääkärit sanovat, että tämä siirto on meidän laumallemme hyvä, niin meillä ei ole aihetta kyseenalaistaa tätä näkemystä.”

Atticassa on Särkänniemen mukaan delfiineille kaksinverroin allastilaa Tampereen oloihin verrattuna ja altaat ovat osittain katettuja.

Seppälän mukaan hän yritti selvittää mahdollisuuksia delfiinien siirtämisestä johonkin merinisäkkäiden vanhainkotiin. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt.

”Delfiinien vanhainkoteja ei ole. Kävin monia luottamuksellisia keskusteluja myös tällaisista vaihtoehdoista, mutta niiden valmistumisesta ei ole mitään tietoa. Olen konsultoinut myös kotimaisia ja kansainvälisiä eläintensuojelujärjestöjä, mutta yhdelläkään ei ole ollut tarjota todellista vaihtoehtoa. Siirto Kreikkaan antaa delfiineille hyvät elinolosuhteet auringon alla”, Seppälä totesi sunnuntaina lähetetyssä tiedotteessa.

Lue tästä, miten Attica vastaa eläinsuojelujärjestöjen arvosteluun.

Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Delfiinejä lastattiin autoon yön hämärissä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Tampereella.
Delfiinejä lastattiin autoon yön hämärissä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Tampereella.
Giannis Behrakis / Reuters
Pullonokkadelfiini esiintyi liettualaisen kouluttajan kanssa Attican eläinpuistossa 2010.
Pullonokkadelfiini esiintyi liettualaisen kouluttajan kanssa Attican eläinpuistossa 2010.
Delfiinit lähtivät Särkänniemestä
Delfiinit lähtivät Särkänniemestä
Kuvaus ja editointi: Jukka Töyli
Särkänniemi kertoi 2015 lakkauttavansa delfinaarion: "Tämä oli raskas päätös"
Särkänniemi kertoi 2015 lakkauttavansa delfinaarion: "Tämä oli raskas päätös"
Särkänniemen huvipuisto ilmoitti lokakuussa 2015 sulkevansa delfinaarion ja siirtävänsä sen neljä delfiiniä johonkin toiseen delfinaarioon tai merieläinlaitokseen. Toimitusjohtaja Miikka Seppälän mukaan "päätös oli raskas, mutta ainoa oikea". Toimittaja: Mark Autio.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat