Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjäntaitaja, kehäkettu vai ”perusvirolainen”? – Presidentti Ilveksen seuraajan valinta lykkääntyi syyskuun loppuun

Ulkomaat
 
Vesa Moilanen
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves, 62, kuvattiin Helsingissä huhtikuussa, kun hän teki DJ-keikan Club Kaiussa.
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves, 62, kuvattiin Helsingissä huhtikuussa, kun hän teki DJ-keikan Club Kaiussa. Kuva: Vesa Moilanen
Tausta

Viron presidentti valitaan monimutkaisella tavalla

Viron presidenttiä ei valita suoralla kansanvaalilla, kuten Suomessa.

Suoralla kansanäänestyksellä valitun presidentin pelätään ylittävän helpommin valtaoikeutensa. Nykyisen äänestysjärjestelmän tarkoitus on tukea parlamenttia.

Presidentistä äänestää aluksi parlamentti. Valituksi tulee ehdokas, joka saa kaksi kolmasosaa äänistä. Jos kukaan ei siihen yllä, mennään toiselle kierrokselle. Siellä ehdolle saa asettua uusia ehdokkaita, mutta ääniosuusvaatimus on yhä sama. Kolmannella kierroksella ovat mukana enää kaksi toisella kierroksella eniten ääniä saanutta. Tällä kertaa sinne pääsivät Siim Kallas ja Mailis Reps.

Kun parlamentin kolmannellakaan äänestyskierroksella kumpikaan ehdokkaista ei saa kahta kolmasosaa äänistä, presidentistä äänestää valitsijamiesten kokous. Siihen kuuluu parlamentti ja kuntien edustajia. Silloin mukaan saa taas tulla uusia ehdokkaita.

Valitsijamiesten kokouksessa valintaan riittää yli puolet äänistä.

Tällä kertaa valinta siirtyi valitsijamiesten kokoukselle, joka järjestetään 24. syyskuuta.

Tallinna. Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on ollut viime vuosina lännen lemmikki, mutta virolaiset etsivät virkaan nyt toisenlaista persoonaa.

Presidentti Ilves on istunut täydet kaksi kautta ja lokakuussa virkaan vihitään joku muu.

Virossa presidentistä äänesti aluksi parlamentti, mutta kaikki ehdokkaat jäivät kolmella äänestyskierroksella maanantaina ja tiistaina kauas vaaditusta kahden kolmasosan enemmistöstä, eli 68 äänestä. Tämän seurauksena vaalikampanjat viritetään nyt uudestaan, kuten ennalta odotettiin.

Päätös presidentistä siirtyi valitsijamiesten kokoukselle, joka äänestää 24. syyskuuta. Valitsijamiesten kokous koostuu parlamentin lisäksi kuntien edustajista.

Vaalikeskusteluissa on toistaiseksi käynyt ilmi, että ehdokkaat pyrkivät paikkaamaan edeltäjänsä heikkouksia kotiyleisön edessä.

”Minusta olisi suuri voitto, jos meillä olisi presidentti, jota hänen lehdistöedustajansa ei joudu seuraavana päivänä tulkkaamaan ja selittämään”, sanoi parlamentin puheenjohtaja Eiki Nestor demareista Yleisradioyhtiön ERR:n vaalikeskustelussa myöhään sunnuntaina.

Viron presidentinkanslia on joutunut useammankin kerran selittämään niin Ilveksen haastattelulausuntoja kuin twiittauksia.

Toimittaja kysyi presidenttiehdokkailta ERR:n vaalikeskustelussa, merkitseekö rohkeus myös viestittämistä Twitterissä yömyöhällä?

”Olen oppinut sen verran, ettei kannata mennä Twitteriin myöhään illalla, eikä myöskään silloin, jos on mahdollisesti nauttinut alkoholia”, virnuili sitoutumaton juristi Allar Jõks, 51, Vapaapuolueen ja IRL:n (Isänmaan ja Res publican liittopuolueen) ehdokas.

Kyselyt kertovat laajemmasta väsymyksestä presidenttiin.

Tuoreimman, puolustusministeriön maaliskuussa julkaiseman kyselyn mukaan luottamus presidentti-instituutioon on aallonpohjassa. Siihen luotti enää puolet väestöstä, venäjänkielisistä vain reilu viidennes.

Osa poliittisesta eliitistä pitäisi Ilveksen kaltaisesta presidentistä, joka on aktiivinen ulkomailla eikä sotkeennu sisäpolitiikkaan, arvioi valtio-opin lehtori Tõnis Saarts Tallinnan yliopistosta.

Kukaan presidenttiehdokkaista ei olekaan kyseenalaistanut Ilveksen toimintaa lännessä Viron maakuvan edistäjänä. Häntä on kiitelty etenkin Viron digitaalisen kehityksen puolestapuhujana.

Valitsijamiesten kokouksessa melkein kuka vain ehdokkaista voi päätyä Ilveksen seuraajaksi. Tässä vaiheessa kisassa on mukana kuusi nimeä, joista jokainen haluaa erottua Ilveksestä omalla tavallaan:

Vesa Moilanen
Siim Kallas
Siim Kallas

Siim Kallas, 67, on politiikan kehäkettu 1980-luvun lopulta Neuvostoliiton hajoamisajoilta asti. Kallas on Viroa johtava liberaalin reformipuolueen kunniapuheenjohtaja, entinen pääministeri ja eurokomissaari.

Ilveksestä Kallas on erottaunut korostamalla keskusteluyhteyden merkitystä kaikkiin puolueisiin, myös Edgar Savisaaren keskustaan ja perussuomalaisten virolaiseen vastineeseen, Viron konservatiiviseen kansanpuolueeseen, Ekreen, jonka edustajia Ilves ei kutsunut edes Viron itsenäisyyden palautuksen 25-vuotisjuhlaan.

Evelin Kask
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand

Sitoutumaton ulkoministeri Marina Kaljurand, 52, on olemukseltaan Ilveksen vastakohta. Hymy ei hyydy kriittistenkään kysymysten edessä. Hän tuo selkeästi esiin venäjänkielisen kotitaustansa, kun Ilves ei halunnut opiskella venäjää. Toisaalta Ilveksen tapaan myös Kaljurannan vahvuutena ovat kansainväliset suhteet. Kyselyissä Kaljurand on kansansuosikki.

Kaljurand kilpailee Viroa johtavan reformipuolueen ehdokkuudesta Siim Kallaksen kanssa. On mahdollista, että valitsijamiehet asettavat molemmat ehdolle.

Antti Aimo-Koivisto
Eiki Nestor
Eiki Nestor

Parlamentin puheenjohtaja Eiki Nestor, 62, on pitkän linjan demari, jota pidetään mahdollisena kompromissiehdokkaana. Nestor lupaa pitää esillä sosiaalikysymyksiä, kun Ilveksen puheissa sosiaalikysymykset jäivät turvallisuuspolitiikan ja digitaalisen innovaation varjoon.

Mailis Reps
Mailis Reps

Mailis Reps, 41, on ehtinyt olla kahdesti ministeri, aloittaa väitöskirjan, raportoida Ukrainasta Euroopan neuvostolle, saada viisi lasta ja voittaa keskustan pitkäaikaisen puheenjohtajan Edgar Savisaaren puolueen sisäisessä presidenttiäänestyksessä. Häneltä voi odottaa yllätyksiä.

Kaupo Kikkas
Allar Jõks
Allar Jõks

Allar Jõks, 51, haastoi oikeuskanslerina puolueiden rahoituskuviot ja otti kansakunnan omantunnon roolin, mutta vaaliväittelyissä sovinistiset vitsit ovat paljastuneet hänen heikkoudekseen. Ilveksestä Jõks on erottautunut lupauksella pitää huolta opposition ja kansalaisyhteiskunnan äänen kuulumisesta parlamentissa.

Mart Helme
Mart Helme

Mart Helme, 66, on entinen diplomaatti ja kartanon omistaja, joka puhuu maahanmuuttoa vastaan ja perinteisten perhearvojen puolesta täysin päinvastaisella tavalla kuin Ilves. Ekren ehdokkaan mahdollisuuksia nousta presidentiksi pidetään muita heikompina.

Lisäksi valitsijamiehet voivat halutessaan tuoda peliin uusia mustia hevosia, sillä ehdokkaat on rekisteröitävä uudestaan valitsijamiesten kokousta varten.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat