Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virolaiset äänestävät alkuviikolla presidentti Ilveksen seuraajasta – tässä ovat ehdokkaat

Toomas Hendrik Ilveksen kausi päättyy lokakuussa. Politiikan kehäkettu Siim Kallas pyrkii virkaan parlamentin äänillä.

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Viron nykyisen presidentin Toomas Hendrik Ilveksen kausi päättyy lokakuussa.
Viron nykyisen presidentin Toomas Hendrik Ilveksen kausi päättyy lokakuussa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Tallinna

Viron parlamentti äänestää maanantaina ja tiistaina seuraajaa presidentti Toomas Hendrik Ilvekselle. Hänen kautensa päättyy lokakuussa.

Presidenttipelin säännöt ovat Virossa erilaiset kuin Suomessa, sillä presidentistä päättää parlamentti joko yksin tai yhdessä kuntien edustajien kanssa. Jokaisella äänestyskierroksella puolueet tuovat peliin uudet ehdokkaat.

Ensimmäisellä kierroksella maanantaina presidentin valinta on sen verran epätodennäköistä, että pisimpään kampanjoinut Siim Kallas ei edes ole ehdolla. Entinen eurokomissaari ja pääministeri odottaa toista äänestyspäivää, tiistaita.

Presidentti valitaan parlamentissa, jos kaksi kolmasosaa kokoonpanosta, eli 68 kansanedustajaa, puoltaa samaa ehdokasta.

Niin johtava reformipuolue kuin demaritkin ovat luvanneet äänestää toisena päivänä Kallasta, mutta se ei yksin riitä.

”On hyvin epätodennäköistä, että parlamenttipuolueet pääsisivät yksimielisyyteen presidentistä”, sanoo valtio-opin lehtori Tõnis Saarts Tallinnan yliopistosta.

Kansansuosikki, ulkoministeri Marina Kaljurand, on sivussa parlamentin kaikkien kolmen äänestyskierroksen ajan maanantaina ja tiistaina. Sitoutumaton ulkoministeri on ehdolla, jos parlamentti ei onnistu valitsemaan presidenttiä.

Ensimmäisenä päivänä parlamentti äänestää ehdokkaista, joita kyselyjen mukaan kannattaa alle kymmenen prosenttia kansasta.

Demareiden ja reformin ehdokas on parlamentin puhemies Eiki Nestor.

Keskustan ehdokas on kansanedustaja Mailis Reps. Hän on jo voittanut ainakin kunnioitusta, kun löi 25 vuotta puoluetta johtaneen Edgar Savisaaren keskustan sisäisessä äänestyksessä.

Vapaapuolueen ja IRL:n (Isänmaan ja Res Publican yhteispuolue) ehdokas on sitoutumaton juristi Allar Jõks. Hänet muistetaan oikeuskanslerina, joka tuuletti puolueita ja vaati rangaistuksia pimeistä rahoituskanavista.

Tõnis Saartsin arvion mukaan kaikilla viidellä ehdokkaalla on mahdollisuudet päätyä presidentiksi.

Lisäksi ehdokasjoukkoon aikoo liittyä perussuomalaisten virolaisen vastineen, Viron konservatiivisen kansanpuolueen Ekren, puheenjohtaja Mart Helme, jonka mahdollisuudet Saarts arvioi heikoiksi.

Suoraa kansanäänestystä vastustetaan Virossa sillä perusteella, että presidentin rooli on lähinnä seremoniallinen. Presidentti edustaa valtiota ulkomailla, mutta ei päätä ulkopolitiikasta. Lisäksi hän on puolustusvoimien ylin johtaja.

Pienistä valtaoikeuksista huolimatta Viron presidentit ovat vaikuttaneet ulkosuhteisiin. Virossa he ovat olleet näkyviä mielipidevaikuttajia.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat