Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastaako pasta Italian? HS maistoi pastaa, joka avustaa maanjäristyksen uhreja

Pääministeri Matteo Renzi toivoo, että maanjäristyksen hyvä hoito voisi nostaa hänet syöksykierteestä. Pankit sakkaavat ja tulossa on perustuslakiäänestys, joka on samalla äänestys Renzin asemasta. Pastaravintoloitsija on skeptinen.

Ulkomaat
 
Akseli Valmunen
Akseli Valmunen / HS
Maahanmuuttaja Dayal Ghost valmistaa pasta-annosta La Famiglia -ravintolassa Roomassa.
Maahanmuuttaja Dayal Ghost valmistaa pasta-annosta La Famiglia -ravintolassa Roomassa. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Tästä on kyse

Järistys surmasi yli 290 ihmistä

 Keski-Italiaan keskiviikkona iskenyt maanjäristys surmasi yli 290 ihmistä.

 Järistys oli voimakkuudeltaan 6,2.

 Sen jälkeen on tapahtunut yli 1 800 jälkijäristystä.

 Pahiten vaurioitui Amatricen pikkukaupunki, joka on tunnettu pastakastikkeestaan.

 Maanjäristykset ovat Italiassa yleisiä, koska se sijaitsee mannerlaattojen rajalla.

Rooma

Harvoin pastaa syödessä saa tuntea itsensä hyväntekijäksi. La Famiglia -ravintolassa Roomassa eteen kannetaan huumaava annos porsaanposkesta, tomaateista ja pecorinojuustosta loihdittua all’amatriciana -pastaa, jonka hinnasta kaksi euroa lahjoitetaan Punaiselle Ristille.

Ravintoloitsijat ympäri Italiaa yrittävät auttaa viime keskiviikon maanjäristyksen uhreja pastahyväntekeväisyydellä.

”Olemme parissa päivässä myyneet 80–90 annosta”, ravintoloitsija Fabrizio Cialfi kertoo täpötäyden perheravintolansa keittiössä lauantaina.

Kokit hääräävät ympärillä, ja tarjoilijat juoksuttavat saliin annoksen toisensa perään italialaisen keittiön herkkuja.

Maailmankuulu all’amatriciana-kastike on peräisin historiallisesta pikkukaupungista Amatricesta, jonka maanjäristys pyyhkäisi kiviraunioksi. Annoksesta tuli luonteva avustustapa myös Rooman päärautatieaseman kupeessa sijaitsevalle La Famiglia -ravintolalle. La Famiglia on tarjoillut all’amatriciana-pastaa siitä saakka, kun Cialfin ja hänen serkkunsa isät avasivat ravintolan vuonna 1968.

”Meillä oli myös henkilökohtainen syy osallistua. Perheemme on kotoisin Abruzzon alueelta läheltä järistysseutua”, Cialfi sanoo.

Akseli Valmunen / HS
La Famiglia -ravintolan omistaja Fabrizio Cialfi sanoo, ettei ravintolabisnes enää kannata.
La Famiglia -ravintolan omistaja Fabrizio Cialfi sanoo, ettei ravintolabisnes enää kannata.

Italialaiset ovat osoittaneet ääretöntä auttamisen halua yli 290 ihmistä tappaneen järistyksen jälkeen. Myös pääministeri Matteo Renzin hallinto ryhtyi rivakasti pelastustöihin.

Maanjäristys on paitsi suuri tragedia Italialle, myös merkittävä poliittinen haaste kaksi ja puoli vuotta hallinneelle, jo valmiiksi tukalassa tilanteessa olevalle Renzille.

Aiemmin kesällä populistipuolue Viiden tähden liike kiilasi Renzin demokraattisen puolueen ohitse mielipidemittauksissa, nousten näin Italian suurimmaksi puolueeksi.

La Famiglia -ravintolan keittiössä ei oikein jakseta luottaa, että Renzi toteuttaa lupauksensa esimerkiksi tuhoutuneiden kotien jälleenrakennuksesta.

”Haluan uskoa, että hallitus hoitaa asiat kunnolla. Mutta koska olemme Italiassa, kaikessa on aina suuri kysymysmerkki”, Cialfi sanoo.

Keittiössä maahanmuuttajataustainen kokki Dayal Ghost hämmentää all’amatriciana-kastiketta pastan joukkoon. Ennen kokit tulivat Amatricesta ja tarjoilijat omasta perheestä. Nyt henkilökunta tulee kaikkialta maailmasta, paitsi Italiasta. Cialfin mukaan italialaiset eivät halua tehdä raskaita töitä.

”Katso häntä. Hän aloitti tiskaajana”, Cialfi osoittaa Ghostia ylpeänä.

Kaikki italialaiset eivät ajattele samoin. Italian rannikolle saapuvat siirtolaisveneet ovat rapauttaneet pääministerin suosiota. Kannatusta koettelevat myös korruptioskandaalit ja Italiaa ravisteleva pankkikriisi, joka on ollut otsikoissa koko kesän.

Ravintoloitsija Cialfi ei tunnu luottavan Italian pankkeihin. Hän sanoo joutuneensa pankin huijaamaksi, mutta ei selitä asiaa tarkemmin. Pieniä taloudellisia tappioita siitä kuitenkin seurasi.

”Italiassa ensimmäisiä rosvoja ovat pankit, seuraavia lakimiehet ja vasta sitten oikeat varkaat”, ravintoloitsija sanoo.

Suurimman sopan Renzi keitti itse, eivätkä italialaiset niele sitä lainkaan yhtä halukkaasti kuin all’amatriciana-pastaa.

Uudistuksia luvannut Renzi ryhtyi ajamaan perustuslain muutosta, jolla rajoitetaan senaatin valtaa. Hän meni lupaamaan italialaisille muutoksesta kansanäänestyksen loppuvuodesta. Renzi lupasi myös erota pääministerin paikalta, jos hän häviää äänestyksen.

Kuten monet italialaiset, Cialfi ei ole kovin kiinnostunut kansanäänestyksestä. Hän ei aio edes äänestää.

Artikkeliin liittyvät

Cialfi ei myöskään pelkää sitä, että Renzin mahdollinen häviö ja sitä seuraava ero voisivat suistaa Italian, euroalueen kolmanneksi suurimman talouden, jälleen poliittiseen kaaokseen.

Niitä Italiassa on riittänyt.

”Kaikki italialaiset tietävät, että Renzi ei koskaan jätä paikkaansa.”

Monet politiikan tutkijat ovat kuitenkin huolissaan. Heidän mukaansa erolupaus oli virhe, joka on verrattavissa Britannian entisen pääministerin David Cameronin brexit-kömmähdykseen.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että 52 prosenttia italialaisista aikoo sanoa ei lakimuutokselle. Jos Renzi eroaa, Italia voi jäädä virkamiesten johtamaksi, tai valtaan voi nousta uusissa vaaleissa Viiden tähden liike.

EU-vastainen puolue haluaa kansanäänestyksen Italian eroamisesta eurosta.

Kansanäänestyksessä on riskinä, että italialaiset purkavat tyytymättömyyttään hallintoon. Moni italialainen on taloudellisessa ahdingossa. Tätä Renzi ei ennen äänestyksen lupaamista ottanut riittävästi huomioon.

Myös ravintoloitsija Cialfi haluaa puhua taloudesta. Ravintolabisnes ei ole enää kannattavaa, sanoo Cialfi, joka otti ravintolan pyöritettäväkseen serkkunsa kanssa vuonna 2000.

Ensimmäiset kymmenen vuotta kovalla työllä saattoi kohentaa sekä omaa että ravintolan taloudellista tilannetta. Kun Eurooppa vajosi vuosikymmenen vaihteessa talouskriisiin, tilanne muuttui. Neljän lapsen isä ja yhden lapsen isoisä Cialfi ei enää viihdy perheravintolan ohjaimissa.

”Verot tappavat.”

Renzi on ottanut aktiivisen roolin maanjäristyksen hoidossa. Se voi auttaa pääministeriä, uskoo lakitieteen professori Ciro Sbailò Ennan Kore-yliopistosta Sisiliasta.

Hänen mukaansa Italiassa vallitsee erilainen mieliala kuin L’Aquilan maanjäristyksen jälkeen 2009, jolloin silloista pääministeriä Silvio Berlusconia syytettiin riittämättömistä toimista uhrien auttamiseksi.

Jopa pääoppositiolehti julkaisi viimeviikkoisen katastrofin jälkeen otsikon, joka kannusti Renziä.

”Maanjäristys iski Italian sydämeen, eikä ainoastaan maantieteellisessä mielessä. Tragedia on synnyttänyt italialaisissa patrioottisia tunteita”, Sbailò kertoo HS:lle sähköpostitse.

”Renzin asema on vahvempi kuin ennen tragediaa.”

Ravintoloitsija Cialfi on skeptisempi. Lohtua tuo all’amatriciana, jota nautitaan italialaisravintoloissa vielä kauan sen jälkeen, kun Renzi on kadonnut poliittiselta näyttämöltä.

Cialfi uskoo, että hyväntekeväisyysannosten kysyntä kasvaa, kunhan italialaiset palaavat lomilta Roomaan.

”Rakastan all’amatriciana-pastaa. Kuinka voisin olla rakastamatta.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat