Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Libyalaisjoukot ajavat Isisiä ulos Sirtestä Libyassa – kymmeniä kuolleita taisteluissa

Tärkeää rannikkokaupunki yrittää vallata tuhannen taistelijan joukko. Sirten menettäminen olisi suuri isku Isisille.

Ulkomaat
 
HS–AFP–Reuters
HANI AMARA / Reuters
Libyalaistaistelija tähtäsi jihadistijärjestö Isisin asemiin Sirten kaupungin taistelussa Libyassa lauantaina.
Libyalaistaistelija tähtäsi jihadistijärjestö Isisin asemiin Sirten kaupungin taistelussa Libyassa lauantaina. Kuva: HANI AMARA / Reuters

Libyan Sirtessä käytiin rajua kaupunkisotaa sunnuntaina, kun libyalaisjoukot pyrkivät valtaamaan kaupunkia terroristijärjestö Isisiltä.

Kortteleissa käytiin tulitaisteluita, rakennuksia ammuttiin tykeillä ja kaduille jäi makaamaan kuolleita taistelijoita, kertoi Sirtessä oleva uutistoimisto AFP:n valokuvaaja.

Ainakin 34 Libyan hallitusta tukevaa taistelijaa kuoli ja 180 haavoittui sunnuntain taisteluissa sairaalalähteiden mukaan. Isisin tappioista ei ole tietoa.

YK:n tukeman Libyan hallituksen joukot sanovat käyneensä ”lopulliseen hyökkäykseen” vallatakseen Sirten Isisiltä. Ainakin tuhat taistelijaa osallistuu hyökkäykseen.

Äärijärjestö valtasi Sirten vuosi sitten kesäkuussa, mikä herätti pelkoja, että se voisi käyttää rannikkokaupunkia tukikohtana terrori-iskulle Euroopassa Välimeren toisella puolen.

Yhdysvaltain hävittäjät ovat elokuun alusta lähtien tukenee hyökkäystä Sirten valtaamiseksi. Ilmavoimat ovat tehneet kaupunkiin yli 80 iskua Yhdysvaltain komentokeskuksen mukaan.

Sunnuntaina kaupungin kaduilla liikkui panssarivaunuja ja räjähteli raketteja, AFP:n valokuvaaja kertoi.

Libya vajosi kaaokseen sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin ja hänen hallintonsa kaadettiin vuonna 2011. Sotilasliitto Nato tuki kapinallisia ilmapommituksin.

Nyt Libyassa on useita kilpailevia hallituksia, mikä on jättänyt tilaa ääri-islamististen ryhmien nousulle. Isis levitti toimintaansa Libyaan jouduttuaan ahtaalle Syyriassa ja Irakissa, joissa se julisti hallitsemilleen alueilleen islamilaisen ”kalifaatin”.

Sirteen hyökänneet libyalaisjoukot tukevat pääkaupunki Tripolissa toimivaa yhtenäisyyshallitusta. Yhdistyneet kansakunnat tukee tätä hallitusta. Hallitus kontrolloi kuitenkin vain osaa maasta.

Hyökkäys Sirteen alkoi kolme kuukautta sitten. Hallituksen joukot ovat jo saaneet haltuunsa hotellin, jossa Isis piti päämajaansa. Nyt meneillään olevassa hyökkäyksessä pyritään saamaan haltuun koko kaupunki.

Sirte on myös Muammar Gaddafin kotikaupunki. Isisin riveissä uskotaan taistelevan myös entisiä Gaddafin tukijoita.

Kaupungin valtausta ovat hidastaneet katoilla päivystävät Isisin tarkka-ampujat ja rakennuksiin kätketyt pommit. Viikonloppuna jihadistiryhmä vastasi hyökkäykseen autopommeilla ja itsemurhaoperaatiolla, hallituksen taistelujoukot kertoivat Facebook-sivullaan.

Libyan hallitusvallasta kilpailevien ryhmien välillä solmittiin rauhansopimus viime joulukuussa. Tripolissa toimivan yhtenäisyyshallituksen johtaja Fayez al-Sarraj ei kuitenkaan ole saanut vakautettua valtaa.

Hallitusta tukevat taistelijat ovat pääasiassa Libyan länsiosista. Heihin kuuluu myös vartijoita ja turvahenkilöitä öljyjalostamoilta, joita Isis on pyrkinyt valtaamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat